“Ο βασιλιάς Κάρολος είναι νεκρός” διέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ – Η διάψευση της βρετανικής πρεσβείας στο Κίεβο

“Ο βασιλιάς Κάρολος ΔΕΝ είναι νεκρός”, απάντησε μέσα από ανακοίνωση, η πρεσβεία της Βρετανίας στην Ουκρανία μετά από τη δημοσίευση fake news από ρωσικά ΜΜΕ περί θανάτου του Καρόλου.

Συγκεκριμένα, ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ψεύτικη δήλωση από το Παλάτι του Μπάκιγχμαμ στην οποία αναφερόταν ότι “ο μονάρχης πέθανε χθες το απόγευμα”.

Η πρώτη διάψευση από τη βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο

 

Μετά από τους ψευδείς ρωσικούς ισχυρισμούς, η βρετανική πρεσβεία στην Ουκρανία προχώρησε σε επίσημη δήλωση επιβεβαιώνοντας ότι ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ είναι ζωντανός.

Στα ρωσικά ΜΜΕ και σε πολλούς λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα, η είδηση, που είναι fake news, είχε αναμεταδοθεί με μεγάλη ταχύτητα. Αναφερόταν ότι ο μονάρχης που είναι 75 ετών πέθανε από επιπλοκές εξαιτίας του καρκίνου.

“Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ της Μεγάλης Βρετανίας πέθανε σε ηλικία 75 ετών, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης”, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Sputnik προσθέτοντας ότι “δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με αυτό στον ιστότοπο της βασιλικής οικογένειας ή στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης”.

Λίγα λεπτά αργότερα τα ρωσικά δημοσιεύματα επικαιροποιήθηκαν μετά από τις διαψεύσεις.

To ρωσικό gazetta.ru αρχικά επικαλούνταν δημοσιεύματα ενώ σημείωνε ότι βρετανικά ΜΜΕ δεν είχαν μεταδόση την είδηση, που αποδείχθηκε ότι ήταν ψευδής.

Όμως όταν η βρετανική πρεσβεία στο Κίεβο έκανε μια έκτακτη ανάρτηση στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου αναφερόταν: “Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η είδηση ​​για το θάνατο του βασιλιά Καρόλου Γ’ είναι ψεύτικη”, τα ρωσικά ΜΜΕ άρχισαν να ανασκευάζουν.

Τα πρώτα μέσα που αναμετέδωσαν την ψεύτικη αναφορά ήταν τα φιλοπουτινικά ή και απευθείας ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο, RIA, Sputnik, Readkovka και Mash. Όλα τα παραπάνω ΜΜΕ αργότερα διόρθωσαν τα δημοσιεύματά τους.

Το μέσο ενημέρωσης Mash έγραψε: “Ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ΄ πέθανε, σύμφωνα με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ο γιος της Ελισάβετ Β’ ανέβηκε στο θρόνο πριν από λιγότερο από ένα χρόνο – η στέψη έγινε στις 6 Μαΐου 2023. Ήταν 75 ετών”. Αργότερα το δημοσίευμα ενημερώθηκε αναφέροντας ότι”το μήνυμα αποδείχθηκε ψεύτικο”, ενώ προσέθετε ότι: “Ας θυμηθούμε ότι πριν από λίγους μήνες διαγνώστηκε με καρκίνο”.

Αλλά το πρακτορείο αργότερα ανέφερε: “Τα ψεύτικα νέα για τον θάνατο του Καρόλου Γ’ διαδόθηκαν γρήγορα και απομυθοποιήθηκαν το ίδιο γρήγορα. “Ο βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας είναι ζωντανός και συνεχίζει να ασχολείται με τις υποχρεώσεις του. Τουλάχιστον αυτό λένε τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ”.

Το πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι “το γραφείο του βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Καρόλου Γ’ διέψευσε τις φήμες για τον θάνατό του που διαδίδονται από πολλά μέσα ενημέρωσης. “(…) Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο Βασιλιάς συνεχίζει τις επίσημες και ιδιωτικές δραστηριότητές του”, δήλωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σε ανταποκριτή του TASS.

Στον μύλο που επικράτησε για λίγη ώρα μετά από την αναμετάδοση της ψευδούς είδησης ενεπλάκη και η εκπρόσωπος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Μαρία Ζαχάροβα έκανε ένα απρεπές σχόλιο λέγοντας ότι “το Λονδίνο φαίνεται αξιολύπητο”.

Πηγή: thetoc.gr

Πηγή φωτό: Facebook (The Royal Family)

Διαβάστε επίσης  Αμερικανικές εκλογές: "Ποιον προτιμά ο Πούτιν για πρόεδρο, Τραμπ ή Κάμαλα;