Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: “Ο Μητσοτάκης φταίει για την κατάσταση που επικρατεί”

Γερμανία Ερντογάν Αγία Σοφία Τουρκία

Τον… χαβά του ο Τούρκος πρόεδρος

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε τον απολογισμό της επίσκεψής του στην κατεχόμενη Κύπρο μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους επαναλαμβάνοντας τις θέσεις που εξέφρασε την προηγούμενη ημέρα, περί λύσης δύο κρατών στο Κυπριακό και το άνοιγμα της πόλης των Βαρωσίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στα ελληνοτουρκικά, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι υπαναχώρησε από τα συμφωνηθέντα στην τελευταία συνάντησή τους στις Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες:

«Αν με ρωτάτε πώς ήρθαμε ως εδώ… Ξέρετε, είχαμε μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες. Στη συνάντησή μας του είπα: “Από τώρα και στο εξής, δεν έχει νόημα να βάζουμε ανάμεσά μας μία Τρίτη, τέταρτη. Υπάρχει η Ελλάδα, υπάρχει και η Τουρκία. Εσείς έχετε μία σύμβουλο, έχω και εγώ έναν σύμβουλο. Ας ενεργοποιήσουμε τους συμβούλους μας. Αφήστε τους να διαπραγματευτούν μεταξύ τους, να μας φέρουν το αποτέλεσμα και, στη συνέχεια, ας συναντηθούμε εμείς και να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα”. “Συμφωνούμε”; “Συμφωνούμε”. Δεν πέρασε από τότε ούτε ένας μήνας από τη συνάντησή μας και σηκώνεται να πάει στην Αμερική για να συγκεντρώσει όποιον εχθρό της Τουρκίας υπάρχει. Υποτίθεται ότι μαζί με αυτούς θα βγει να μας αντιμετωπίσει. Ιδού! Βλέπετε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμα δεν μπορούν να μας δώσουν μία θετική απάντηση στην πρότασή μας να οργανώσουμε ένα συνέδριο. Συνεχώς το βάζουν στα πόδια. Αυτή είναι η κατάσταση».

Ποιο είναι το σχέδιο για τα Βαρώσια

Για το θέμα των Βαρωσίων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διευκρίνισε ότι το μερικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης που εξήγγειλε από τα κατεχόμενα αφορά το 3,5% που αντιστοιχεί σε 425 κτήρια. Προχώρησε, μάλιστα περαιτέρω στις αποκαλύψεις του δίνοντας λεπτομέρειες του σχεδίου και των προθέσεών του. Ευχήθηκε να πάρουν Τουρκοκύπριοι τα ακίνητα αυτά από τους κατόχους τους, είπε όμως ότι θα δοθεί και η δυνατότητα να τα πάρουν και Τούρκοι.

«Κατ’ αρχάς η πιο ιδανική επιθυμία μας είναι, εύχομαι οι αδελφοί μας στη Βόρεια Κύπρο να κάνουν αίτηση για αυτά τα μέρη και να τα αγοράσουν. Μπορεί όμως να υπάρχουν και εκείνοι που θα έλθουν από την Τουρκία και θα κατέχουν ακίνητη ιδιοκτησία εδώ. Μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο σε αυτό. Δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο για αυτό. Ακούγεται ακόμη ότι ο Νότος δεν θα ενδιαφερόταν πολύ τέτοιες δουλειές. Ακούγονται και αυτά από τις δικές μας αρχές εδώ. Προς το παρόν, το ζήτημα στο οποίο δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή είναι η επίλυση αυτού του προβλήματος να γίνει σύμφωνα με το νόμο, χωρίς να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τουρκικό Κράτος της Κύπρου»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη θέση του ότι η λύση του Κυπριακού που ο ίδιος προωθεί στηρίζεται στην αναγνώριση δύο κρατών και υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά είναι εκείνη που καταβάλλει προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στο νησί και την περιοχή. Όπως είπε, «ήλθε η ώρα για να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο κρατών και όχι κοινοτήτων», τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την ανάμειξη τρίτων μερών.

«Αντί να μείνουμε προσκολλημένοι σε παραμέτρους που έχουν αποδειχθεί ότι δεν παρέχουν λύση, παρουσιάζουμε ένα όραμα για μια δίκαιη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση μαζί με την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”. Αγγίζοντας την ουσία του θέματος, υποστηρίζουμε ότι πρέπει να επικυρωθεί η κυρίαρχη ισότητα και ισότητα του τουρκοκυπριακού “λαού”. Μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης που δεν θα εγγυάται τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά χάσιμο χρόνου» ανέφερε.

«Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να έχει ευρεία αναγνώριση το συντομότερο δυνατό το «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου» είπε για να προσθέσει πως «για εμάς δεν υπάρχει πλέον Βορράς και Νότος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ερντογάν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίσκεψη του στα κατεχόμενα κάνει πλέον συχνή χρήση του όρου «Τουρκικό Κράτος της Κύπρου», δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του και στέλνοντας μήνυμα στους Τουρκοκύπριους.

Για την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο ΝΑΤΟ, για να απαντήσει πώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας. «Το έκανα στο παρελθόν για την Ελλάδα, αλλά σήμερα δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Γιατί τώρα δεν υπάρχει η (σ.σ. τουρκική) κυβέρνηση που υπήρχε όταν έβαζαν την Ελλάδα. Τώρα είμαστε εμείς» είπε χαρακτηριστικά.

Τη είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ζήτησε συγκεκριμένη αντίδραση από πλευράς διεθνούς κοινότητας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται ότι θα συνέλθει στις 17.00 ώρα Νέας Υόρκης, όπου θα συζητηθεί το βέμα των Βαρωσίων.

Σε δηλώσεις του με το πέρας της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται ότι θα κρίνει και την αντίδραση της ΕΕ στο ζήτημα των Βαρωσίων.

Από τον δυναμισμό της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας θα εξαρτηθεί όχι μόνο το αν θα καταφέρει η Τουρκία να προχωρήσει στα νέα τετελεσμένα, αλλά και η αναζωογόνηση της προοπτικής επανέναρξης των συνομιλιών του Κυπριακού που παραμένει ο πρωταρχικός μας στόχος, υποστήριξε ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι χρειάζεται να είναι ξεκάθαρα τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεί στο πλευρό της κυπριακής «και να σταθεί στο πλάι του κυπριακού λαού και επίσης, να σταθεί στο πλάι της διεθνούς νομιμότητας».

«Ο Αττίλας κινήθηκε πάλι. Οι χθεσινές εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Να ενταφιάσουν μια και καλή την προοπτική επανένωσης της Κύπρου» ανέφερε ο κ. Δένδιας, στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία ότι «η παρανομία δεν αποτελεί Δίκαιο. Η παραβίαση – το λέμε καθαρά στην τουρκική πλευρά – δεν παράγει δικαιώματα».

Σημείωσε ότι χθες τόνισε στις διπλωματικές επαφές, που πραγματοποίησε με τους ομολόγους του της Γαλλίας, Ισραήλ και ΗΠΑ ότι οι παραβιάσεις από πλευράς Τουρκίας δεν παράγουν δικαιώματα.

Διαβάστε επίσης
Υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο (27/9) το πρωί στο Μαξίμου

Επισήμανε ακόμη ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας, όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο και είπε ότι αυτό περιλαμβάνεται επίσης στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την προηγούμενη ημέρα, την Τρίτη, αμέσως μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν – Τατάρ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέστειλε ήδη επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εν όψει και της συζήτησης που ήταν προγραμματισμένη σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε, παράλληλα, τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ -ο οποίος και εξέδωσε δήλωση καταδίκης των τουρκικών κινήσεων-, καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Επιδιδόμενη σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο μετά τις εξαγγελίες, που σαφώς δεν την αιφνιδίασαν, η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε, διά του κ. Χριστοδουλίδη, και σε κατ’ ιδίαν ενημέρωση των πρέσβεων των 26 κρατών-μελών της ΕΕ.

Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη να θέτουν επί τάπητος κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τις περαιτέρω διπλωματικές ενέργειες Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας στα Βαρώσια.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει τονίσει σχετικά με την εξαγγελία Ερντογάν ότι «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή».

Στο πλαίσιο των διπλωματικών διεργασιών, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τηλεφωνικώς την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, αναφορικά με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.

Καταδίκη από τον Aμερικανό υπουργό Εξωτερικών

Την έντονη καταδίκη αλλά και την πρόθεση της Ουάσινγκτον να αντιδράσει στους τουρκικούς σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε επικοινωνία με εταίρους που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο προκειμένου να παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα ζητήσουν την έντονη αντίδρασή του.

Ο κ. Μπλίνκεν έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού). Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020».

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι οι τουρκικές κινήσεις είναι σαφώς ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί.

Ο κ. Μπλίνκεν αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Άγκυρας, έχουν συστηματικά αγνοήσει από τον Οκτώβριο του 2020 τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζοντας να επιμένουν στις μονομερείς τους ενέργειες στα Βαρώσια.

Η παρέμβαση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταλήγει με τη διατύπωση της πάγιας θέσης των ΗΠΑ για το Κυπριακό, η οποία υποστηρίζει την εξεύρεση μίας λύσης στη βάση μίας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο

Το πρωί της Τετάρτης συνεδρίασε εκτάκτως και το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου με αντικείμενο το θέμα των Βαρωσίων.

Μετά τη σύσκεψη, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Μάριος Πελεκάνος, έδωσε στη δημοσιότητα την ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία είναι η εξής:

«Το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία συζήτησε τις εξελίξεις σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενόψει και των χθεσινών απαράδεκτων και παράνομων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς για αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, με παράλληλη παρότρυνση σε όσους Ελληνοκύπριους επιθυμούν να προσφύγουν στην λεγόμενη Επιτροπή.

Το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών για όλα τα διαβήματα στα οποία προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις και κατατέθηκαν προτάσεις από τα κόμματα για τρόπους περαιτέρω αντίδρασης τις οποίες η Κυβέρνηση θα μελετήσει.

Το Εθνικό Συμβούλιο επανέλαβε την κοινή θέση πως η αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου από στρατιωτική σε περιοχή αστικής χρήσης, αποτελεί κατάφορη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) τα οποία καλούν για άμεση μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτές οι εξαγγελίες πλήττουν καίρια τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαίου, αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Εθνικό Συμβούλιο επισημαίνει πως στόχος της Τουρκίας με τις νέες εξαγγελίες είναι η περαιτέρω προώθηση των σχεδιασμών της για οριστικοποίηση της διχοτόμησης.

Χωρίς να παραγνωρίζεται η αρχή ότι ο σεβασμός στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι δεδομένος και ουδείς δύναται να εμποδίσει την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, το Εθνικό Συμβούλιο σημειώνει ότι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας.

Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει ομοψυχία και ομογνωμία. Το Εθνικό Συμβούλιο καλεί σε ενότητα στην προσπάθεια αντιμετώπισής των νέων διχοτομικών μεθοδεύσεων της Τουρκίας».

Πηγή: cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.