Είναι τελικά ακριβή η υγιεινή διατροφή;

Αυτό που ισχυρίζεται πολύς κόσμος είναι ότι η υγιεινή διατροφή κοστίζει παραπάνω και ειδικά οι οικογένειες δυσκολεύονται να ακολουθήσουν ένας πιο υγιεινό τρόπο ζωής γιατί θεωρούν πως αν αγοράσουν κάποια τρόφιμα τα οποία δεν θα καταναλωθούν από τα παιδιά τους θα είναι ουσιαστικά σπατάλη.

Υγιεινή διατροφή: Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Harvard School of Public Health (HSPH), όπου σύγκριναν το κόστος των υγιεινών φαγητών σε σχέση με τα όχι και τόσο υγιεινά τρόφιμα, οι πιο υγιεινές δίαιτες –οι οποίες περιείχαν φρούτα, λαχανικά, ψάρι και ξηρούς καρπούς- στοίχιζαν περισσότερο σε σχέση με τις μη υγιεινές -οι οποίες περιείχαν επεξεργασμένες τροφές και κρέας.

Πόσο περισσότερο όμως, ξέρετε; Κατά μέσο όρο οι υγιεινές διατροφές και τρόφιμα φαίνεται να στοιχίζουν 1.5 δολάριο περισσότερο ανά ημέρα σε σχέση με τις όχι και τόσο υγιεινές. Σκέφτομαι λοιπόν… ακόμα και αν είναι έτσι… αν σας έλεγε κάποιος αυτή τη στιγμή να ξοδέψετε 1.5 δολάριο (δηλαδή 1.30 €) παραπάνω την ημέρα για να θωρακίσετε την υγεία σας, δεν θα το σκεφτόσασταν λίγο διαφορετικά;

Υπάρχει κάτι άλλο που κάνει τον κόσμο να αντιστέκεται;

Φαίνεται πως ναι, μια και κάτι ακόμα που παρατηρείται, είναι ότι πολύς κόσμος θεωρεί τα superfoods, τα gluten free και τα βιολογικά προϊόντα ως τα μοναδικά υγιεινά τρόφιμα τα οποία μπορεί να καταναλώνει όποιος ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Βλέπετε, τροφές όπως τα όσπρια, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα θα μπορούσαν κάλλιστα να θεωρηθούν superfoods από τη στιγμή που προσφέρουν στον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά. Σίγουρα, αυτό που πρέπει να κάνει κανείς, είναι να ακολουθεί μια κατά βάση χορτοφαγική διατροφή πλούσια σε λαχανικά, με λιγότερο κρέας, έτσι ώστε να δει περισσότερα οφέλη.

Από εκεί και πέρα, ο όρος superfood χρησιμοποιείται γενικότερα και για λόγους marketing. Επίσης, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούνται από άτομα που δεν έχουν κάποια μορφή δυσανεξίας ή κάποια ασθένεια όπως κοιλιοκάκη. Τέλος, το γεγονός ότι τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι πιο ακριβά μπορεί να ισχύει, αλλά σίγουρα μπορεί κανείς να προμηθευτεί φρούτα και λαχανικά από τον μανάβη της γειτονιάς ή από το σούπερ μάρκετ κοιτώντας απλά την προέλευση των προϊόντων που αγοράζει.

Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά VS έτοιμα γεύματα

Πολύς κόσμος επίσης ισχυρίζεται ότι όλα τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά -προϊόντα τα οποία υπάρχουν στην καθημερινότητα κάποιου που ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή- είναι πολύ πιο ακριβά από τα έτοιμα γεύματα τα οποία μπορεί κανείς να καταναλώνει στην καθημερινότητά του. Η απάντηση στην πεποίθηση αυτή προκύπτει μέσα από την σωστή οργάνωση. Από τη στιγμή που θα αρχίσετε να οργανώνετε σωστά τις αγορές σας, θα παρατηρήσετε πως αν συγκρίνετε τα προϊόντα -π.χ. τις τιμές τους ανά 100 γρ. ή ανά μερίδα- θα συνειδητοποιήσετε ότι τα θρεπτικά προϊόντα είναι τελικά πιο «θρεπτικά» όχι μόνο για τον οργανισμό σας, αλλά και για την τσέπη σας!

Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε, είναι ότι το υγιεινό φαγητό μπορεί να είναι ταυτόχρονα απλό και οικονομικό και ότι δεν χρειάζεται να βάλετε στη διατροφή σας και στο καλάθι σας τα «healthy trends» τα οποία -αναμφίβολα- θα σας στοιχίσουν πολύ παραπάνω.

Ακόμα, ναι μεν το έτοιμο φαγητό μπορεί να φαίνεται πιο εύκολη λύση και λόγω του λιγότερου χρόνου που μπορεί να χρειάζεται ένας γονιός για να το ετοιμάσει στο σπίτι, αλλά το να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή και να μαθαίνουμε τα παιδιά μας να κάνουν περισσότερες υγιεινές επιλογές και να τρώνε πιο υγιεινά από μικρή ηλικία, είναι πολύ σημαντικό, μια και θα τα βοηθήσει να θωρακίσουν πιο υγιεινές συνήθειες μεγαλώνοντας.

Πηγή: akispetretzikis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *