Οι 8 κανόνες για να βάψετε τέλεια αυγά

αυγά Πάσχα κανόνες tips

Εξυπνα tips για να μη σπάσουν, να βράσουν σωστά και να έχουν υπέροχο χρώμα

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που αν τους ακολουθήσετε θα βάψετε τέλεια τα αυγά σας και τα απολαύσετε μαζί με τους αγαπημένους σας.

Πώς θα βάψουμε ωραία τα κόκκινα αυγά μας χωρίς να μας σπάσουν; Πώς θα πετύχουμε ωραίο χρώμα και ωραίο βράσιμο χωρίς να είναι μελάτα αλλά όχι και πολύ σφιχτά;

αυγά

Υπάρχουν κάποια έξυπνα tips που αν τα ακολουθήσετε για να βάψετε τα αυγά σας θα βγείτε ασπροπρόσωποι. Τα αυγουλάκια σας και θα βράσουν ωραία και δε θα σπάσουν και θα είναι βαμμένα υπέροχα σε όποιο χρώμα θέλετε.

Οι κανόνες για τέλεια αυγά

Παρακάτω δείτε 8 κανόνες για να τσουγκρίσετε φέτος τα πιο όμορφα αυγά.

1. Ο πρώτος καθοριστικός, κανόνας είναι να μην βάψετε πολύ φρέσκα αυγά. Τα πολύ φρέσκα αυγά δεν ξεφλουδίζονται καλά, γιατί το ασπράδι είναι κολλημένο πάνω στο τσόφλι και όταν βράσουν, ξεκολλάει μαζί με αυτό. Αγοράστε αβγά μιας -δύο ημερών. Προτιμήστε αυγά μεσαίου μεγέθους, χρώματος μπεζ.

2. Ο δεύτερος κανόνας είναι να αφήσετε τα αυγά να βράσουν σε καυτό νερό αλλά σε σβηστή πλέον εστία. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει το ασπράδι τρυφερό και ο κρόκος χωρίς το πράσινο «στεφάνι». Τα αυγά βράζουν ήρεμα και μειώνεται η πιθανότητα σπασίματος.

3. Ο τρίτος κανόνας είναι να έχετε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου βγάζοντάς τα τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν το βράσιμο από το ψυγείο, ιδανικά από την προηγούμενη νύχτα.

4. Ο τέταρτος κανόνας είναι να πλύνετε καλά τα αυγά με ξύδι και νερό, με μαλακό σφουγγαράκι (η σκληρή πλευρά θα κάνει γρατζουνιές στα αυγά) αφού πρώτα τα έχετε μουλιάσει σε αρκετό νερό για 1/2 ώρα.

αυγά Πάσχα κανόνες tips

5. Ο πέμπτος κανόνας είναι να στρώσετε καθαρό μαλακό βαμβακερό πανάκι ή βιτέξ στη κατσαρόλα -με πλατύ πάτο- που θα βάψετε τα αυγά. Το πανάκι ή το βιτέξ θα απορροφήσουν τους κραδασμούς κατά τον βρασμό.

6. Ο έκτος κανόνας είναι να βάλετε μια μόνο στρώση αυγών πάνω από το πανάκι ή το βιτέξ, να προσέξετε να μην ακουμπά το ένα αυγό το άλλο -να βάλετε λίγα αυγά- και να τα σκεπάσετε τα με νερό βρύσης κατά 2 εκ.

7. Ο έβδομος κανόνας είναι να βάλετε τα αυγά στην κατσαρόλα, να σκεπάσετε με το καπάκι και να βάλετε αμέσως την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, μέχρι να έρθει το νερό λίγο πριν το σημείο βρασμού (δηλαδή πριν αρχίσει να κοχλάζει) και να χτυπιούνται τα αυγά.

Τότε αμέσως σβήστε την εστία και αν κοχλάζει το νερό, βγάλτε την κατσαρόλα από την εστία. Αφήστε τα αυγά να μείνουν στο καυτό νερό σκεπασμένα για 12 λεπτά αν είναι μετρίου μεγέθους, 14 λεπτά αν είναι μεγάλου μεγέθους.

Βγάλτε τα αυγά από το νερό μόλις περάσει ο χρόνος, βάζετε αμέσως τα αυγά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για να κρυώσουν. Μετά τα τοποθετείτε προσεκτικά πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν και να κρυώσουν εντελώς.

Επαναλάβετε τη διαδικασία για όσα αυγά θέλετε να βράσετε. Μπορείτε να ολοκληρώσετε το βράσιμο των αυγών έως τη Μεγάλη Πέμπτη και εκείνη την ημέρα να κάνετε μόνο το βάψιμο.

αυγά Πάσχα κανόνες tips

8. Ο όγδοος κανόνας αφορά τον τρόπο βαφής των αυγών:
Ρίξτε ξίδι και αλάτι στο νερό που θα βράσετε τα αυγά, διότι ακόμη κι αν κάποιο αβγό ραγίσει, οι πόροι του τσοφλιού θα έχουν διασταλεί λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δεν θα χυθούν μέσα στο νερό. Πριν τα βάψετε, τα αφήνετε να κρυώσουν καλά.

Τα τοποθετείτε στην κατσαρόλα με τη βαφή με μια τρυπητή κουτάλα, χωρίς να αφήσουμε πολλά κενά ανάμεσά τους, φροντίζοντας να τα καλύψετε πλήρως με νερό. Αφαιρέστε τα αυγά που έχουν ραγίσει και ακολουθείστε πιστά και κατά γράμμα τις οδηγίες βαφής που έχετε επιλέξει.

Οταν βγάλετε τα κόκκινα πλέον αυγά από τη βαφή, (αφαιρέστε τα με μια κουτάλα τρυπητή, αφού έχετε φορέσει κατά προτίμηση γάντια μιας χρήσης) ακουμπήστε τα σε αρκετά στρώματα χαρτιού κουζίνας και κυλήστε τα να αφήσουν το παραπανίσιο χρώμα.

Αν τα αφήσετε ακίνητα να στεγνώσουν, θα κάνουν μια αποχρωματισμένη κηλίδα στο μέρος που ακουμπούν στο χαρτί. Μετακινήστε τα σε καθαρό στρώμα χαρτιού κουζίνας και αφήστε τα να κρυώσουν τελείως. Γυαλίστε τα με τα έτοιμα γυαλιστικά ή καλύτερα με ελαιόλαδο.

Σημείωση: Αν στην κατσαρόλα που χρησιμοποιήσαμε για τη βαφή έχει μείνει χρώμα, μπορούμε να το αφαιρέσουμε τρίβοντας με άσπρο ξίδι και σόδα μαγειρικής.

Πάσχα αυγά κόκκινα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.