Washington Post: Λεπέν και Πούτιν σχεδιάζουν την ανατροπή Μακρόν – Στόχος η αποσταθεροποίηση της ΕΕ

Λεπέν

Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφα του Κρεμλίνου

Την σοκαριστική αποκάλυψη ότι το κόμμα της Λεπέν μαζί με τη στήριξη του Βλαντιμίρ Πούτιν, επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης Μακρόν στη Γαλλία, έκανε η Washington Post.

Σύμφωνα με την έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, η Ρωσία διεξάγει μια επιχείρηση ανατροπής της πολιτικής κατάστασης στη Γαλλία, στην οποία σημαντικό ρόλο φέρεται να διαδραματίζει το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Η εφημερίδα επικαλείται «έγγραφα του Κρεμλίνου, που απέκτησε μια ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφαλείας» και τα οποία εμπλέκουν το περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι μέθοδοι του οποίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνδυάζουν την επιρροή μέσων κοινωνικής δικτύωσης -που καθοδηγούνται από «φάρμες με τρολ»- και την υποστήριξη κομμάτων της άκρας δεξιάς.

«Στόχος να αποσταθεροποιηθεί η Ευρώπη»

Σύμφωνα με την «Washington Post», ο απώτερος στόχος του σχεδίου του Πούτιν και της Λεπέν είναι να αποσταθεροποιηθεί η Ευρώπη.

«Όλες οι κυβερνήσεις της δυτικής Ευρώπης θα αλλάξουν» ισχυρίζεται ο Ζαν-Λικ Σαφοζέ, πρώην ευρωβουλευτής συνδεόμενος με το RN, τον οποίο επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Η «Washington Post», σε έρευνά της που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, αναφέρει επίσης πως ο Σαφοζέ «εκμισθώνει έναν όροφο της κατοικίας του» στο Στρασβούργο στον δεύτερο στην ιεραρχία της πρεσβείας της Ρωσίας στη Γαλλία, ο οποίος ήταν στο Συμβούλιο της Ευρώπης μέχρι τον αποκλεισμό της Ρωσίας απ’ αυτό, τον Μάρτιο του 2022.

Ωστόσο, το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός, το οποίο κατηγορείται ότι επιμένει να διατηρεί σχέσεις με το Κρεμλίνο και επιδιώκει να εξασθενήσει η υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ουκρανία, κατήγγειλε σήμερα «σκευωρία», επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη βούλησή του να αναθεωρήσει τις κυρώσεις με στόχο τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης  Δήλωση - βόμβα από τον Πούτιν: «Πρέπει να αναβιώσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία»

Λοράν Ζακομπελί: «Πρόκειται για σκευωρία»

«Όλα αυτά είναι μια σκευωρία», αντέδρασε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συναγερμού, Λοράν Ζακομπελί, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Sud Radio. Ο ίδιος υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμιά σχέση» ανάμεσα στη Ρωσία και το κόμμα του.

Τον περασμένο Ιούνιο, η εισηγήτρια της κυβέρνησης Μακρόν σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή είχε χαρακτηρίσει το Εθνικό Μέτωπο (το FN, το οποίο μετονομάσθηκε στη συνέχεια σε Εθνικό Συναγερμό, RN) «ιμάντα μετάδοσης» των θέσεων της Ρωσίας και επέμεινε στην «ευθυγράμμιση» του κόμματος με τον «ρωσικό λόγο» κατά την «παράνομη προσάρτηση» της Κριμαίας το 2014, μια «ευθυγράμμιση» που σημειώθηκε λίγο καιρό μετά την υπογραφή της χορήγησης ενός δανείου στο κόμμα από μια τσεχορωσική τράπεζα.

«Το RN είναι πράγματι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στη Γαλλία» και «παίζει πρωταρχικό ρόλο στην αναμετάδοση της προπαγάνδας του Πούτιν» ανέφερε μετά την έρευνα της «Washington Post», με μήνυμά του στην πλατφόρμα X, το προεδρικό κόμμα Αναγέννηση, του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Τη θέση αυτή απέρριψε ο Ζακομπελί, ο οποίος υπενθύμισε την «ξεκάθαρη θέση» του RN για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία καταδικάσθηκε από τη Μαρίν Λεπέν ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022.

Όμως το κόμμα παραμένει επιφυλακτικό σχετικά με «τη βοήθεια με επιθετικό οπλισμό» που χορηγείται στο Κίεβο και αντιτίθεται στα «ανώφελα εμπάργκο» που επιβάλλονται στη Μόσχα.

Πέντε μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, ο Ζακομπελί δεν έκρυψε εξάλλου πως μια νίκη της άκρας δεξιάς θα προκαλούσε «μια ριζική αλλαγή, κυρίως στις κυρώσεις που επιβάλλονται σε ορισμένες χώρες εξαιτίας της πολιτικής τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ