20 Ιουνίου 1978: 41 Χρόνια από τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

σεισμός Θεσσαλονίκη

Ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη των κατοίκων

Ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη των κατοίκων

Το ημερολόγιο έγραφε 20 Ιουνίου 1978, ήταν καλοκαίρι και ο κόσμος στις τηλεοράσεις του σπιτιού του, παρακολουθούσε τον ποδοσφαιρικό αγώνα του Μουντιάλ της Αργεντινής,  μεταξύ Ιταλίας – Αυστρίας.  

Άξαφνα, στις 23:03, η γη άρχισε να σείεται από τα 6,5 Ρίχτερ. Το επίκεντρο ήταν 35 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης, στο χωριό Στίβος, ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη.

Ο κόσμος είχε βγει έντρομος από τα σπίτια στους δρόμους, αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που εγκατέλειψαν την πόλη. 

Στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Ιπποδρομίου, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μια οκταώροφη πολυκατοικία, μαζί της χάθηκαν και 39 άνθρωποι. 

Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Τροχαίο με έναν 40χρονο νεκρό στη ΒΙΠΕ

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού ανέρχεται στους 49 νεκρούς ενώ στους 220 ανέρχονται οι τραυματίες. 

Περίπου 10.000 οικοδομές κρίθηκαν «κόκκινες» από την πολεοδομία, 23.589 με σοβαρότερες βλάβες και 67.541 ελαφρότερες ενώ η διαδικασία των επισκευών ξεπέρασε τους 3 μήνες, μέχρι τότε κάτοικοι διέμεναν σε καταυλισμούς.

Σημαντικές φθορές υπέστησαν και τα βυζαντινά μνημεία της πόλης.

Το μέγεθος της καταστροφής αποτυπώνουν οι σπάνιες φωτογραφίες του καθηγητή του τμήματος γεωλογίας του Α.Π.Θ, Κωνσταντίνου Σολδάτου, που δημοσιοποίησε ο ίδιος. 

41 χρόνια μετά, οι δείκτες του ρολογιού στη «Στοά Μαλακοπής» στην πλατεία εμπορείου, δείχνουν την ώρα του σεισμού.