Εύα Καϊλή: Η απάντηση των δικηγόρων της στον εισαγγελέα – «Δεν της επέτρεψαν ούτε μια φορά να δει την κόρη της»

Εύα Καϊλή

Τι είχε υποστηρίξει ο εισαγγελέας Βρυξελλών σε συνέντευξη του

Την απάντηση τους στις δηλώσεις που έκανε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Βρυξελλών, Φρεντερίκ Βαν Λέου, για την κράτηση της Εύας Καϊλή, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Le Soir», έδωσαν οι τρεις δικηγόροι της.

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, Σβεν Μαρί, Κριστόφ Μαρσάντ και Μιχάλης Δημητρακόπουλος αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «Τον Δεκέμβριο του 2022, δεν της επέτρεψαν να δει το κοριτσάκι της, 22 μηνών τότε, ούτε μια φορά! Επίσης, ενώ οι κανονισμοί των φυλακών επέτρεπαν στις μητέρες των οποίων τα παιδιά ήταν έως 3 ετών να μένουν στη φυλακή μαζί τους, αρνήθηκαν στην κυρία Καϊλή αυτό το δικαίωμα».

Αναλυτικά η δήλωση των δικηγόρων της Εύας Καϊλή:

«Σε απάντηση της δημόσιας τοποθέτησης του αξιότιμου ομοσπονδιακού εισαγγελέα, κ. Φρεντερίκ Βαν Λέου, δηλώνουμε τα ακόλουθα: Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή ουδέποτε ζήτησε προνομιακή μεταχείριση κατά τη διάρκεια της προληπτικής κράτησής της στις φυλακές Χάρεν, παρά μόνο τον σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών που προστατεύει η σύμβαση του ΟΗΕ.

Η κυρία Εύα Καϊλή θα συνεχίσει να αγωνίζεται πολιτικά για την ισότητα των φύλων και την ανθρώπινη ισότητα χωρίς διακρίσεις και θα αναφερθεί στον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Τον Δεκέμβριο του 2022, δεν της επέτρεψαν να δει το κοριτσάκι της, 22 μηνών τότε, ούτε μια φορά! Επίσης, ενώ οι κανονισμοί των φυλακών επέτρεπαν στις μητέρες των οποίων τα παιδιά ήταν έως 3 ετών να μένουν στη φυλακή μαζί τους, αρνήθηκαν στην κυρία Καϊλή αυτό το δικαίωμα.

Δείτε επίσης: Εύα Καϊλή: “Επιστρέφει στα καθήκοντα της στο Ευρωκοινοβούλιο”, λέει ο Δημητρακόπουλος

Όχι μόνο δεν ζήτησε προνομιακή μεταχείριση, αλλά αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια την έντονα δυσμενή συμπεριφορά απέναντί της και δεν αποδίδει την ευθύνη στις φυλακές, αλλά σε όσους την είδαν ως τρόπαιο στις πολιτικές τους επιδιώξεις».

«Ο εγκλεισμός μιας μητέρας είναι πάντα μια τραγωδία, αλλά η θέση ενός παιδιού δεν είναι στη φυλακή»

Υπενθυμίζεται ότι ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Βρυξελλών, Φρεντερίκ Βαν Λέου, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αρνητικός στο ότι οι βελγικές αρχές φέρθηκαν με σκληρότητα στην Εύα Καϊλή. «Η φυλάκιση μιας μητέρας είναι πάντα μια τραγωδία, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητη», ανέφερε, σχετικά με την προφυλάκισή της, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Le Soir».

Ο κ. Βαν Λέου ερωτήθηκε για το εάν η τετράμηνη προφυλάκιση της ευρωβουλευτή ήταν «αμείλικτη». «Δεν υπάρχει καμία σκληρότητα. Είναι αλήθεια ότι τέσσερις μήνες είναι πολύ, αλλά ας μη ξεχνάμε ότι η έρευνα είναι δύσκολη και οι κατηγορίες -διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση- σοβαρές.

Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι εάν η προφυλάκιση αποφασιστεί από τον ανακριτή, η νομιμότητα της διατήρησης αυτής της κράτησης πρέπει να ελεγχθεί από αρκετούς δικαστές: την εισαγγελία, τον δικαστή του τμήματος του συμβουλίου εντός πέντε ημερών από την έκδοση εντάλματος σύλληψης και τέλος το Εφετείο, ενώπιον του κατηγορητηρίου, από άλλους τρεις δικαστές. Επομένως, ο νόμος παρέχει πολλές διασφαλίσεις για την αποφυγή αυθαίρετων κρατήσεων».

Ερωτηθείς σχετικά με τις συνεντεύξεις που έδωσε η κ. Καϊλή το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Liberation, στην El Mundo και στην Corriere della Serra, όπου μιλάει για κακομεταχείριση στη φυλακή, δυσκολία πρόσβασης σε δικηγόρο μετά τη σύλληψή της και για «αδικαιολόγητη» προφυλάκιση, ο εισαγγελέας Βαν Λέου αρκέστηκε να πει ότι αν δώσει απαντήσεις «θα ήταν παραβίαση του απορρήτου της έρευνας και του τεκμηρίου της αθωότητας» και ότι «τα αποδεικτικά στοιχεία θα προσκομιστούν στο δικαστήριο εν ευθέτω χρόνω».

Σχετικά με τις δηλώσεις της κ. Καϊλή ότι δεν της επέτρεπαν να βλέπει συχνά το παιδί της όταν βρισκόταν στις φυλακές του Χάρεν, ο Βέλγος εισαγγελέας δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι αυτή δεν είναι δική του αρμοδιότητα, αλλά πρόσθεσε ότι έχει γίνει έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι τηρήθηκε η συνήθης διαδικασία, επιτρέποντας έναν ορισμένο αριθμό επισκέψεων.

«Η κυρία Καϊλή ζήτησε προνόμια που δεν απέκτησε. Ωστόσο, γνωρίζω ότι οι ανακριτές ήταν ευαίσθητοι στο ζήτημά της. Ο εγκλεισμός μιας μητέρας είναι πάντα μια τραγωδία, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητος. Η θέση ενός παιδιού δεν είναι στη φυλακή. Πολλές φωνές έχουν υψωθεί κατά του εγκλεισμού της κυρίας Καϊλή, αλλά ποιός φωνάζει όταν για παράδειγμα μια τσιγγάνα μάνα με παιδιά μπαίνει στη φυλακή;», ανέφερε ο κ. Βαν Λέου.

Πηγή φωτό: Eurokinissi