Ρωσία: Μετά το ηλεκτρικό ρεύμα κόβει και το φυσικό αέριο στη Φινλανδία

φυσικό αέριο πετρέλαιο

Γιατί δεν πλήρωσε σε ρούβλια

Η Ρωσία μετά το ηλεκτρικό ρεύμα αποφάσισε να κόψει και το φυσικό αέριο στη Φινλανδία και αυτό θα γίνει από αύριο, Σάββατο (21/5) το πρωί.

Ήδη από σήμερα η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη Φινλανδία πως θα σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου από το πρωί του Σαββάτου (αύριο), ανακοίνωσε η φινλανδική κρατική εταιρία Gasum. Η απόφαση της Ρωσίας έχει να κάνει με τον τρόπο πληρωμής.

Η Gasum αρνήθηκε να πληρώσει την Gazprom Export σε ρούβλια όπως είχε ζητήσει η Ρωσία από τις ευρωπαϊκές χώρες. «Είναι πολύ λυπηρό που οι προμήθειες φυσικού αερίου βάσει του συμβολαίου προμήθειάς μας θα σταματήσουν τώρα», ανέφερε σε ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Gasum, Μίκα Βιλγιάνεν.

«Ωστόσο, προετοιμαζόμασταν σχολαστικά για αυτή την κατάσταση και προνοήσαμε προκειμένου να μην υπάρξουν διακοπές στο δίκτυο μεταφοράς αερίου, θα μπορέσουμε να εφοδιάσουμε όλους τους πελάτες μας με αέριο τους ερχόμενους μήνες», είπε.

Η διακοπή προγραμματίζεται να λάβει χώρα στις 04:00 (ώρα Γκρίνουιτς, 07:00 ώρα Ελλάδας) της 21ης Μαΐου. Η Gasum δήλωσε πως θα συνεχίσει να παρέχει αέριο στους Φινλανδούς καταναλωτές από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticonnector που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία.

Διαβάστε επίσης
Διάβημα ΥΠΕΞ στον Ρώσο πρέσβη για την απέλαση 8 Ελλήνων διπλωματών

Η Gasum είχε προειδοποιήσει προχθές, Τετάρτη, πως η Ρωσία μπορεί να διέκοπτε την παροχή αερίου λόγω της διαμάχης για την πληρωμή σε ρούβλια.

Πηγή: newsit.gr