Φόβοι για εκτόξευση στην τιμή της βενζίνης λόγω της έντασης Ισραήλ-Ιράν

βενζίνη fuel pass2

Οι ιδιοκτήτες ΙΧ αγωνιούν για το που θα φτάσουν οι τιμές

Η ένταση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν προκαλεί ανησυχία στην παγκόσμια οικονομία και το ενδεχόμενο αύξησης στην τιμή της βενζίνης φαντάζει ιδιαίτερα πιθανή.

Η γενίκευση μιας σύρραξης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής θα είχε άμεσες επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, κυρίως το ενεργειακό, εκτίμησε ο Παναγιώτης Σωτήρης, μιλώντας στο MEGA καθώς εκτός όλων των άλλων το Ιράν ελέγχει τα στενά του Ορμούζ από τα οποία διακινείται το 21% του παγκόσμιου πετρελαίου. Την γενίκευση της σύρραξης απεύχονται οι ΗΠΑ και προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν το Ισραήλ, δηλώνοντας ωστόσο τη στήριξή του σε αυτό.

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πτέραρχος Κωνσταντίνος Ιατρίδης ο οποίο εκτίμησε ότι το Ιράν ήταν αναγκασμένο να απαντήσει μετά το ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο της Δαμασκού. Ο κ. Ιατρίδης εκτίμησε ότι δε θα συνεχιστεί η επίθεση από την πλευρά του Ιράν και πως κάτι τέτοιο δεν το συμφέρει. Απεναντίας η επίθεση του Ιράν είχε θετικά αποτελέσματα για τον Ισραήλ καθώς κατέφερε να συσπειρώσει γύρω του τον δυτικό κόσμο.

Για τις εξελίξεις στη Μέσα Ανατολή μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Διαβάστε επίσης  Ράφα: Για αιματοχυσία κάνει λόγω η Χαμάς - «Ξέρουμε ότι έπαθαν κακό άμαχοι», λέει το Ισραήλ

«Για την πρόληψη στο ότι δεν θα εκτοξευθούν οι τιμές των προϊόντων με πρόσχημα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο υπουργός τόνισε πως, «η πολιτεία έχει τους μηχανισμούς για να κάνει τους ελέγχους. Αυτή η περίοδος που εκ των πραγμάτων υπάρχει αναταραχή, όλοι οι μηχανισμοί είναι σε εγρήγορση. Είτε είναι για την αισχροκέρδεια είτε με την φοροδιαφυγή, οι άνθρωποι και τα συνεργεία της ΑΑΔΕ και της ΔΙΜΕΑ θα είναι στους δρόμους αυτές τις μέρες», προσέθεσε ο κ. Θεοχάρης.

Για την ενίσχυση των νοικοκυριών για τα καύσιμα: «η χώρα βρίσκεται ακόμα σε δημοσιονομική προσαρμογή. Οι στόχοι είναι φιλόδοξοι, οι ευρωπαϊκοί κανόνες αλλάζουν και θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που αλλάζουν εντελώς το τοπίο. Είναι διαφορετικοί, οι κανόνες έχουν σχέση με τα έξοδα και όχι με το πλεόνασμα. Είναι νωρίς για να μιλήσουμε για τον προϋπολογισμό αν είναι υλοποιήσιμος. Κατά την γνώμη μου είναι δύσκολος υλοποιηθεί.