H Tουρκία συνεχίζει να μετρά τις πληγές της μετά και τον φονικό σεισμό αλλά και το μπαράζ μετασεισμών το προηγούμενο διάστημα.
Παράλληλα, χολέρα, ηπατίτιδα και άλλες μολυσματικές ασθένειες απειλούν τους σεισμόπληκτους, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», καθώς οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες και πραγματοποιούνται εκκλήσεις για καθαρό νερό.
Σεισμός στην Τουρκία: Πατέρας και γιος από τη Θεσσαλονίκη μαζί στις επιχειρήσεις για τους εγκλωβισμένους
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό για την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, όπως η χολέρα, στις πληγείσες, από τον Εγκέλαδο, περιοχές.
Η κατάσταση είναι δραματική, με τον Οργανισμό να ανακοινώνει ότι συνεργάζεται στενά με τα Ηνωμένα Έθνη για την αποστολή προμηθειών στους σεισμόπληκτους, οι οποίοι πέρα από τον πόνο τους, έχουν να διαχειριστούν και την έλλειψη βασικών ειδών, όπως σκηνές.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για προστασία μισθών και απαγόρευση απολύσεων
Η Τουρκία θέτει σε εφαρμογή κυβερνητικό σχέδιο για την προστασία των μισθών και την απαγόρευση των απολύσεων στις πληγείσες επαρχίες.
Περίπου 1.200.000 άνθρωποι ζουν σε σκηνές, κοντέινερ, φοιτητικές εστίες και δημόσιους ξενώνες. Το κόστος ανοικοδόμησης των σπιτιών τους μπορεί να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτοψία στο Καχραμανμαράς έκαναν οι Γερμανίδες Υπουργοί, Αναλένα Μπέρμποκ, και Νάνσι Φέζερ, υπογραμμίζοντας τη στήριξη του Βερολίνου στα θύματα, αλλά και στις προσπάθειες ανοικοδόμησης. Επιπρόσθετα ανακοίνωσαν επιπλέον χρηματική βοήθεια σε Τουρκία και Συρία.
«Σήμερα, διαθέσαμε άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια από τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η βοήθειά μας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αφορά σε 108 εκατομμύρια ευρώ, ειδικά για σκηνές, ιατρική περίθαλψη, επισιτιστική βοήθεια, κουβέρτες και γεννήτριες» ανέφερε χαρακτηριστικά η Αναλένα Μπέρμποκ.
Η κυβέρνηση του Βερολίνου σχεδιάζει να επισπεύσει την έκδοση βίζας για τα θύματα του σεισμού που θέλουν να επισκεφθούν μέλη της οικογένειάς τους στη Γερμανία για μερικούς μήνες.
Πηγή: ertnews.gr