Χόλιγουντ: Νίκησαν οι ηθοποιοί – Εληξε μετά από 118 μέρες η απεργία

χόλιγουντ

Τι εξασφάλισαν οι ηθοποιοί με τη νέα συμφωνία

Μετά από 118 ημέρες έληξε η απεργία στο Χόλιγουντ, απεργία που προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων στην οικονομία των ΗΠΑ.

Ετσι, από σήμερα (9/11) οι ηθοποιοί μέλη του σωματείου SAG-AFTRA ανακοίνωσαν ότι επιστρέφουν στα κινηματογραφικά στούντιο.

Η νέα τριετής συμφωνία που θα υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών θα ενισχύσει την ελάχιστη αμοιβή για τα μέλη, θα αυξήσει τις υπολειπόμενες πληρωμές για εκπομπές που μεταδίδονται στο διαδίκτυο καθώς και τις εισφορές των κινηματογραφικών παραγωγών στα προγράμματα υγείας και συνταξιοδότησης του συνδικάτου και θα θεσπίσει νέους κανόνες για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο Χόλιγουντ.

Με ανάρτησή της η πρόεδρος της SAG-AFTRA, Fran Drescher (Φραν Ντρέσερ) μοιράστηκε τον ενθουσιασμό της στο Instagram λέγοντας ότι «τα καταφέραμε»για την επίτευξη της σημαντικής συμφωνίας που βελτιώνει τις οικονομικές απολαβές των μελών του σωματείου διασφαλίζοντάς τους και έναντι της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης από τα στούντιο.

Μετά από 118 επίπονες ημέρες, η απεργία του Screen Actors Guild και της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Καλλιτεχνών Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου (SAG-AFTRA) έλαβε τέλος. Η επιτροπή του σωματείου ενέκρινε προσωρινά μια συμφωνία με τη Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), η οποία εκπροσωπεί τα στούντιο του Χόλιγουντ.

Ο Alec Baldwin μπήκε επίσης στο Instagram λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για να ευχαριστήσει την πρόεδρο του Σωματείου Φραν Ντρέσερ -τις πιο εμβληματικές μορφές του κινηματογράφου που έγινε γνωστή για τον ρόλο της στη σειρά «The Nanny»- και την ηγετική της ομάδα για τη σκληρή δουλειά τους στη διαπραγμάτευση με τα στούντιο.

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, το συμβόλαιο θα ενισχύσει την ελάχιστη αμοιβή για τα μέλη, θα αυξήσει τις υπολειπόμενες πληρωμές για εκπομπές που μεταδίδονται στο διαδίκτυο, θα ενισχύσει τις εισφορές στα προγράμματα υγείας και συνταξιοδότησης του συνδικάτου και θα θεσπίσει νέους κανόνες για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Τόσο το SAG-AFTRA -το μεγαλύτερο συνδικάτο του Χόλιγουντ με 160.000 μέλη- όσο και το συνδικάτο Αμερικανών σεναριογράφων (Writers Guild of America — WGA) ζητούν αυξήσεις στον βασικό μισθό και residuals (οικονομικές αποζημιώσεις που καταβάλλονται στους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και άλλους καλλιτέχνες που εμπλέκονται σε τηλεοπτικά σόου και ταινίες σε περιπτώσεις επαναλήψεων, αναμετάδοσης, κυκλοφορίας DVD, ή μέσων streaming) στην εποχή του τηλεοπτικού στρίμινγκ (μετάδοση συνεχούς ροής) και διασφαλίσεις πως η εργασία τους δεν θα αντικατασταθεί από την τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Χωρίς λεωφορεία την Τετάρτη (28/2) - Απεργούν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ