Ουκρανία: «Η επίθεση μπορεί να είχε στόχο τον Ζελένσκι ή και τον Μητσοτάκη»

ΕΡΤ Μητσοτάκης Ζελένσκι

Τι αποκάλυψε σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας

H χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας σημαδεύτηκε από την επίθεση κοντά στην ελληνική αποστολή.

Μάλιστα, σύμφωνα με σύμβουλο τον Ζελένσκι, το χτύπημα μπορεί να είχε στόχο τον πρόεδρο της Ουκρανίας ή ακόμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δείτε επίσης: Κυριάκος Μητσοτάκης για την έκρηξη στην Οδησσό: «Δεν θα μας φοβίσετε – Στηρίζουμε την Ουκρανία»

Ο Ιχόρ Ζόβκβα, σύμβουλος του Ζελένσκι, ανέφερε πως ο πύραυλος στην Οδησσό «ήταν πραγματικά λιγότερο από 500 μέτρα από εμάς. Τι ήταν αυτό;…Δεν μπορεί να αποκλείσεις ότι κατευθυνόταν στην αποστολή του προέδρου μου ή την αποστολή ενός ξένου φιλοξενούμενου».

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την Κριμαία, την οποία η Ρωσία θεωρεί εδαφός της από το 2014.

«Χρειάστηκαν λιγότερο από τρία λεπτά για να φθάσει ο πύραυλος στον στόχο, στο σημείο του λιμανιού της Οδησσού», δήλωσε ο Ζόβκβα.

«Εάν είχαμε επαρκή μέσα αντιαεροπορικής άμυνας, αυτός ο βαλλιστικός πύραυλος θα μπορούσε να είχε αναχαιτιστεί», δήλωσε.

“Μήνυμα από τη Μόσχα η ρωσική επίθεση στην Οδησσό”

Στη ρωσική επίθεση στην Οδησσό κατά την κοινή επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελέννσκι και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρεται ο σημερινός γαλλικός Τύπος επισημαίνοντας τις χθεσινές δηλώσεις των δύο ηγετών.,

Διαβάστε επίσης  Μητσοτάκης: "Απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση της ακρίβειας"

Η εφημερίδα Le Monde υπογραμμίζει ότι τα χτυπήματα σημειώθηκαν μετά την επίσκεψη των δύο ηγετών στο λιμάνι, το οποίο είναι βασικό για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι η μετακίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού δεν είχε προαναγγελθεί επίσημα, όπως οι περισσότερες επισκέψεις διεθνών ηγετών στην Ουκρανία, για λόγους ασφαλείας. Στην εφημερίδα γίνεται αναφορά στην ανάληψη της ευθύνης από τη Ρωσία για τη πυραυλική επίθεση, ενώ σημειώνεται, ότι όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το χτύπημα έπληξε ένα «υπόστεγο σε μια εμπορική λιμενική περιοχή της Οδησσού, στο οποίο ναυτικά drones προετοιμάζονται για μάχη από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις».

Από την πλευρά της η εφημερίδα Liberation κάνει λόγο για μήνυμα από τη Μόσχα, προβάλλοντας ωστόσο την εκτίμηση της αμερικανικής διοίκησης, «πως είναι πολύ νωρίς» για να ειπωθεί, «εάν αυτά τα χτυπήματα στόχευαν συγκεκριμένα τον Ουκρανό Πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Αναφέρεται επίσης ότι οι δύο ηγέτες ολοκλήρωσαν την επίσκεψη σε αυτό το λιμάνι, που έχει καταστεί απαραίτητο για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, σημειώνοντας ότι αυτή η διαδρομή επέτρεψε την εξαγωγή 28 εκατομμυρίων τόνων, καθώς και ότι τον Αύγουστο του 2023, το Κίεβο ανακοίνωσε μονομερώς τη δημιουργία μιας διαδρομής για την εξαγωγή τους, παρά τις ρωσικές απειλές για αντίποινα σε πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται από ουκρανικά λιμάνια.

Πηγή: newsit.gr