Δένδιας για Ερντογάν: “Καμία συνεννόηση για το θέμα των Ιμίων”

Δένδιας Εβρο Αγία Σοφία

Τι τόνισε ο υπουργός

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τις δηλώσεις Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα Ίμια. «Καμία κατανόηση και προσυνεννόηση με την Τουρκία για το θέμα των Ιμίων δεν μπορεί να υπάρξει με την Τουρκία. Καμία κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί την γκριζοποίηση του Αιγαίου» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε ότι αφορά στην παρουσία του Oruc Reis στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στην εκπομπή 10 της ΕΡΤ, σημείωσε ότι δεν υπήρξε επεισόδιο γύρω από τον συγκεκριμένο πλου… ενώ σε ότι αφορά τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στην κοινή γνώμη για τις αναφορές από κυβερνητικά χείλη ότι το πλοίο «παρασύρθηκε εν μέρει και από τον καιρό» είπε με νόημα « δεν νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Σε ερώτηση για τον κίνδυνο θερμό επεισοδίου, ο Νίκος Δένδιας είπε: «ευλπιστώ ότι η Τουρκία δεν έχει σχεδιάσει κάτι τέτοιο. Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία και με τα δύο σενάρια. Είτε ότι επιθυμεί να συζητήσουμε είτε να μας εξωθήσει στα άκρα… Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης Σε κάθε περίπτωση μπορούμε και μόνοι μας. Δεν θα είμαστε όμως μόνοι μας» σημείωσε.

Σε άφορά την πιθανότητα προσφυγής στη Χάγη είπε ότι μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και συνακόλουθα η ΑΟΖ. «Το πλαίσιο είναι προκαθορισμένο, θα περιγράψουμε το ζήτημα και θα πάμε… Αν όμως έρθει ο Τσαβούσογλου και εγείρει ζήτημα ιδιοκτησίας για το εξοχικό της γιαγιάς μου στους Παξούς δεν έχουμε να συζητήσουμε κάτι… » είπε με νόημα.

Για τις έρευνες και γεωτρήσεις που προανήγγειλε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Ιμπραχίμ Καλίν στην περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι την Λιβύη ο Νίκος Δένδιας απάντησε λακωνικά: «Να μην συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, να μην το κάνει».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Νίκος Δένδιας γνωστοποίησε πως «είμαστε πολύ κοντά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με τους Ιταλούς». Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογο του Ντι Μάιο, είπε επίσης ότι η συζήτηση για τον Eastmed δεν είναι θεωρητική και εκτίμησε ότι ο αγωγός θα προχωρήσει και σε αυτόν θα συμμετάσχουν τελικά και οι Ιταλοί.