Ερντογάν: “Η επίσκεψη μου στην Ελλάδα θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”

Μητσοτάκης Ερντογάν

Τι είπε στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στην Τουρκία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε χθες (7/12) στην Αθήνα όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ερντογάν στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του στην Τουρκία μίλησε σε δημοσιογράφους για το ταξίδι του στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης: Ερντογάν: Τι έφαγε ο Τούρκος πρόεδρος στο γεύμα εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε ξανά τη μη παρέμβαση τρίτων στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, πρόσφερε πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα και μίλησε για δίκαιη κατανομή των πόρων της ανατολικής Μεσογείου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, βρήκε επίσης την ευκαιρία να ζητήσει από τις ΗΠΑ να εγκρίνουν την πώληση των F-16 κι εκείνος θα πει ταυτόχρονα το ‘ναι’ στην ένταξη της Σουηδίας.

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, σημείωσε: «Πιστεύω ότι η επίσκεψή μου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Οι δύο χώρες έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση να λύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά χωρίς την παρέμβαση τρίτων», ανέφερε επίσης.

«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς. Μπορούμε επίσης να παρέχουμε στην Ελλάδα ενέργεια από τον πυρηνικό μας σταθμό που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη», τόνισε ο Ερντογάν και συνέχισε: «δεν εποφθαλμιούμε το δίκαιο κανενός, αλλά παράλληλα η βούλησή μας να μην επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας είναι ισχυρή».

Διαβάστε επίσης  Μητσοτάκης: "Το Κράτος Δικαίου στη χώρα είναι πιο ισχυρό από ποτέ"

«Η χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη κατανομή των πόρων στην ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή», είπε επίσης.

Προς τις ΗΠΑ σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Ο Ερντογάν λέει για άλλη μια φορά ότι το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να υπογράψει το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16 ταυτόχρονα με την επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ από το τουρκικό κοινοβούλιο. «Εάν είμαστε δύο σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, τότε κάντε αυτό που σας αναλογεί και το Κοινοβούλιο μας θα λάβει την απαραίτητη απόφαση», σημείωσε.

Τι είπε ο Ερντογάν για το Παλαιστινιακό

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ζήτησε επίσης από τον Μητσοτάκη να ταχθεί στο πλευρό της Παλαιστίνης. «Είπα στον Μητσοτάκη ότι θα θέλαμε να σας δούμε στο πλευρό της Παλαιστίνης, θα ευχόμουν να μην ήσασταν ανάμεσα σε αυτούς που έχουν τραβήξει την άκρη τους. Το καθήκον μας είναι να υπενθυμίζουμε την αλήθεια», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Το Ισραήλ διαπράττει κρατική τρομοκρατία. Πού είναι η Δύση, η Αμερική; Πώς μπορούμε να το εγκρίνουμε αυτό όταν υπάρχουν αυτά τα γεγονότα, όταν έχουν σκοτωθεί σχεδόν 17 χιλιάδες άνθρωποι;» διερωτήθηκε.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Νετανιάχου διαπράττει αυτή τη γενοκτονία [στη Γάζα] για να παρατείνει την πολιτική του ζωή και να αποφύγει τη δίωξη», επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος.