Σοβαρές ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια και αντιβιώσεις – Περιορισμένη διαθεσιμότητα για 193 σκευάσματα

φάρμακα χάπια

Μία με δύο συσκευασίες ανά φάρμακο λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί

Μεγάλο πρόβλημα λόγω των ελλείψεων σε αρκετά φάρμακα βιώνουν καθημερινά οι φαρμακοποιοί που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

Τα παιδικά εμβόλια, όπως αυτό κατά του πνευμονιόκοκκου, αλλά και οι αντιβιώσεις με πρώτη στη λίστα την αμοξυκιλλίνη, είναι δυσεύρετα με τους φαρμακοποιούς να δίνουν μάχη για να βρουν λύση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύση Ευγενίδη, αυτή τη στιγμή, σε έλλειψη βρίσκονται σημαντικά φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, τα οποία είναι εισάγονται Ελλάδα από το εξωτερικό για να καλύψουν κάποια κενά, αλλά επανεξάγονται στο εξωτερικό, μέσω της διαδικασίας των παράλληλων εξαγωγών.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες ελλείψεις σε σκευάσματα για όλες τις παθήσεις, τόσο για χρόνιες, όπως το σάκχαρο, η χοληστερίνη, η οστεοπόρωση, οι αντιπηκτικές ενέσεις, αλλά επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε στη μέση του χειμώνα και φάρμακα τα οποία αυτή τη στιγμή τα χρειαζόμαστε λείπουν από τα φαρμακεία μας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΦΣΘ αναφερόμενος, επίσης, στις ελλείψεις αντιβιοτικών, αλλά και εισπνεόμενων σκευασμάτων τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους ασθενείς.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ανησυχία του, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν ξέρουμε πως θα περάσουμε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα».

Αδωνις Γεωργιάδης: «Γνωστό το πρόβλημα εδώ και τρία χρόνια»

Στις ελλείψεις φαρμάκων αναφέρθηκε την Πέμπτη (22/02) και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ωστόσο απέδωσε το πρόβλημα στην πανευρωπαϊκή έλλειψη πρώτων υλών και όχι στις παράλληλες εξαγωγές.

«Ελλείψεις στα φάρμακα υπάρχουν και είναι γνωστές εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. Από την εποχή της πανδημίας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη και η μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι να δοθούν κίνητρα να φτιάχνονται φάρμακα σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Παραδείγματος χάρη η αμοξυκιλλίνη, το βασικό υλικό του Amoxil και του Augmentin, είναι σε τεράστια έλλειψη στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει χώρα της Ευρώπης που δεν έχει έλλειψη σε αυτά τα φάρμακα», σημείωσε.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει θέσει σε λειτουργία το Υπουργείο Υγείας, αναμένεται να λύσει αρκετά προβλήματα καθώς η αλυσίδα του φαρμάκου θα ελέγχεται κεντρικά από τον ΕΟΦ και όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν, υποχρεώνονται να δηλώνουν τα αποθέματά τους.

«Έχουμε φτιάξει, με επείγοντα τρόπο, ηλεκτρονική πλατφόρμα που όλες οι φαρμακαποθήκες της χώρας έχουν υποχρεωθεί να καταθέτουν πλήρως τα αποθέματά τους και ό,τι εξάγουν. Ξέρουμε δηλαδή ακριβώς την διαθεσιμότητα του κάθε φαρμάκου στη χώρα και που θα βρούμε το κάθε φάρμακο», σημειώνει.

Μία με δύο συσκευασίες ανά σκεύασμα λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί

Αναλύοντας το ίδιο πρόβλημα, η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων, Βανέσσα Λαζαροπούλου, σημείωσε πως η αμοξικιλλίνη είναι το πιο δυσεύρετο φάρμακο για φέτος, ενώ την τελευταία εβδομάδα έχει δυσκολευτεί να εξυπηρετήσει όλες τις συνταγές με το παιδικό εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου.

Σε έλλειψη είναι -πρόσθεσε μιλώντας στο Mega- αναλγητικά, όπως το Panadol, παιδικές αντιβιώσεις, παιδικά εμβόλια, αντιεπιληπτικά, ενέσιμη ινσουλίνη αλλά και ορισμένα αντιδιαβητικά χάπια.

Τέλος, φάρμακα για τη θεραπεία του θυρεοειδούς, αγχολυτικά, οφθαλμικές αλοιφές, κρέμες κορτιζόνης και εισπνεόμενα.

«Κάθε μέρα ξυπνάμε και λέμε ποιο θα είναι το επόμενο ελλειπτικό που θα ψάχνουμε σαν χαμένο θησαυρό», σημείωσε χαρακτηριστικά η φαρμακοποιός.

Συμπλήρωσε δε ότι τόσο η ίδια όσο και οι συνάδελφοί της παραλαμβάνουν στα φαρμακεία τους μία ή δύο συσκευασίες την εβδομάδα ανά φάρμακο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η οφθαλμική αλοιφή Tobradex, που όπως είπε η κα. Λαζαροπούλου, οι ποσότητες που διατίθενται δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ασθενών.

Ωστόσο, σημείωσε πως τα γενόσημα «μας έχουν λύσει τα χέρια», όπως είπε. Από την άλλη, ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν εναλλακτικά φάρμακα, με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκάζονται να αλλάζουν τη συνταγή.

ΕΟΦ: 193 σκευάσματα σε περιορισμένη διαθεσιμότητα

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση ου Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), 193 φάρμακα βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, εκ των οποίων για τα 47 υπάρχει ανάγκη μόνιμης και έκτακτης κάλυψης.

Στη λίστα του ΕΟΦ περιλαμβάνονται 87 φάρμακα που διατίθενται μέσω των φαρμακείων, 40 νοσοκομειακά φάρμακα, 5 εμβόλια και 14 σκιαγραφικά.

Ο Οργανισμός έχει προχωρήσει σε διαδοχικές απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων, με την πιο πρόσφατη να έχει αποφασιστεί τον περασμένο μήνα και να αφορά 119 σκευάσματα.

Η άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών η οποία ακολούθησε, ωστόσο, έφερε σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) νέες ελλείψεις σε 212 φάρμακα.

Από την πλευρά της, η Διοίκηση του ΕΟΦ, διαβεβαιώνει πως σύμφωνα με τα επίσημα δικά της στοιχεία τα 212 φάρμακα που αναφέρει ο ΠΦΣ, δεν βρίσκονται σε έλλειψη.

Πηγή: iatropedia.gr

Πηγή φωτό: Envato.com