Χαλκιδική: Μπόλικος ο μπακαλιάρος στα νερά του Τορωναίου Κόλπου – Ανησυχία για τον ξιφία

ΑΝΕΘ

Πως χρησίμευσε αυτό στον τουρισμό

Σε αφθονία υπάρχει στον Τορωναίο Κόπλο στη Χαλκιδική ο μπακαλιάρος, σύμφωνα με έρευνα της ΠΚΜ για το συγκεκριμένο σημείο, καθώς θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα νηπιοτροφεία του μπακαλιάρου.

Η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Αικατερίνη Ζωγράφου, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενθαρρυντικά και όχι απλώς δεν υπάρχει έλλειψη του είδους, αλλά υπάρχει σε πληθώρα.

Παράλληλα, είναι θετικά τα αποτελέσματα της έρευνας και για τον τόνο που ενώ αντιμετωπιζόταν ως είδος υπό προστασία και υπό ειδική διαχείριση τα τελευταία χρόνια, οι πληθυσμοί του αυξήθηκαν, επομένως δεν κινδυνεύει.

Διαφορετική, ωστόσο, είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον ξιφία, αφού τα ερευνητικά δεδομένα για τους πληθυσμούς του υποδεικνύουν την ανάγκη να τεθεί υπό ειδική διαχείριση στο εξής.

Η αναβάθμιση των δραστηριοτήτων υδατοκαλλιέργειας και αλιείας στη Χαλκιδική, άλλωστε, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής της Περιφέρειας για την ανάπτυξη της παράκτιας περιοχής αλλά και την προώθηση της «έξυπνης γαλάζιας ανάπτυξης», όπως αυτή παρουσιάστηκε από την κ. Ζωγράφου κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο ευρωπαϊκό έργο «Blue Growth Smart Adriatic Ionian S3 – Έξυπνη Γαλάζια ανάπτυξη Αδριατικής – Ιονίου S3″- BLUEAIR», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg ADRION 2014-2020.

Διαβάστε επίσης  Χαλκιδική: Στο νοσοκομείο μετά από επίθεση υπάλληλος του δήμου Νέας Προποντίδας που έλεγχε αντιπλημμυρικά έργα

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό η κ. Ζωγράφου σημείωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι τα τελευταία χρόνια, μέσω προγράμματος του Leader Aλιείας που διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Χαλκιδικής, με κύριο μέτοχο την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, προωθείται η δημιουργία τουριστικών σκαφών με γυάλινη βάση, που εκτελούν δρομολόγια στην περιοχή από τη Βουρβουρού, τον Όρμο Παναγιάς και την Ουρανούπολη ως το Άγιον Όρος.

«Τα συγκεκριμένα σκάφη χρηματοδοτήθηκαν σε αυτό το πλαίσιο και δίνουν έναν άλλο τόνο ανάπτυξης στον τόπο. Πρόκειται δε για ιδιωτικές επενδύσεις με δημόσια χρηματοδότηση και λειτουργούν παράλληλα με τα μεγαλύτερα τουριστικά σκάφη που προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα του περίπλου του Αγίου Όρους» πρόσθεσε.

Η ίδια αναφέρθηκε ακόμη στις ιδιωτικές μαρίνες στη Χαλκιδική (στη Σάνη, το Πόρτο Καρράς και την Ουρανούπολη) αλλά και τις γαλάζιες σημαίες που πιστοποιούν τον έλεγχο της ποιότητας των νερών κολύμβησης και φέρνουν φέτος τη Χαλκιδική στην πρώτη θέση πανελλαδικά καθώς απέκτησε τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες στη χώρα.

Το πλαίσιο του σχεδιασμού για την γαλάζια ανάπτυξη στην περιοχή «συμπληρώνει» η διαχείριση των προστατευμένων ακτών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα που φιλοξενεί πληθυσμούς φλαμίνγκο τα τελευταία χρόνια και μάλιστα σε όλη τη διάρκεια του έτους.