Πούτιν: “Είμαστε έτοιμοι για χρήση πυρηνικών αν απειληθεί η κυριαρχία μας”

Πούτιν

Τι τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε έκανε ακόμη μία αναφορά στο ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας στο ρωσικό κανάλι Rossiya-1 τόνισε ότι η χώρα του είναι κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας και έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο αλλά «δεν δείχνει να πλησιάζουμε σε αυτό» για την ώρα.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν απειληθεί η κυριαρχία της.

«Από στρατιωτικο-τεχνική άποψη, είμαστε, φυσικά, έτοιμοι», δήλωσε ο Πούτιν απαντώντας σε ερώτηση εάν η χώρα ήταν πραγματικά έτοιμη για έναν πυρηνικό πόλεμο.

Είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατανοούν ότι εάν αναπτύξουν αμερικανικά στρατεύματα στο ρωσικό έδαφος -ή στην Ουκρανία- η Ρωσία θα αντιμετωπίσει την κίνηση ως επέμβαση.

«Υπάρχουν αρκετοί ειδικοί (στις ΗΠΑ) στον τομέα των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και στον τομέα του στρατηγικού περιορισμού», είπε ο Πούτιν.

«Ως εκ τούτου, δεν νομίζω ότι εδώ όλα δείχνουν ότι πλησιάζουμε προς αυτήν (πυρηνική αντιπαράθεση), αλλά είμαστε έτοιμοι για αυτό».

Επανέλαβε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων ορίζεται στο πυρηνικό δόγμα του Κρεμλίνου, με την πολιτική του να καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα της.

«Υπάρχουν όπλα για να τα χρησιμοποιήσουμε», είπε ο Πούτιν και πρόσθεσε. «Έχουμε τις δικές μας αρχές». Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν πυρηνικές δοκιμές, η Ρωσία μπορεί να κάνει το ίδιο, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν αντιμετώπισε ποτέ την ανάγκη χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. «Γιατί χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε όπλα μαζικής καταστροφής; Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια ανάγκη».

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi