Αννα Θεοφυλάκτου: Εφυγε από τη ζωή η τελευταία Κυρία του Ποντιακού Ελληνισμού

Αννα Θεοφυλάκτου Κυρία του Ποντιακού Ελληνισμού

Ηταν η πρώτη γυναίκα χειρούργος οφθαλμίατρος της χώρας

Θλίψη για την ποντιακή κοινότητα καθώς έγινε γνωστό πως πέθανε σε ηλικία 99 ετών η η μεγάλη Κυρία του Ποντιακού Ελληνισμού, Αννα Θεοφυλάκτου.

Η Αννα Θεοφυλάκτου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1924. Ηταν κόρη του ιατρού Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου και της Ιφιγένειας Κογκαλίδου-Θεοφυλάκτου. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έλαβε την ειδικότητα της οφθαλμιάτρου.

Σημειώνεται ότι πρόκειται και για την πρώτη γυναίκα χειρουργό οφθαλμίατρο στην Ελλάδα. Έζησε τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και τη γερμανική Κατοχή και έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Είχε τρία παιδιά.

Η κόρη της Ιφιγένεια Πανίδου διετέλεσε Πρόεδρος του συμβουλίου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης. Η Αννα Θεοφυλάκτου ασχολήθηκε με τα κοινά ήδη από τα φοιτητικά χρόνια της. Στόχος της ήταν η επαφή με όλα τα ποντιακά σωματεία της Θεσσαλονίκης μέσα από τα οποία προσέφερε πλούσιο εθνικό και κοινωνικό έργο.

Με δική της πρωτοβουλία η «Μέριμνα» επισκέφθηκε τη μαρτυρική Κύπρο το 1975, ενώ το 1976 το σωματείο προσκάλεσε και φιλοξένησε 65 παιδιά από την Κύπρο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Φιλίας «Ελλάς-Κύπρος» το 1976 και αντιπρόεδρος του πρώτου συμβουλίου του, ενώ εκτελούσε χρέη Προέδρου.

Τιμήθηκε επανειλημμένως από τους Κυπρίους για την πολυσήμαντη προσφορά της στην Μεγαλόνησο. Τρέφοντας ιδιαίτερη αγάπη και συμπάθεια για την «Μέριμνα», την οποία οι γονείς της, μαζί με τη Θάλεια Σαουλίδου επανίδρυσαν στην Θεσσαλονίκη μετά τον ξεριζωμό, αγωνίστηκε για την πρόοδο του σωματείου, ιδιαιτέρως μετά την εκλογή της στη θέση της Προέδρου το 1974.

Στα εννέα χρόνια της προεδρεία της (1974-1983), ιδρύθηκε ο πρότυπος στη λειτουργία του παιδικός σταθμός «Αργώ» για την ανακούφιση της εργαζόμενης μητέρας, ενώ με εισήγησή της ο προστάτης της «Μέριμνας» και πολιούχος της Τραπεζούντος Άγιος Ευγένιος καθιερώθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας ως πολιούχος της Καλαμαριάς, το 1979.

Από το 1981 έως πρόσφατα πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στον Πόντο, δημιουργώντας σταδιακώς μία αξιόλογη συλλογή παλαιού και νέου φωτογραφικού υλικού, που παρουσίασε και παρουσιάζει και σήμερα σε περιοδικές εκθέσεις φωτογραφιών και κειμηλίων, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες. Το αρχείο αυτών των φωτογραφιών δωρίστηκε από την ίδια στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης το 2000.

Μεγάλη τιμή για την ίδια και τη «Μέριμνα» αποτελεί η βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών, το 1992, που την τίμησε για το πολυποίκιλο και πολυδιάστατο κοινωνικό και εθνικό της έργο. Με την πείρα, τις γνώσεις και τη σοφία της αποτελεί και σήμερα σημαντικό κεφάλαιο για τη «Μέριμνα» και αρωγό στις προσπάθειες του σωματείου για την επίτευξη των στόχων του.

Διαβάστε επίσης  Τραγωδία στην Πέλλα: Νεκρός άνδρας που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

Το Δεκέμβριο του 2019, στα 95 της χρόνια η Αννα Θεοφυλάκτου είχε αφηγηθεί την ζωή της, στο e-Pontos. Μίλησε και για την πορεία της μετά, για την κατοχή, για την ζωή της στην Κύπρο, αλλά και για προσωπικές της στιγμές. Μας έβαλε μέσα στα προσωπικά της βιώματα, αφού μας μίλησε για την προσωπική συλλογή φωτογραφιών και κειμηλίων της και παρουσίασε ιστορίες για τα πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή της.

Το σωματείο Δράσης “Νίκος Καπετανίδης” αποχαιρέτησε την αείμνηστη Αννα Θεοφυλάκτου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, “η εκλιπούσα αποτέλεσε έναν φωτεινό φάρο ενότητας, αξιοπρέπειας, αξιοπιστίας και γνώσης ως η κόρη του μεγάλου ανδρός πατέρα της Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου που υπήρξε εκ των ιδρυτών της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Η ίδια η Αννα Θεοφυλάκτου υπήρξε ο κρίσιμος κρίκος της αλυσίδας που συγκράτησε την θεσμική και ιστορική μνήμη της αστικής τάξης της Πατρογονικής Τραπεζούντας.

Ως επί πολλά έτη πρόεδρος της Ιστορικής Μέριμνας Ποντίων Κυριών που είχε την απαρχή της το 1904 στην Τραπεζούντα των Κομνηνών η Αννα Θεοφυλάκτου κράτησε σε ανυπέρβλητα ύψη το κύρος της Μερίμνης με το απαράμιλλο ήθος της που αφειδώς διεσκόρπισε όχι μόνο στα άξια τέκνα της αλλά και σε όλα τα μέλη της Μερίμνης και ευρύτερα στην Ποντιακή Κοινότητα.

Το έργο της πολυσχιδές και πλούσιο.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός είναι από σήμερα πιο φτωχός και ορφανός λόγω της εκδημίας της Μητέρας όλων των Ποντίων.

Καλό Παράδεισο αείμνηστη Αννα Θεοφυλάκτου”.