Πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ – Θρήνος στη Μ. Βρετανία

Συγκλονίζει τη Μ. Βρετανία η είδηση του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ στα 96 της χρόνια. Ηταν η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία.

Τις τελευταίες ώρες επικρατούσε παγκόσμια ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της βασίλισσας Ελισάβετ, που βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση στο Μπαλμόραλ. Από τον Απρίλιο του 2021 που πέθανε ο αγαπημένος της σύζυγος Φίλιππος, η υγεία της βασίλισσας άρχισε να επιδεινώνεται. Τον Οκτώβριο του 2021 η Ελισάβετ νοσηλεύτηκε ένα ολόκληρο βράδυ ενώ αργότερα, άρχισε να εμφανίζεται και με μπαστούνι.

Το μεσημέρι της 8ης Αυγούστου 2022 ανακοινώθηκε επίσημα από το Παλάτι του Μπάκινγχαμ ότι αποφασίστηκε να τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση. Το BBC διέκοψε το πρόγραμμά του για να μεταδώσει την είδηση.

Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ, συγκλονίζει τη Βρετανία και προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε όλο τον κόσμο, για την απώλεια της μακροβιότερης αρχηγού κράτους. Αλλά το ίδιο το Παλάτι έμοιαζε προετοιμασμένο εδώ και καιρό για την δύσκολη επόμενη μέρα της πιο ισχυρής και πολυσυζητημένης μοναρχίας στις μέρες μας.

Ήδη, εδώ και έναν χρόνο περίπου, η 96χρονη Ελισάβετ, αντιλαμβανόμενη το επερχόμενο τέλος και τις λιγοστές αντοχές της, είχε περιορίσει τις δραστηριότητες που προέβλεπε ο ρόλος της και τα καθήκοντά της ασκούνταν ουσιαστικά από επτά μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η ανακοίνωση της βασιλικής οικογένειας στο Twitter

Οι συστάσεις των γιατρών για την επιβάρυνση της υγείας της και την ανάγκη ξεκούρασης δεν άφηναν άλλωστε πολλά περιθώρια. Όμως δεν ήθελε, ούτε θεωρούσε ότι υπήρχε νόημα να παραιτηθεί και να αποσυρθεί με αυτό τον τρόπο. Επιθυμούσε να μείνει μέχρι το τέλος στο τιμόνι και να φύγει όπως ακριβώς την γνώρισαν γενιές και γενιές: Στο θρόνο της, με τον οποίο ταυτίστηκε και στον οποίο έβαλε τη σφραγίδα της στο κρίσιμο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και στην αρχή της νέας χιλιετίας!

Η φετινή χρονιά ήταν για την Ελισάβετ πολύ σημαντική, καθώς γιόρτασε το πλατινένιο ιωβηλαίο, έχοντας συμπληρώσει 70 χρόνια στο θρόνο, από το 1952 που διαδέχθηκε τον πατέρα της, βασιλιά Γεώργιο Στ’. Συνέτριψε έτσι κάθε ρεκόρ Γκίνες, αφού πρόλαβε να γίνει η γηραιότερη, πλουσιότερη, πιο πολυταξιδεμένη και πλέον αναγνωρίσιμη μονάρχης στον κόσμο.