Οι δολοφονικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και ανθρώπων του Τύπου δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά ελάχιστες είναι οι φορές που αυτές καταλήγουν στο θάνατο του στόχου.
Η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ φέρνει στην επιφάνεια παλιότερες επιθέσεις σε δημοσιογράφους. Πιο χαρακτηριστική είναι αυτή που είχε τραγικό φινάλε. Στις 19 Ιουλίου 2010 έπεφτε νεκρός από σφαίρες έξω από το σπίτι του ο Σωκράτης Γκιόλιας, κι αυτό είναι το στοιχείο που θυμίζει έντονα τη σημερινή δολοφονία στον Αλιμο.
Το βράδυ εκείνης της ημέρας του 2010, άγνωστοι χτύπησαν το κουδούνι στο σπίτι του Γκιόλια και τον έπεισαν να κατέβει στο πεζοδρόμιο στην οδό Δαιδάλου, στην Ηλιούπολη, λέγοντας πως του κλέβουν το αυτοκίνητο.
Όταν ο 37χρονος τότε Γκιόλιας βγήκε στο δρόμο, οι δράστες τον πυροβόλησαν 16 φορές από μικρή απόσταση. Την ευθύνη για τη δολοφονία του ανέλαβε η «Σέχτα Επαναστατών» με προκήρυξη που έστειλε στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Ο Σωκράτης Γκιόλιας ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας Ελλήνων μεταναστών, η οποία επέστρεψε στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Από 19 ετών άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, στον τηλεοπτικό σταθμό New Channel και συνεργάστηκαν έως και τον Οκτώβριο του 2008. Επίσης, εργάστηκε σε αθλητικές εφημερίδες, καλύπτοντας για χρόνια ρεπορτάζ στίβου. Το διάστημα πριν από τη δολοφονία του, εργαζόταν ως συντάκτης στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα και ήταν διευθυντής στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 9,89.
Το όνομα του Γκιόλια είχε συνδεθεί με το ειδησεογραφικό ιστολόγιο troktiko, σαν ένα από τα πρόσωπα που το δημιούργησαν το 2008. Οι συντάκτες του μπλογκ δεν παραδέχτηκαν την σχέση του Γκιόλια μαζί του.
Το 2003, παντρεύτηκε τη σύζυγό του Αδαμαντία και απέκτησαν 2 παιδιά.