Δραματική η κατάσταση στην Θεσσαλία: Μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα εκκένωσης σε 25 οικισμούς

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει ο κίνδυνος από την υπερχείλιση του Πηνειού με την κατάσταση στην Θεσσαλία να παραμένει δραματική.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου (9/9) εστάλη μήνυμα του 112 σε 25 οικισμούς της Λάρισας και της Μαγνησίας, προειδοποιώντας τους κατοίκους για ενδεχόμενο άμεσης εκκένωσης εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο από τις Αρχές.

Μήνυμα 112 έλαβαν οι κάτοικοι στις περιοχές: Κάτω Ραψάνη, Ιτέα, Τέμπη, Βόννη, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμός, Μεσάγκαλα, Στόμιο, Αναγέννηση, Μέλια, Μόδεστο, Πρόδρομος, Γλαύκη, Πλατύκαμπος, Ελευθέριο, Δήμητρα, Νεοχώρι, Νάματα, Καστρί, και Κάτω Αμυγδαλή.

Νωρίτερα ήχησε το 112 για εκκένωση και του Ομορφοχωρίου, στο Κιλελέρ, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.

Λίγα λεπτά αργότερα εστάλη μήνυμα 112 και στις περιοχές Μεσάγκαλα και Στόμιο, αλλά και σε Αναγέννηση, Μέλια, Μόδεστο, Πρόδρομο, Γλαύκη, Πλατύκαμπο, Ελευθέριο, Δήμητρα, Νεοχώρι, Νάματα, Καστρί, Κάτω Αμυγδαλή.

Μήνυμα εκκένωσης από το 112 εστάλη στους κατοίκους του Ομορφοχωρίου του Κιλελέρ, με εντολή να κατευθυνθούν προς τον Πλατύκαμπο Λάρισας λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Την ίδια ώρα, ενισχύονται τα φράγματα στις όχθες του Πηνειού – η στάθμη του οποίου έφτασε μέχρι και τα 10 μέτρα- ενώ συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί κατοίκων από τα πλημμυρισμένα δυτικά προάστια της Λάρισας, αλλά και το χωριό της Πηνειάδας.

Στις συνοικίες Ιπποκράτης, Γιάννουλη και Εργατικές Κατοικίες η επιχείρηση μεταφοράς των κατοίκων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αφού εγκαταλείπουν το σπίτι τους ακόμα και αυτοί που αρχικά δεν ήθελαν να φύγουν.

Στον Άγιο Θωμά, στη Νέα Σμύρνη, στην Αγία Μαρίνα, πυροσβέστες της ΕΜΑΚ και δυνάμεις εθελοντών σπεύδουν, είτε να προμηθεύσουν νερό σε όσους το έχουν ανάγκη και να μεταφέρουν όσους επιθυμούν.

Στη συνοικία Νέα Σμύρνη επιχειρούν οι εθελοντές διασώστες της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων με φουσκωτό και δίνουν βοήθεια, όπου τους ζητηθεί, με τις οδηγίες του συντονιστικού οργάνου της πολιτικής προστασίας του δήμου.

Η στάθμη του νερού, που υπερχείλισε από τα φρεάτια, σε αυτές τις συνοικίες παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η ατμόσφαιρα μυρίζει πετρέλαιο, αφού το νερό στα υπόγεια των πολυκατοικιών αναμίχθηκε με τα καύσιμα σε λέβητες πετρελαίου θέρμανσης.

Σε εξέλιξη επιχειρήσεις για αγνοούμενους

Εν τω μεταξύ, βυθισμένες κάτω από το νερό παραμένουν τεράστιες εκτάσεις, σπίτια και επιχειρήσεις, στη Θεσσαλία. Δέκα νεκροί είναι -επισήμως- ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel», ενώ συνεχίζονται ασταμάτητα οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων. Μεγάλη είναι η αγωνία για ακόμη δύο συμπολίτες μας που αγνοούνται στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας, όπου είναι σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης.

Μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 2.806 άνθρωποι

Στον Βόλο, συνεργεία εργάζονται για την απομάκρυνση των όγκων λάσπης και φερτών υλών από τους δρόμους, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης. Ο Βόλος θα είναι χωρίς νερό για τουλάχιστον 15 – 20 μέρες, όπως είπε ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος με «πρόχειρη λύση μέσω γεωτρήσεων», ενώ για πόσιμο νερό υπάρχει μόνο εμφιαλωμένο. Εκ περιτροπής και για ελάχιστο χρόνο γίνεται η παροχή νερού, το οποίο δεν είναι πόσιμο. Το σκηνικό της καταστροφής στο νομό συμπληρώνουν τα αποκομμένα χωριά του Πηλίου λόγω των διαλυμένων δρόμων, και τα κατεστραμμένα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.

Εικόνες βιβλικής καταστροφής έρχονται από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Πολύ μεγάλη η ανησυχία και για την πόλη της Λάρισας, καθώς ήδη τα περίχωρα έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά του Πηνειού ποταμού. Λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι, ήχησε το 112 στους κατοίκους στο Ομορφοχώρι στο Κιλελέρ. Όπως είπε ο δήμαρχος του Κιλελέρ, Αθανάσιος Νασιακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ έσπασε ανάχωμα. «Ο Πηνειός σε κάποιο σημείο μετά τη Λάρισα έσπασε και γυρίζουν όλα τα νερά προς τον Δήμο Κιλελέρ» τόνισε.

Στα 2 μέτρα έφθασε η στάθμη του νερού στη συνοικία του Αγίου Θωμά, στη Λάρισα, όπου απομακρύνονται συνεχώς άνθρωποι. Το νερό φτάνει περί τα 2 μέτρα σε κάποια σημεία της συγκεκριμένης συνοικίας ενώ τα ισόγεια και τα υπόγεια είναι ήδη πλημμυρισμένα. Ο κόσμος καλεί στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής προκειμένου να μεταφερθεί με βάρκες σε ασφαλή σημεία.

Πηγή: cnn.gr

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Διαβάστε επίσης  Μητσοτάκης: "Πάνω από 3 δισ. για τις ζημιές στην Θεσσαλία" (ΒΙΝΤΕΟ)