Χαλκιδική: Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ελαιοπαραγωγοί – Η μείωση της παραγωγής “άγγιξε” το 90%

ΟΠΕΚΕΠΕ ελιές Χαλκιδική ελιά Χαλκιδικής

Τι λέει καθηγητής Δενδροκομίας του ΑΠΘ

Η ακαρπία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή, με τους ελαιοπαραγωγούς να ανησυχούν για την κατάσταση.

Μάλιστα οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής κάνουν λόγο για «τεράστια απώλεια προϊόντος και εισοδήματος».

Η πράσινη ελιά Χαλκιδικής αποτελεί ένα από οκτώ κορυφαία εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει πλήγμα στην παραγωγή. «Από το 2021 έως τώρα, έχουμε υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, λόγω των καιρικών συνθηκών», αναφέρουν παραγωγοί.

Τον τελευταίο χρόνο, η μείωση της παραγωγής «άγγιξε» το 90%. Συγκεκριμένα, το 2022, η παραγωγή είχε φθάσει τους 150.000 τόνους, ενώ το 2023, ανήλθε μονάχα στους 22.000 τόνους.

Διαβάστε επίσης  Χαλκιδική: Προβάδισμα ανόδου για Αμμουλιανή και Τρίγλια

Ο Θανάσης Μολασιώτης, καθηγητής Δενδροκομίας του ΑΠΘ, αναφέρει: “Η ελιά και ιδιαίτερα η ποικιλία ελιάς Χαλκιδικής χρειάζεται σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα για να έχει μία πλούσια ανθοφορία μετέπειτα. Συνεπώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα έφεραν την ακαρπία.”

Η οικονομική καταστροφή δεν αφορά μόνο τους ελαιοκαλλιεργητές και τους εργάτες γης, αλλά και τους πέντε χιλιάδες εργαζόμενους στις 150 μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς, που εδρεύουν στο νομό Χαλκιδικής.

Πηγή: newsbomb.gr, open tv