Κίμτσι: Το κορεάτικο τουρσί που μπορεί αποτρέψει την αύξηση βάρους

κίμτσι

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το κορεάτικο τουρσί κίμτσι μπορεί να σας φανεί χρήσιμο και να σας βοηθήσει για να διατηρήσετε το σωματικό σας βάρος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα μια νέα μελέτη η καθημερινή κατανάλωσή του κίμτσι μπορεί να σας προστατεύσει από την αύξηση του σωματικού σας βάρους.

Δείτε επίσης: Κίμτσι: Γιατί το ακούγαμε συνέχεια στο MasterChef – Τα οφέλη για την υγεία

Το κίμτσι (Kimchi) είναι το κορεάτικο τουρσί. Παράγεται συνήθως από κινέζικο λάχανο και ραπανάκια, στα οποία προστίθενται μυρωδικά και προαιρετικά καυτερές πιπεριές. Μπορεί να περιέχει και αγγούρι, φρέσκα κρεμμυδάκια και άλλα λαχανικά.

Το τρόφιμο αυτό έχει γίνει πολύ δημοφιλές και στη Δύση, καθώς μελέτες έχουν δείξει πως παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία.

Η νέα μελέτη έδειξε πως το κίμτσι που αποτελείται από σκέτο λάχανο μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στους άνδρες. Οι ποικιλίες, όμως, που περιέχουν και ραπανάκια προστατεύουν άνδρες και γυναίκες.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Open. Η μελέτη διεξήχθη σε 115.726 εθελοντές από την Κορέα. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 40 έως 69 ετών. Όλοι τους συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια, στα οποία ανέφεραν μεταξύ άλλων αν και πόσο συχνά έτρωγαν κίμτσι. Οι εθελοντές κατανάλωναν διάφορες παραλλαγές του προϊόντος, όπως:

Baechu κίμτσι (έχει ως βάση κινέζικο λάχανο)
Kkakdugi (είναι κίμτσι από ραπανάκι)
Nabak και dongchimi (είναι σαν σούπα με κομματάκια λαχανικών)
Ποικιλίες με πράσινο κρεμμύδι, μαρούλι Κορέας ή φύλλα μουστάρδας

Ποια είναι τα ευρήματα

Άλλοι εκ των εθελοντών κατανάλωναν το προϊόν καθημερινά, μία ή περισσότερες φορές, άλλοι σπανιότερα και κάποιοι σπανίως έως καθόλου. Οι ερευνητές τους ρώτησαν επίσης για τις ποσότητες που έτρωγαν. Ύστερα τις χώρισαν σε μερίδες.

Ως μία μερίδα ορίστηκαν τα 50 γραμμάρια από όλα τα είδη, με εξαίρεση τα nabak και dongchimi. Επειδή αυτά είναι σε υδαρή μορφή, ως μία μερίδα ορίσθηκαν τα 95 γραμμάρια.

Οι άνδρες που έτρωγαν 1-3 μερίδες την ημέρα είχαν 11-12% λιγότερες πιθανότητες παχυσαρκίας, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερη από 1 μερίδα ημερησίως.

Όσοι είχαν την υψηλότερη κατανάλωση (έως 3 μερίδες ημερησίως) από Baechu κίμτσι είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι, αλλά και να φέρουν περιττό λίπος στην κοιλιά τους. Η αντίστοιχη μείωση στις γυναίκες που προτιμούσαν το κίμτσι με βάση το λάχανο ήταν 8%.

Αντίστοιχα, άνδρες και γυναίκες που προτιμούσαν την ποικιλία με το ραπανάκι (Kkakdugi) είχαν 9% λιγότερες πιθανότητες να έχουν περιττό κοιλιακό λίπος.

Οι ερευνητές τονίζουν πως οι ποσότητες άνω των 3 μερίδων ημερησίως δεν φάνηκε να παρέχουν πρόσθετο όφελος. Όσοι εθελοντές το παράκαναν, είχαν αυξημένες πιθανότητες να διαθέτουν περιττά κιλά – ίσως διότι γενικώς έτρωγαν πολύ.

Προσέξτε όμως: το κίμτσι περιέχει πολύ αλάτι, επομένως πρέπει να έχετε το νου σας. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο εάν για λόγους υγείας (π.χ. υπέρταση) προσπαθείτε να μειώσετε το αλάτι στη διατροφή σας.

Πηγή: iatropedia.gr