Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΑΧΕΠΑ

Πανελλαδική απεργία από τους νοσοκομειακούς γιατρούς πραγματοποιείται σήμερα από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Το πρωί πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της ΕΝΙΘ Δαφνης Κατσίμπα υπογράμμισε αρχικά: “Σήμερα κάνουμε μία απεργία ώστε να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Δεν θέλουμε να κάνουμε αντιπολίτευση ούτε θέλουμε να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο. Είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων που εξαθλιώνονται στα νοσοκομεία εξαιτίας της πανδημίας”.

Στη συνέχεια είπε «Είδαμε πρόσφατα να καταρρέουν κλινικές και τμήματα που νοσηλεύουν Covid-19 με παραιτήσεις διευθυντών και υπευθύνων. Αυτό αποδεικνύει ότι, ούτε τρομοκρατούμε, ούτε προσπαθούμε να κάνουμε αντιπολίτευση. Θέλουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου, να εκφράσουμε την «κραυγή αγωνίας» των συναδέλφων που είναι στην πρώτη γραμμή, εξαθλιώνονται και εξαντλούνται από την φροντίδα των ασθενών, χωρίς να μπορούν να δουλέψουν με ασφάλεια», τόνισε η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα.

Όπως σχολίασε: «Ζητάμε έστω και την ύστατη στιγμή να εξασφαλιστούν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ με στελέχωση και εξοπλισμό, όπως και στην πρωτοβάθμια φροντίδα η οποία θα αποτελέσει ανάχωμα για τη λειτουργία των νοσοκομείων» συμπληρώνοντας την ανάγκη για να γίνονται επαναλαμβανόμενα και τακτικά τεστ στο υγειονομικό προσωπικό όπως επίσης και να υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα προστασίας.

Τέλος, η κα. Κατσίμπα επισήμανε πως υπάρχει ο κίνδυνος, αν δεν γίνουν άμεσα οι απαραίτητες προσλήψεις και όλα τα αναγκαία, να μετατραπούν τα νοσοκομεία «για μία νόσο» και να μην υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης ασθενών με άλλες νόσους και σοβαρές παθήσεις. Τόνισε δε, πως δεν αρκούν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, όπως είναι για παράδειγμα χρήση μάσκας και αποστάσεις, όταν «οι πολίτες στοιβάζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και λειτουργούν τμήματα στα σχολεία με 25-30 μαθητές».

Διαβάστε επίσης
Λήξη συναγερμού στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΕΝΙΘ Χρήστος Καραχρήστος σχολίασε: “Χωρίς προσλήψεις στα νοσοκομεία της πόλης και προσωπικό είναι δώρο άδωρον να υπάρχουν 930 κρεβάτια που λέει η κυβέρνηση ότι είναι, για την καταπολέμηση της πανδημίας¨.

Τι απαιτούνε οι γιατροί

“Όχι στην υπερεφημέρευση. Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης. Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων).

Όχι στα «μπαλώματα» και στις μετακινήσεις προσωπικού και εξοπλισμού. Κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα ΚΥ. Ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Σχεδιασμός για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Δεν ανεχόμαστε να λειτουργούν κλίνες εντατικής θεραπείες χωρίς να πληρούν τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας. Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει πρέπει να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός. Όχι όπως γίνεται στα περισσότερα νοσοκομεία. Π.χ. στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία των 30 νέων κρεβατιών ΜΕΘ προκήρυξαν μόλις 19 θέσεις μόνιμων γιατρών όταν και τα ήδη υπάρχοντα είναι υποστελεχωμένα.

Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, στις κλειστές δομές (σωφρονιστικά ιδρύματα, ψυχιατρικές δομές, δομές προσφύγων και μεταναστών κλπ.).

Άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξη τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *