Σάλος με διαβητικό φάρμακο που αδυνατίζει – Οι παρενέργειες

παρακεταμόλη

Εχει πολλαπλασιαστεί η ζήτηση του

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο ειδικός παθολόγος – Διαβητολόγος, Χρήστος Ζούπας, και ο φαρμακοποιός Γιώργος Νύχας.

Ειδικότερα, μίλησαν για τις ελλείψεις στα φάρμακα, αλλά και για το διαβητικό φάρμακο που αδυνατίζει με την ζήτηση του να έχει πολλαπλασιαστεί.

Ο κ. Νύχας, φαρμακοποιός αναφέρθηκε στις ελλείψεις φαρμάκων και ιδιαίτερα των σκευασμάτων για τον διαβήτη.

«Οι Ozempic δεν είχαν ποτέ ομαλή κυκλοφορία, τον τελευταίο καρό έχει ενταθεί το πρόβλημα, τόσο που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει η κυκλοφορία των σκευασμάτων 1mg και θα ξεκινήσει ξανά από Ιούλιο. Η περιεκτικότητα 0,5 mg θα συνεχίσει να υπάρχει. Υπάρχει πρόβλημα με τους διαβητικούς ανθρώπους που αδυνατούν να πάρουν την θεραπεία τους. Πριν 1 βδομάδα είχαμε διανυκτέρευση μέχρι τις 3 το πρωί, μας καλούσαν συνεχώς για το Ozempic», ανέφερε ο φαρμακοποιός.

«Οι ενέσεις αυτές έχουν μία off label χρήση που βοηθά στο αδυνάτισμα. Και όντως έχει γίνει παγκόσμια τάση να το παίρνουν αυτό. Πολλοί επιχειρούν να το πάρουν και χωρίς συνταγή που είναι αρκετά ακριβό. Ωστόσο στερούμε τεμάχια στην αγορά και δυσχεραίνουμε τη ζωή των ατόμων που έχουν σοβαρό πρόβλημα διαβήτη. Είναι άνω των 100 ευρώ χωρίς συνταγογράφηση. Ο φαρμακοποιός πρέπει να θέσει τα όρια του και να το διανείμει σωστά», πρόσθεσε.

Ο ειδικός παθολόγος – διαβητολόγος, Χρήστος Ζούπας μίλησε στο MEGA για το φάρμακο αυτό.

«Μπρος τα κάλλη τι είναι ο πόνος. Πάντοτε εδώ και πολλά χρόνια υπήρχε η τάση πριν βγούμε στην παραλία να ψάχνουμε άμεσο αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους. Τα φάρμακα αυτά έχουν εντυπωσιακή δράση και αυτό ξεκίνησε εδώ και 20 χρόνια. Μάλιστα οι ουσίες αυτές βρέθηκαν στο σάλιο μιας σαύρας στο Νέο Μεξικό. Επειδή η παχυσαρκία είναι η πιο αναπτυσσόμενη χρόνια ασθένεια μαζί με τον σακχαρώδη διαβήτη αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόβλημα ότι αυτά τα δυο είναι αδύνατον να τα καλύψει οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο στα επόμενα 30 χρόνια. Ξεκίνησαν οι μελέτες το 1992 και οι ανακαλύψεις έγιναν το 2021 με την παρατεταμένα διάρκεια των φαρμάκων αυτών. Αυτές οι ουσίες που περιέχει το Ozempic πέρασε στο Χόλιγουντ για να χάνουν κιλά», επεσήμανε.

Ποιες είναι οι παρενέργειες

Αν το πάρει κάποιος που δεν έχει διαβήτη τι θα πάθει εάν το πάρει;

Σύμφωνα με τον κ. Ζούπα, «Φάρμακο χωρίς παρενέργειες δεν υπάρχει. Πέρσι η κατανάλωση ήραν μόνο 30.000 κομμάτια. Φέτος είναι 7 φορές επάνω, πως θα καλυφθεί αυτή η ανάγκη. Επειδή είναι 2 ορμόνες του λεπτού εντέρου, 2 πεπτίδια, έχουν σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές οι οποίες στην αρχή είναι ήπιες. Η φαρμακευτική χορήγηση του φαρμάκου ξεκινά με μικρές δόσεις και ανά μήνα αυξάνεται».

Και συνέχισε: «Οι παρενέργειες είναι διάρροιες, δυσπεψία, τάση στον έμετο, έχουν παρατηρηθεί και παγκρεατίτιδες. Επειδή προέρχονται από νευροενδοκρινικά κύτταρα του λεπτού εντέρου, που σημαίνει ότι υπάρχει σχέση εγκεφάλου – εντέρου, το έντερό μας είναι ο δεύτερος εγκέφαλος, έχει αναστολή του κέντρου πείνας του εγκεφάλου, φαίνεται πως καθυστερεί την απορρόφηση τρων τροφών από το στομάχι και βοηθάει μέσα στον χρόνο να χάσεις το 15% του σωματικού βάρους. Αυτό έκανε μεγάλη εντύπωση. Χάνοντας τα κιλά αλλάζει και η ψυχολογία και προσπαθείς περισσότερο. Είναι και η υγιεινή διατροφή και η άσκηση. Το κόβεις αμέσως εάν χάσεις τα κιλά αλλά τα παίρνεις ξανά. Το σημαντικό είναι ότι οι διαβητικοί τα έχουν ανάγκη».

Για το θέμα έχει προβεί σε σχετική ανακοίνωση και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος:

“Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο, οι ποσότητες του φαρμακευτικού σκευάσματος “Ozempic inj.sol” που διακινούνται από την εταιρεία προς τα φαρμακεία να είναι σχεδόν ανύπαρκτες και δεν επαρκούν για να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και συνταγογράφησή του.

Σε τελική ανάλυση, παρά την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και παρά την ένταξη του συγκεκριμένου σκευάσματος στη λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών και την αποκλειστική χορήγησή του μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, όλα δείχνουν ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί δεν είναι ικανοποιητικά.

Θα πρέπει λοιπόν να ελεγχθούν περαιτέρω οι ιατροί για το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων, με αποτέλεσμα να παρακάμπτονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να μην τηρούνται οι εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου μόνο σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Διότι πανθομολογείται ότι συνταγογραφείται τελικά για τον έλεγχο του βάρους, με πολλούς χρήστες του φαρμάκου να το βεβαιώνουν !!

Αυτό επίσης έχει ως αποτέλεσμα, η προοπτική ένταξης νέων ασθενών στη θεραπευτική αγωγή με το εν λόγω σκεύασμα να καθίσταται αβέβαιη και προβληματική, εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη βάσει χρήσης θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Η όλη αυτή στρέβλωση στη διάθεση του φαρμάκου συμπαρασύρει και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε σκευάσματα που ανήκουν στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία του ΣΔ (Trulicity, Saxenda, Victoza κλπ.)

Επίσης, προκύπτει μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας για όσους ασθενείς έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν χρόνια θεραπευτική αγωγή με τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα καθότι η μη επαρκής τροφοδοσία της αγοράς, καθιστά αμφίβολη τη διαρκή θεραπευτική τους ρύθμιση.

Ο ΠΦΣ ζητά επιτέλους να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των φαρμάκων της συγκεκριμένης κατηγορίας, βάσει των εγκεκριμένων ενδείξεων και πρωτοκόλλων. Επίσης, ο ΕΟΦ θα πρέπει να ελέγξει τις εν λόγω εταιρείες για τη διαπίστωση της κάλυψης των εγχώριων αναγκών”.

Φωτογραφία αρχείου