Διαδικτυακά μαθήματα ποντιακών από την Θεσσαλονίκη… στην Αυστραλία

Πόντιοι

Μεγάλο το ενδιαφέρον της ομογενειακής κοινότητας

Ζωντανή κρατάνε την παράδοσή του οι ποντιακοί σύλλογοι της Ελλάδος, καθώς πραγματοποιούν διαδικτυακά μαθήματα ποντιακών σε ομογενείς στην Αυστραλία.

Η Γιώτα Ιωακειμίδου, Φιλόλογος, δασκάλα της ποντιακής διαλέκτου στο ΠΑΜΑΚ, Μέλος του Πανελληνίου συλλόγου Ποντίων και συγγραφέας, σημειώνει πως η Ποντιακή Διάλεκτος, αρραγής πυλώνας της ελληνικής γλώσσας, κερδίζει το ενδιαφέρον όλων εκείνων, οι οποίοι λατρεύουν την ελληνική παιδεία.

Μετά τα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο ήρθε η σειρά των Ελλήνων της Αυστραλίας. Μέσω διαδικτυακών μαθημάτων η πρόσβαση στις καρδιές εκείνων που βρίσκονται σε μια τόσο απομακρυσμένη ήπειρο είναι θέμα δευτερολέπτων.

Το κίνητρο για αυτήν την προσπάθεια είναι το μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουν την ποντιακή διάλεκτο οι ομογενείς στην Αυστραλία και όχι μόνον οι Πόντιοι στην καταγωγή.

Ανεξαρτήτως ηλικίας και τόπου διαμονής πασχίζουν να ανασυστήσουν τους δεσμούς τους με την προγονική γλώσσα. Με την βοήθεια της Μαρίας Ανθόνη, προέδρου του Ποντιακού Συλλόγου «Ξενιτέας», αρχίζει η νοητική επιστροφή.

Οι γονείς της κ. Ανθόνη γεννημένοι στην Πιερία και με καταγωγή από τον Πόντο δεν έμαθαν στα παιδιά τους ποντιακά. Είχαν μόνο τα ακούσματα των παππούδων.

Μικροί δεν μιλούσαν τα Ποντιακά στην Αυστραλία, καθώς η πρώτη γενιά των Ελλήνων που έφτασε εκεί προσπαθούσε να προσαρμοστεί και να μάθει αγγλικά.

Ποτέ δεν είναι αργά και το μεγάλο ενδιαφέρον της ομογενειακής κοινότητας αποδεικνύει ότι πατρίδα είναι ο τόπος καταγωγής και οι μνήμες που κουβαλά κάποιος μέσω της γλώσσας και των εθίμων.

Πηγή: ertnews.gr