Γερμανία: Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι κατέφτασαν στη χώρα το 2023

Γκλάντμπαχ Γερμανία Μενχενγκλάντμπαχ

Ποιες είναι οι αιτίες της μεγάλης αύξησης

Για ένα καλύτερο μέλλον στην Γερμανία μεταναστεύουν χιλιάδες Τούρκοι και η ροή αυτή είναι αυξητική, όπως αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ.

Το αεροδρόμιο Τέμπελχοφ του Βερολίνου θυμίζει μέρες του 2015 τον τελευταίο καιρό. Ωστόσο, κάτι έχει αλλάξει. Από τους 1.400 μετανάστες που φιλοξενούνται εκεί, οι περισσότεροι μιλούν τουρκικά. «Γιατί θέλουν να φύγουν;» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας ΖΕΙΤ, που περιγράφει την αγωνιώδη φυγή δεκάδων χιλιάδων Τούρκων στη Γερμανία.

Μόνο τον Νοέμβριο κατέθεσαν αίτηση ασύλου πάνω από 10.000, λίγο λιγότεροι δηλαδή από τους 11.489 Σύρους που από το 2014 βρίσκονται στην κορυφή των χωρών προέλευσης των προσφύγων στη Γερμανία. Η εφημερίδα προσπαθεί να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους μια υποτιθέμενα ασφαλής χώρα, η Τουρκία, που έχει υποδεχθεί 3,7 εκατ. Σύρους, εγκαταλείπεται μαζικά από τους κατοίκους της.

Ο κύριος λόγος είναι η αυταρχική διακυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χειραγωγεί τη δικαιοσύνη, παρακολουθεί στελέχη της αντιπολίτευσης και φυλακίζει δημοσιογράφους. Ο δεύτερος λόγος είναι η δεινή οικονομική κατάσταση, αφού ο πληθωρισμός επισήμως είναι 62% και ανεπισήμως υπερβαίνει το 100%. Ο τρίτος λόγος είναι ο καταστροφικός σεισμός του Φεβρουαρίου, στον οποίο σκοτώθηκαν 57.000 άνθρωποι, καταστράφηκαν πάνω από 800.000 κτίρια και έχασαν τα σπίτια τους εκατομμύρια πολίτες. Ενας τέταρτος λόγος είναι η θέση των Κούρδων, αν και στις αιτήσεις ασύλου καλούνται να αποδείξουν ότι χρήζουν προστασίας. Φέτος μόλις 4,7% των Κούρδων εξασφάλισαν άσυλο στη Γερμανία, ενώ στους Τούρκους το αντίστοιχο ποσοστό είναι 50%.

Διαβάστε επίσης  Γερμανία: Σοβαρά προβλήματα στα αεροδρόμια - Νέα απεργία εργαζομένων 

Περισσότερες ελπίδες έχουν όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι εκκρεμεί δίωξη εις βάρος τους ή ότι είχαν επιφανή ρόλο στο φιλοκουρδικό κόμμα ΗDP, του οποίου η ηγετική ομάδα βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενη για σχέσεις με την τρομοκρατία.

Πάντως, συνολικά από 55.000 που κατέθεσαν αίτηση ασύλου τους πρώτους έντεκα μήνες του 2023, μόνο οι 740 απελάθηκαν.

Η συντριπτική πλειονότητα όσων προέρχονται από την Τουρκία παραμένει στη Γερμανία, εξασφαλίζοντας έστω μια περιορισμένη άδεια εργασίας και απασχόληση σε κουρδικά εστιατόρια ή τουρκικές εταιρείες. Συναντιούνται με τη βοήθεια δικτύων που χρονολογούνται από την εποχή των μεταπολεμικών Γκασταρμπάιτερ και ελπίζουν ότι τελικά θα καταφέρουν να μείνουν, επισημαίνει η ΖΕΙΤ.

Πριν από λίγες εβδομάδες επισκέφθηκε τη Γερμανία ο κ. Ερντογάν και ένα από τα θέματα που έθεσε ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς στη συνάντησή τους ήταν ο επαναπατρισμός μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί. Τα δύο τρίτα των Τούρκων αιτούντων άσυλο είναι άνδρες και το ένα τρίτο ανήλικοι. Επειδή δεν χρειάζονται βίζα στη Βοσνία, στην Αλβανία, στη Σερβία και στη Βόρεια Μακεδονία κι έτσι με μία πτήση σε αυτές τις χώρες γλιτώνουν τα «δύσκολα σύνορα» Ελλάδας ή Βουλγαρίας, καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγή: kathimerini.gr