Ποιο είδος γυμναστικής βοηθά στην καταπολέμηση της άνοιας;

γυμναστική ασκήσεις γιόγκα

Πώς θα «θωρακίσουμε» τον εγκέφαλο

Η καλή διατροφή, η γυμναστική, ο σωστός ύπνος και η διατήρηση της συνολικής μας ευεξίας, είναι μερικά «κλειδιά» που μας κάνουν να μεγαλώνουμε χαρούμενοι και υγιείς.

Χαρακτηριστικά, ως προς την άσκηση, ποικίλες δραστηριότητες συνδέονται με περισσότερο από 30% μειωμένο κίνδυνο απώλειας μνήμης και μελλοντικής εμφάνισης άνοιας σε άτομα που δεν παρουσιάζουν κανένα σχετικό σημάδι.

Ποιο είδος προπόνησης προτείνει συγκεκριμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για «γερό» εγκέφαλο;

Η προπόνηση που δεν πρέπει να λείπει από τη ρουτίνα μας

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, η προπόνηση με αντιστάσεις είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για την υγεία του εγκεφάλου.

Πρόκειται για ένα είδος προπόνησης που αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή ασκώντας αντίσταση σε κάποιους μύες ή μυϊκές ομάδες. Μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις με το βάρος του σώματος, όπως push-ups ή squats ή ασκήσεις που η αντίσταση ασκείται εξωτερικά με τη χρήση εξοπλισμού όπως λάστιχα, αλτήρες κλπ.

Τα οφέλη του συγκεκριμένου είδους προπόνησης είναι πολλά:

-Σταθερότητα στις αρθρώσεις
-Βελτιωμένο εύρος κινήσεων
-Ενεργοποίηση του μεταβολισμού

-Καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία
-Αυξημένη οστική πυκνότητα

Ανασκόπηση μελετών επιβεβαιώνουν επίσης πως οι ασκήσεις αντίστασης μπορούν να προστατεύσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και να παρέχουν γνωστικά οφέλη, μειώνοντας τη φλεγμονή και το σχηματισμό αμυλοειδούς πλάκας που βλάπτει τα κύτταρα και τα δίκτυά τους σε βαθμό που μπορεί να διαταραχθεί η ομιλία, η λογική σκέψη, ο μεταβολισμός, η συμπεριφορά.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι η προπόνηση αντιστάσεων είναι ιδανική για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης.

*Προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε ρουτίνα άσκησης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας και στη συνέχεια ακολουθήστε τις οδηγίες ενός εκπαιδευτή ώστε να ακολουθείτε ένα προπονητικό πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες σας και να αποτραπούν τραυματισμοί.

Η άνοια δεν αποτελεί αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης

Πέραν των βασικών συνηθειών που, όπως αρχικά είπαμε, μπορούν να «θωρακίσουν» τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συνολική υγεία μας, οι γνωστικά διεγερτικές δραστηριότητες, όπως το σκάκι, τα παζλ, τα σταυρόλεξα και το journaling, μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την εγκεφαλική μας λειτουργία ακμαία όσο μεγαλώνουμε, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «JAMA Network OpenTrusted Source».

Άλλες έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι δραστηριότητες αναψυχής που μας κρατούν σε κίνηση, διεγείρουν την εγκεφαλική λειτουργία και μας φέρνουν σε επαφή με άλλους, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Δεν είναι λοιπόν ποτέ πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να ξεκινήσετε να ασχολείστε με τέτοιες δραστηριότητες και να υιοθετήσετε τις κατάλληλες συνήθειες για να «θωρακίσετε» τον εγκέφαλο και τη συνολική σας υγεία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Πηγή: vita.gr

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay