Αποκαρδιωτική η εικόνα στα ελαιοτριβεία: «Πρώτη χρονιά βλέπουμε άδειες αποθήκες, θα ανέβει και άλλο η τιμή του ελαιόλαδου» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ελαιοτριβείο ελιά λάδι Σέρρες Πατρίκι ελαιόλαδο

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στο Πατρίκι Σερρών μιλάει στο Thes.gr για τη φετινή δύσκολη χρονιά

Οι καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας τις τιμές του ελαιολάδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ να έχουν εκτοξευθεί, όμως σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται παραγωγοί αλλά και ελαιοτριβείς.

Αιτία είναι η τεράστια μείωση στην παραγωγή του ελαιολάδου και μοιραία αυτό περνά στη λιανική με τις συνέπειες να είναι δυσβάσταχτες για τα νοικοκυριά. Λόγω της αύξησης της τιμής, στις συσκευασίες έχουν τοποθετηθεί ακόμη και αντικλεπτικά (δείτε το σχετικό θέμα ΕΔΩ).

Το πρόβλημα με το ελαιόλαδο ξεκινά από το χωράφι, αφού καταγράφεται μείωση παραγωγής στη Βόρεια Ελλάδα της τάξεως περίπου το 70% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 90%. Η αιτία, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, είναι οι καιρικές συνθήκες, η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες όταν τα δέντρα ήταν στην ανθοφορία τους, και μοιραία οι ποσότητες λαδιού είναι πολύ μικρότερες.

ελιές

Το Thes.gr επισκέφθηκε ελαιοτριβείο στο Πατρίκι Σερρών και η εικόνα που μεταφέρει ο ιδιοκτήτης, Γιώργος Αρβανιτίδης, είναι αποκαρδιωτική. Οπως αναφέρει αυτή είναι η χειρότερη σεζόν από το 2008 ενώ σε σχέση με πέρυσι η μείωση της παραγωγής στο νομό Σερρών φτάνει το 90%. Το 2022-23 η Ελλάδα παρήγαγε γύρω στους 340.000 τόνους ελαιόλαδο. Φέτος η παραγωγή φαίνεται να είναι γύρω στις 150.000 με 170.000″ λέει χαρακτηριστικά. Ετσι, οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση καθώς το εισόδημά τους θα συρρικνωθεί σημαντικά, και την ίδια στιγμή αυξημένα είναι τα κρούσματα κλοπής του καρπού από τα ελαιοχώραφα.

Ελαιοτριβείο ελιά λάδι Σέρρες Πατρίκι

“Αναμένεται νέα άνοδος των τιμών”

Η τιμή του ελαιολάδου δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της, πιστεύει ο Γιώργος Αρβανιτίδης καθώς η ζήτηση είναι υψηλή ενώ τα αποθέματα και στην Ιταλία και την Ισπανία είναι μειωμένα. “Η τιμή, αυτή την στιγμή, κυμαίνεται γύρω στα 8-9 ευρώ στη λιανική. Περιμένουμε ότι θα ανέβει και άλλο, δυστυχώς, επειδή δεν υπάρχουν αποθέματα, ούτε στα ελαιοτριβεία ούτε στις αποθήκες μας. Οι παραγωγές είναι μικρές και δεν φτάνουν ούτε να καλύψουμε τις παραγγελίες μας” αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει λέγοντας πως για πρώτη χρονιά οι αποθήκες τους είναι άδειες: “Συγκριτικά με πέρυσι, επαγγελματίες παραγωγοί με 70 και 80 στρέμματα, που είχαν 30 με 40 τόνους καρπό, τη φετινή χρονιά ήρθαν στο ελαιοτριβείο μας με 500 και 600 κιλά. Οπότε καταλαβαίνετε ότι το λάδι δεν είναι αρκετό για τους ελαιοπαραγωγούς για να αφήσουν και στο ελαιοτριβείο”.

Διαβάστε επίσης  Απελπισία με τις αυξήσεις στις τιμές του ελαιολάδου - Οδεύει προς τα 200 ευρώ ο τενεκές

ΟΠΕΚΕΠΕ ελιές Χαλκιδική ελιά Χαλκιδικής

Αυτή η κατάσταση έχει δυσάρεστες συνέπειες και στους ίδιους τους ελαιοτριβείς καθώς οι μονάδες δεν δουλεύουν καθημερινά: “Φέτος είναι η μοναδική χρονιά από το 2008 που οι παραγωγοί δεν αφήνουν καθόλου δικαίωμα. Οπότε όλο το λάδι το παίρνουν οι ίδιοι”. Οπως σημειώνει, αυξημένα είναι τα κρούσματα νοθείας: “Διάφοροι πλανόδιοι πουλάνε ελαιόλαδο στην τιμή των 5 και των 6 ευρώ. Εμάς μας ήρθαν κάποια δείγματα, τα στείλαμε για αναλύσεις και φάνηκε πως είναι νοθευμένα με σπορέλαιο 30 -70 %”.

Δείτε στο βίντεο αναλυτικά όλα όσα είπε στο Thes.gr ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείο στο Πατρίκι Σερρων, Γιώργος Αρβανιτίδης 

Το Πατρίκι Σερρών είναι ένας τόπος που παράγει μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, λόγω του εύφορου κάμπου και της συστηματικής καλλιέργειας ελαιόδεντρων. Η τοπική οικονομία στηρίζεται σημαντικά στο λάδι που αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής.