“Ποιος θέλει γίνει Εκατομμυριούχος”: Ο αξιωματικός που προσπάθησε να κερδίσει το 1 εκατομμύριο με απάτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Ξεγέλασε τους πάντες… έστω και για λίγο

Πίσω στο μακρινό 2001, σε ένα από τα επεισόδια του πασίγνωστου τηλεπαιχνιδιού “Ποιος θέλει να γίνει Εκατομμυριούχος” στη Μεγάλη Βρετανία, εκτυλίχθηκε μια τόσο καλά οργανωμένη απάτη που γράφτηκε στην ιστορία.

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2001 ο Τσαρλς Γουίλιαμ Ίνγκραμ, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού από το Ντέρμπισαϊρ, ανέλαβε ρίσκα και παίζοντας τον “Εκατομμυριούχο” με έναν ασυνήθιστο τρόπο, απάντησε σωστά και στις 15 ερωτήσεις και κέρδισε το μεγαλύτερο βραβείο της εκπομπής, το ένα εκατομμύριο λίρες. Εγινε έτσι ο τρίτος διαγωνιζόμενος που τα κατάφερε. Ωστόσο, του αρνήθηκαν τα κέρδη του λόγω υποψίας για απάτη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που συμμετείχε.

Ως αποτέλεσμα, τα επεισόδια στα οποία εμφανίστηκε δεν προβλήθηκαν, αν και μερικά αποσπάσματα από αυτά χρησιμοποιήθηκαν σε ντοκιμαντέρ.

Ο Ίνγκραμ έγινε διαγωνιζόμενος στην εκπομπή ακολουθώντας τη σύζυγό του Νταϊάνα και τον αδελφό της Άντριαν Πόλοκ, οι οποίοι είχαν κερδίσει έκαστος 32.000 λίρες ως διαγωνιζόμενοι στο παιχνίδι.

Για να προετοιμαστεί, ο Ίνγκραμ έκανε περίπου είκοσι λεπτά προπόνησης την ημέρα με ένα αυτοσχέδιο μηχανισμό “Fastest Finger First”. Στο πρώτο επεισόδιο που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2001, ο Ίνγκραμ κατάφερε να βρεθεί στην πολυπόθητη θέση αλλά χρησιμοποίησε δύο από τις βοήθειες από νωρίς, τελειώνοντας τη μέρα με 4.000 λίρες και μόνο με τη βοήθεια του 50/50.

Η ομάδα παραγωγής αμφισβητούσε αν θα προχωρούσε πολύ περισσότερο όταν ξεκίνησαν ξανά τα γυρίσματα, αλλά τους ξάφνιασε φτάνοντας στο μεγάλο βραβείο του ενός εκατομμυρίου λιρών, αν και η νίκη του θα ήταν τελικά πολύ σύντομη.

Πως αποκαλύφθηκε η απάτη στον “Εκατομμυριούχο”

Η εταιρεία της εκπομπής ενημερώθηκε από τους παραγωγούς της εκπομπής για τις υποτιθέμενες παρατυπίες που συνέβαιναν στο κουίζ και ανέστειλε το μεγάλο βραβείο για να διερευνήσει το θέμα.

Κατά τη διάρκεια της αναθεώρησης της εγγραφής, η ομάδα παραγωγής έκανε σύνδεση μεταξύ των απαντήσεων του Ίνγκραμ και του βήχα που προήλθε από έναν από τους αναμένοντες διαγωνιζόμενους, τον διδάκτορα Tecwen Whittock· σε ένα άλλο περιστατικό, ο βήχας προερχόταν από την Νταϊάνα, η οποία βρισκόταν στο κοινό. Με βάση αυτά τα στοιχεία, και οι τρεις κατηγορήθηκαν για απάτη, και η υπόθεση παραπέμφθηκε στην αστυνομία για περαιτέρω έρευνα.

Δείτε επίσης: Η γκάφα διαγωνιζόμενου στο αγγλικό “Ποιος θέλει να γίνει Εκατομμυριούχος” που έγινε viral (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά από μια μακρόχρονη δίκη στο Εφετείο του Σάουθγουαρκ, οι Ίνγκραμ και Ουίτοκ καταδικάστηκαν για μια μόνο κατηγορία που αφορούσε την παραπλάνηση της εκτέλεσης ενός πολύτιμου οικονομικού μέσου με απάτη.

Μετά τη δίκη, ο Τσαρλς απέκτησε το ψευδώνυμο “Ο Αξιωματικός με το Βήχα” και στη συνέχεια καταδικάστηκε για μια άσχετη παράβαση που εμπλέκει απάτη ασφαλίσεων το 2003, με απόφαση της Στρατιωτικής Επιτροπής να του επέβαλαν να παραιτηθεί από τη θέση του ως αξιωματικός.

Μετά την εμφάνισή του στο “Millionaire”, ο Ίνγκραμ συμμετείχε σε αρκετά άλλα τηλεπαιχνίδια, κυρίως στο “The Weakest Link” με τη σύζυγό του Νταϊάνα. Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο παιχνίδι, η Αν αναφέρθηκε αστεία σε αυτόν ως “τον γοητευτικό νεαρό αξιωματικό με το πρόβλημα στο λαιμό”, και μια ερώτηση που τέθηκε σε αυτόν και στη Διάνα ήταν: “Στην κλασική μουσική, ποιο ‘Κ’ είναι η ενέργεια του καθαρίσματος του λαιμού που ζητείται από τα μέλη του κοινού να προσπαθήσουν να αποφύγουν;”, με την απάντηση να είναι “βήχας”.

Οι αναφορές σε άλλα show

Ο Ίνγκραμ και η απάτη του έχουν αναφερθεί αρκετές φορές στην ανανεωμένη σειρά του “Εκατομμυριούχου” που άρχισε να προβάλλεται το 2018. Ο τρέχων παρουσιαστής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Τζέρεμι Κλάρκσον, αστειεύτηκε αναφέροντας το σκάνδαλο στην εκπομπή κατά τη διάρκεια επεισοδίου, το 2019, όταν ένα μέλος του κοινού άρχισε να βήχει ενώ προετοιμαζόταν να διαβάσει την επόμενη ερώτηση. Ο Κλάρκσον αστειεύτηκε ότι υποτίθεται πως έπρεπε να αρχίσει να βήχει αφού διαβάσει την ερώτηση. Σε ένα άλλο επεισόδιο, όταν ένας διαγωνιζόμενος άλλαξε ξαφνικά γνώμη κατά την απάντηση μιας ερώτησης, ο Κλάρκσον είπε “δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο από τον βήχα αξιωματικό”.

Στις 17 Απριλίου 2020, ο Κλάρκσον αναφέρθηκε έμμεσα στον Ίνγκραμ σε ένα βίντεο στο Twitter. Αποκάλυψε ότι θα φιλοξενούσε ένα online κουίζ στο διαδίκτυο για τους ακόλουθούς του και αστειεύτηκε λέγοντας ότι δεν χρειάζεται ούτε καν να βήξουν για να “κλέψουν”.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, κατά την επιτυχημένη πορεία του Ντόναλντ Φιαρ προς το εκατομμύριο, ο Κλάρκσον ρώτησε τον Φιαρ πόσοι άνθρωποι είχαν κερδίσει το εκατομμύριο στην εκπομπή. Ο Φιαρ του είπε ότι νόμιζε ότι έξι άνθρωποι είχαν κερδίσει (κατά λάθος συμπεριλαμβάνοντας τον Ίνγκραμ ως έναν από τους νικητές), στο οποίο ο Κλάρκσον απάντησε “θα μπορούσες να είσαι ο έβδομος”.

Πηγή: millionaire.fandom.com