Το “ευχαριστώ” τους στους Έλληνες άνδρες της ΕΜΑΚ για την βοήθεια και τον απεγκλωβισμό επιζώντων από τα ερείπια που έχει προκαλέσει ο σεισμός στην Τουρκία λένε μέσω των social media οι Τούρκοι πολίτες.
Έως αυτή την ώρα οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια και στην Αλεξανδρέττα της Τουρκίας, είχε ως αποτέλεσμα να απεγκλωβιστούν από τα συντρίμμια δύο μικρά κορίτσια, ένας έφηβος και ένας 50χρονος άνδρας.
Το βίντεο με τους διασώστες της ΕΜΑΚ να αγκαλιάζονται μετά την πετυχημένη διάσωση ενός μικρού κοριτσιού, έγινε viral και σχολιάστηκε θετικά στα κοινωνικά δίκτυα, με Τούρκους χρήστες να εκφράζουν δημόσια τις ευχαριστίες τους προς την Ελλάδα. Το κλίμα δεν θυμίζει σε τίποτα τις φιλοπολεμικές και εμπρηστικές αναρτήσεις του τελευταίου διαστήματος κατά της χώρας μας, λόγω και της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας.
Μερικές χαρακτηριστικές αναρτήσεις: «Κοιτάξτε αυτή είναι η ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Αυτοί οι άντρες είναι χαρούμενοι και κλαίνε γιατί έβγαλαν σώα την 6χρονη Τουρκάλα από τα χαλάσματα. Είναι χαρούμενοι που κατάφεραν να σώσουν το 6χρονο κορίτσι και δεν το άφησαν να πεθάνει. Χωρίς αυτούς, ίσως να μην είχε σωθεί. Χαίρομαι που ήρθαν».
Bak abla, bunlar Yunanistan Kurtarma Ekibi. Bu adamlar 6 yaşındaki Türk kızı göçükten sağlam kurtardıkları için sevinip ağlıyor. 6 yaşındaki kız çocuğu ölmeden kurtarabildiler diye seviniyorlar. Onlar olmasa belki ulaşılamayacaktı o kıza. İyi ki gelmişler
— Bir küçücük aslancık (@hickiskanmadim) February 8, 2023
«Θα σε θυμάμαι με αυτή τη φωτογραφία. Όχι με τον πόλεμο που έγινε πριν από δεκαετίες. Ευχαριστώ Ελλάδα»
onlarca yıl önce yapılan savaşla değil bu fotoğrafla hatırlayacağım sizi
Teşekkürler Yunanistan #tesekkuerlerYunanistan pic.twitter.com/YrdRK3Zaun— silivri genel müdürü (@silivri_muduru) February 8, 2023
«Ένας γενναίος εχθρός είναι καλύτερος από έναν άθλιο φίλο. Ευχαριστούμε Ελλάδα»
Mert düşman, aIçak dosttan iyidir..#TeşekkürlerYunanistan 🇹🇷 🇬🇷 pic.twitter.com/B9bTw3LWyi
— 🅱️ояаи Teкiи (@_Boran__) February 8, 2023
«Υπήρχε κάποιος (Σημ. : Αναφέρεται στον αρχηγό της τουρκικής μαφίας Αλαατίν Τσακιτζί) που επειδή δεν μπόρεσε να πάρει βίζα για Ελλάδα, απείλησε πως αν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης βήξουν θα γίνει σεισμός στην Αθήνα. Η Ελλάδα είναι εδώ. Ευχαριστώ Ελλάδα».
Yunanistan'a vize alamadığı için İstanbullular öksürürse sizde deprem olur diye tehdit eden birileri vardı İşte Yunanistan.Teşekkürler Yunanistan. pic.twitter.com/wS0HSjn0X4
— Engin Kara (@MetliKara) February 8, 2023
Πηγή: protothema.gr