Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο υποστηρίζει ότι κατέρριψε ρωσικά “μπαλόνια”

κατασκοπευτικό μπαλόνι Κίεβο πόλεμος Ρωσία

Στη χώρα ήχησε αεροπορικός συναγερμός

Την ανακοίνωση πως κατέρριψε έξι ρωσικά κατασκοπευτικά “μπαλόνια” έκανε σήμερα (15/2) η στρατιωτική διοίκηση του Κίεβου στην Ουκρανία.

Η διοίκηση ανέφερε επίσης, με ανακοίνωσή της στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ότι τα αερόστατα ενδέχεται να μετέφεραν γωνιακούς ανακλαστήρες και εξοπλισμό αναγνώρισης, αλλά δεν διευκρίνισε πότε πέταξαν πάνω από την πρωτεύουσα, αν και στο Κίεβο ήχησε σήμερα, Τετάρτη, αεροπορικός συναγερμός.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν αυτή τη στιγμή αποσαφηνισθεί, αυτά ήταν αερόστατα που κινούνται στον αέρα με την πρόωση του ανέμου», αναφέρει η στρατιωτική διοίκηση στην ανάρτησή της στο Telegram.

«Ο σκοπός της εκτόξευσης των μπαλονιών είναι πιθανόν η ανίχνευση και εξάντληση της αντιαεροπορικής μας άμυνας», σημειώνει.

Διαβάστε επίσης  Πόλεμος στο Ισραήλ: Πάνω από 15000 Παλαιστίνιοι τα θύματα στην Γάζα

Ήχησαν οι σειρήνες στο Κίεβο

Λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, Γιούρι Ιχνάτ, δήλωσε ότι η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ενδέχεται να χρησιμοποιεί τα αερόστατα σε μια νέα προσπάθεια να διατηρήσει τα αποθέματά της σε αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως το Orlan-10 χρησιμοποιούνται τώρα με περισσότερη φειδώ (απ’ τη Ρωσία) και λένε ‘γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε αυτά τα αερόστατα;’ Γι’ αυτό και τα χρησιμοποιούν», δήλωσε ο Ιχνάτ στην ουκρανική τηλεόραση.

Αργότερα, ο Ιχνάτ επιβεβαίωσε ότι οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν την Τετάρτη στην πόλη, επειδή τα αερόστατα πετούσαν από πάνω της.

Η Ρωσία δεν σχολίασε άμεσα τις αναφορές για τα αερόστατα πάνω από το Κίεβο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ