Τσαβούσογλου για μπλόκο σε Τζιτζικώστα: “Ηταν… τεχνικό λάθος” – Η προειδοποίηση στην Ελλάδα

Γαλλία Τσαβούσογλου Αιγαίο Ελλάδα Τουρκία

Προκαλεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με την κράτηση και την μη είσοδο του περιφερειάρχη Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε “τεχνικό λάθος” το περιστατικό και προχώρησε και σε μια προειδοποίηση προς την Ελλάδα.

«Άσχετα με αυτό, αν συνεχιστεί η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε ορισμένους αξιωματούχους μας, θα απαντήσουμε» είπε προκλητικά ο Τούρκος αξιωματούχος.

Προχωρώντας σε διευκρινίσεις αναφορικά με την υπόθεση Τζιτζικώστα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε, επίσης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην επιτροπή προϋπολογισμού της βουλής, πως είναι «σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση εδώ».

«Λόγω τεχνικού προβλήματος καθυστέρησε η είσοδος του Έλληνα πολίτη στη χώρα μας. Μετά την επίλυση αυτού του τεχνικού προβλήματος, ο Έλληνας πολίτης επετράπη να εισέλθει στη χώρα μας».

Κατηγόρησε, επίσης, την Ελλάδα ότι «σκοπίμως εφαρμόζει απαγορεύσεις εισόδου Τούρκων αξιωματούχων».

«Έχουμε προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές για αυτό το θέμα. Εάν συνεχιστεί η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα σε ορισμένους αξιωματούχους μας, θα απαντήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης  Με τον Τσαβούσογλου θα συναντηθεί το μεσημέρι ο Δένδιας

Το χρονικό της πρόκλησης

Ο κ. Τζιτζικώστας ταξίδεψε το πρωί του Σαββάτου (5/11) με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη, προκειμένου να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου (ARLEM).

Λίγο μετά την άφιξή του ωστόσο κρατήθηκε σε ένα γραφείο από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα.

Υπήρξε επικοινωνία του Περιφερειάρχη με το υπουργείο Εξωτερικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ.

Μετά την περιπέτεια στη Σμύρνη, ο κ. Τζιτζικώστας επέστρεψε στην Ελλάδα, καθώς τον παρέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με το κυβερνητικό αεροσκάφος από το αεροδρόμιο της Σμύρνης.

«Λίγο πριν τη 01:00 χθες αργά το βράδυ προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας μαζί με τον φίλο, υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Τέλος καλό, όλα καλά» έγραψε στο Twitter ο Απόστολος Τζιτζικώστας.