Λίμνη Κάρλα: Τι φταίει και δεν υποχωρούν τα ύδατα – Οι κίνδυνοι που καραδοκούν (ΒΙΝΤΕΟ)

Κάρλα

Οι ρυθμοί απορρόφησης των νερών είναι αργοί

Την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις πλημμυρισμένες εκτάσεις στην περιοχή της Λίμνης Κάρλας, παρουσιάζει το Up Stories σε συνεργασία με τους Θανάση Χριστοδούλου και Κωνσταντίνο Κλειτσογιάννη.

Η ομάδα του Up Stories έκανε αυτοψία στη Λίμνη Κάρλα στη Μαγνησία, αλλά και στις εκβολές του καναλιού μέσω του οποίου γίνεται η εκτόνωση των υδάτων της.

Οι ρυθμοί εκτόνωσης και απορρόφησης των νερών είναι πολύ αργοί. Τόσο οι αγρότες που βλέπουν τις εκτάσεις τους 6 μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel να παραμένουν βυθισμένες, όσο και κάτοικοι του Βόλου που βλέπουν τα μολυσμένα ύδατα να κατακλύζουν τον Παγασητικό Κόλπο, είναι σε απόγνωση.

Δείτε το βίντεο από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα

Λίμνη Κάρλα: Η μεγαλύτερη στην Ελλάδα

Η Λίμνη Κάρλα αποξηράνθηκε το 1962, επειδή την εποχή εκείνη προκαλούσε πλημμύρες στις παρακείμενες γεωργικές καλλιέργειες, ενώ ορισμένες βαλτώδεις εκτάσεις γύρω της έκαναν έντονη την παρουσία εντόμων.

Η αποξήρανση της Λίμνης Κάρλας άρχισε στο τέλος Αυγούστου του 1962 με τα εγκαίνια της σήραγγας μήκους 10.150 μέτρων και ήταν από τα σημαντικότερα έργα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας.

Αποδόθηκαν 80.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στους αγρότες της Θεσσαλίας, σε μία εποχή που η ελληνική γεωργία πραγματοποιούσε τα πρώτα βήματά της προς την εκβιομηχάνιση αλλά και την αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος που προσέφερε η αποξήρανσή της.

Έτσι, σήμερα γίνεται προσπάθεια για αναδημιουργία της λίμνης, που θα έχει μέγεθος 38.000 στρέμματα.

Η αρχική λίμνη είχε μέγεθος 180- 195 χιλιάδες στρέμματα και το βάθος της έφτανε τα 4-6 μ.

Τον Δεκέμβριο του 2010 άρχισε η άντληση νερού από τον Πηνειό, ενώ όταν τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα πέντε αντλιοστάσια του ποταμού θα τροφοδοτούν τη λίμνη με 14 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi