Ιαχές πολέμου από Τσαβούσογλου: “Μην μπαίνετε σε περιπέτειες, το τέλος θα είναι πολύ κακό”

Γαλλία Τσαβούσογλου Αιγαίο Ελλάδα Τουρκία

Νέες προκλήσεις από την γειτονική χώρα

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίζει την προκλητική πολιτική του, καθώς τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε ένα μίλι.

«Δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ, ούτε για ένα μίλι» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Πέμπτη (29.12.2022) κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε για το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, για την πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δυτικά της Κρήτης.

«Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όχι 12 μίλια, αλλά δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο. Η απόφαση που έχει το Κοινοβούλιο μας το 1995 (σ.σ. casus belli) σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και συνεχίζει να ισχύει», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν σταμάτησε εκεί. Απείλησε ξεκάθαρα την Ελλάδα με πόλεμο, για άλλη μια φορά.

«Για άλλη μια φορά θέλω να προειδοποιήσω την Ελλάδα: Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες κι εσύ ξέρεις πως το τέλος θα είναι πολύ κακό», είπε.

Διαβάστε επίσης  Τουρκία: "Δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές ο Ερντογάν"

Ασταμάτητα προκλητικός ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, συνέχισε, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για… εκστρατεία κατά της Τουρκίας και επανέλαβε τα περί πιέσεων κατά της μειονότητας στη Θράκη αλλά και τους ισχυρισμούς πως η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και δεν μπορεί να εκφράζει δικαιώματα κυριαρχίας στα νησιά!

«Είχαμε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Όμως λόγω της εκστρατείας που ξεκίνησε ο Μητσοτάκης εναντίον της Τουρκίας, λόγω των προκλήσεων στο Αιγαίο, των ισχυρισμών για γενοκτονία και των πιέσεων εναντίον των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, βάλαμε τον διάλογο σε εκκρεμότητα.

Είχαμε στείλει δυο επιστολές στο ΟΗΕ το 2021 για τις παραβιάσεις που κάνει η Ελλάδα στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Κι έτσι καταγράψαμε πως η Ελλάδα επειδή παραβιάζει τους όρους των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων απέναντι σε μας δεν θα μπορεί να εκφράζει δικαιώματα κυριαρχίας», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.