Αγία Σοφία: Kινδύνευσαν επισκέπτες από κομμάτια που έπεσαν από τον τρούλο – “Αν δεν αποκατασταθεί θα καταρρεύσει” (ΒΙΝΤΕΟ)

Αγία Σοφία σαν σήμερα Κωνσταντινούπολη ΗΠΑ Τουρκία

Τι εξηγεί Τούρκος ειδικός

Κομμάτια από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη αποκόπηκαν και έπεσαν δίπλα σε επισκέπτες.

Εικόνες που δείχνουν την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αγία Σοφία έχει μετατραπεί σε τζαμί από τον Ερντογάν.

Στο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας φαίνονται κομμάτια να αποκόπτονται από τον τρούλο της Αγία Σοφίας, θέτοντας σε κίνδυνο τους επισκέπτες.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Birgün» επισημαίνεται ότι «η Αγία Σοφία, που μετατράπηκε σε τέμενος, καταρρέει: Πλάνα από θραύσματα σκυροδέματος που πέφτουν».

Το περιστατικό που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, φαίνονται και επισκέπτες να τρέχουν τρομαγμένοι προκειμένου να αποφύγουν τα κομμάτια που πέφτουν σχεδόν δίπλα τους.

Αρμόδιοι που επικαλείται η εφημερίδα υποστήριξαν ότι «τα κομμάτια πέφτουν από την οροφή λόγω της υγρασίας που δημιουργείται από το πλήθος, αλλά δεν λαμβάνονται προφυλάξεις».

Σχολιάζοντας το οπτικό υλικό ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης (Sanat Tarihi Derneği STD), Σερίφ Γιασάρ, τόνισε ότι «αν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό. Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, δηλαδή πριν μετατραπεί σε τέμενος, υπήρχε ένα επιστημονικό συμβούλιο. Στην τελευταία συνεδρίασή του πριν καταργηθεί, το συμβούλιο αποφάνθηκε ότι ”η Αγία Σοφία είναι 1.500 ετών και αν δεν αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό, θα καταστραφεί σε περίπτωση σεισμού. Στην Αγία Σοφία θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες όχι πλέον των 25 ατόμων”. Ακόμη και η αναπνοή (!) από τους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται ταυτόχρονα στην Αγία Σοφία μειώνει τη διάρκεια ζωής του ιστορικού οικοδομήματος.

Διαβάστε επίσης  Προειδοποιητικές πινακίδες μέχρι και για τσουνάμι στην Κωνσταντινούπολη - «Μεγάλος ο κίνδυνος», λέει ο Λέκκας

Ο Τούρκος ειδικός εξήγησε επίσης: «Οι κίονες που στηρίζουν τον κύριο θόλο της Αγίας Σοφίας είναι ηλικίας άνω των 1.500 ετών. Οι κίονες αυτοί μεταφέρθηκαν από πολλές αρχαίες πόλεις. Η τελευταία μεγάλη και ολοκληρωμένη αποκατάσταση έγινε πριν από περίπου 500 χρόνια. Δυστυχώς, με αυτόν τον ρυθμό, κομμάτια θα συνεχίσουν να πέφτουν από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας. Αν γίνει ο αναμενόμενος σεισμός της Κωνσταντινούπολης, θα καταρρεύσει πάνω στα κεφάλια μας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, η Αγία Σοφία έχει δεχθεί 21 εκατομμύρια επισκέπτες από τότε που μετατράπηκε σε τέμενος, πριν από τρία χρόνια.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Τούρκος υπουργός προανήγγειλε έργα ενίσχυσης της στατικότητας της Αγίας Σοφίας, στο πλαίσιο της αποκατάστασης σημαντικών ιστορικών μνημείων της Κωνσταντινούπολης.

Πηγή: newsit.gr