Τα “μυστικά” του κρύου ντους που βοηθάνε την υγεία μας

Το κρύο ντους μπορεί να μην είναι η ιδανική επιλογή μερικών, ωστόσο πρέπει να ξέρετε ότι αξίζει να το προσθέσετε στη ρουτίνα σας.

Πέραν του ότι θα «ξεκλειδώσετε» ένα νέο επίπεδο ζωντάνιας που θα σας ανανεώσει και θα σας κάνει να νιώθετε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της καθημερινότητας, ας δούμε τι άλλο μπορεί να προσφέρει…

Κρύο ντους χειμώνα- καλοκαίρι επειδή…

Αυξάνει την ανοσία στο κοινό κρυολόγημα

Το σοκ που δέχεται το σώμα από το κρύο νερό μπορεί να διεγείρει τα αιμοσφαίρια που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων (λευκοκύτταρα). Σύμφωνα με μελέτη, τα άτομα που έκαναν μπάνιο με κρύο νερό για 60 με 90 δευτερόλεπτα επί τρεις μήνες αρρώστησαν 29% λιγότερο από εκείνα που έκαναν με ζεστό.

Αυξάνει το μεταβολισμό

Το σώμα μας εργάζεται σκληρά για να μας κρατήσει ζεστούς σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες, αυξάνοντας το μεταβολισμό και την καύση θερμίδων.

Ένα κρύο ντους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει βέβαια την άσκηση και την υγιεινή διατροφή για απώλεια βάρους αλλά μπορεί να δώσει μια επιπλέον ώθηση στο μεταβολισμό μας.

Μειώνει τη φλεγμονή

Οι χαμηλές θερμοκρασίες συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία και κάνουν το αίμα να μετακινείται προς τα ζωτικά όργανα και την περιοχή του πυρήνα, κάνοντας το «πλούσιο» σε θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο.

Καθώς το σώμα θερμαίνεται ξανά μετά την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, φέρνοντας τελικά αυτό το οξυγονωμένο αίμα πίσω στους ιστούς. Καθώς αυτό ρέει, «ξεπλένει» τη φλεγμονή και ο μυϊκός πόνος αποφεύγεται.

Μαλλιά χωρίς φριζάρισμα και λαμπερά

Το ζεστό ντους μπορεί να είναι θεραπευτικό, αλλά μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία των μαλλιών. Όπως τα θερμαντικά εργαλεία βλάπτουν τα μαλλιά μας, το ίδιο μπορούν να κάνουν και τα ζεστά ντους. Από την άλλη, το κρύο ντους μπορεί να αυξήσει τη λάμψη των μαλλιών σας και να τα κάνει να μην φριζάρουν.

Το κρύο νερό κλείνει τους θύλακες των τριχών, κλειδώνοντας τυχόν υγρασία και μειώνοντας την πιθανότητα τα μαλλιά σας να στεγνώσουν και να καταστραφούν.

Προάγει την κυκλοφορία του αίματος

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το κρύο ντους μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό μας, κάνοντας το σώμα να εργαστεί σκληρότερα για να μας κρατήσει ζεστούς και αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Μια βελτιωμένη κυκλοφορία είναι γνωστό πως είναι εξαιρετικά ευεργετική για τον οργανισμό.

Μπορεί να βοηθήσει με το άγχος

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε το άγχος, αλλά ξέρατε ότι το κρύο ντους είναι ένας από αυτούς; Σύμφωνα με μελέτες, το κρύο ντους αυξάνει την παραγωγή ορμονών και νευροδιαβιβαστών που μπορούν να τονώσουν τη διάθεση και να απαλύνουν το άγχος αλλάζοντας τη χημεία στον εγκέφαλο και το σώμα.

Πηγή: vita.gr

Πηγή: Eurokinissi