Η Γεωργία Λαλέ απαντά στις αντιδράσεις για τη ροζ σημαία – “Πολλά συγγνώμη πρέπει να ζητηθούν” (ΒΙΝΤΕΟ)

Γεωργία Λαλέ ροζ ελληνική σημαία

Τα όσα ξεκαθαρίζει η εικαστικός

Η εικαστικός, Γεωργία Λαλέ, μιλά για πρώτη φορά σε ελληνικό μέσο, για τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί με το έργο της ροζ σημαίας.

Πιο συγκριμένα, η εικαστικός που είδε τη ροζ σημαία, ένα από τα έργα της νέας έκθεσής της στο ελληνικό Γενικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη, να αποσύρεται με εντολή του υπουργείου Εξωτερικών και του κ. Γεραπετρίτη, θεωρούμενο ως προσβλητικό για το εθνικό μας σύμβολο, ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά το θέμα.

Η Γεωργία Λαλέ έδωσε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Θανάση Τσίτσα για το κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και preview απόσπασμα προβλήθηκε στο Πρωινό, το πρωί της Πέμπτης 21/12.




«Το έργο είναι ένας φόρος τιμής στις γυναίκες, θύματα των γυναικοκτονιών και ενδοοικογενειακής βίας. Αυτές οι γυναίκες είναι οι ηρωίδες του έθνους μας και κάθε έθνους. Δέχτηκα πολλά μηνύματα από γυναίκες που έχουν περάσει ενδοοικογενειακή βία, θύματα βιασμού, φίλες γυναικών που σκοτώθηκαν από τους άνδρες τους το 22.

Το έργο δεν είναι η ελληνική σημαία, λέγεται σημαία, έχει τετράγωνα και παραλληλόγραμμα που αναφέρονται στην ελληνική σημαία. Δεν είναι η ελληνική σημαία. Είναι ένα εθνικό σύμβολο και σε ένα εθνικό σύμβολο που αντιπροσωπεύει όλους τους Έλληνες» είπε η Γεωργία Λαλέ.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Με στενοχώρησαν που θεώρησαν ότι ένα έργο μου προσβάλλει το εθνικό μας σύμβολο. Στενοχωρήθηκα που το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να κατέβει το έργο μου από το προξενείο. Σαν καλλιτέχνης και σαν γυναίκα νιώθω ότι η σημαία αποσύρθηκε γιατί μία μειονότητα του κράτους μας ήθελε να σιωπήσει τις γυναίκες και εμένα κατ’ επέκταση και να μην μιλήσουμε γι’ αυτά τα θέματα. Θεωρώ ότι το λάθος είναι από τη διαχείριση που έγινε από το Υπουργείο Εξωτερικών. Η έκθεση ήταν εγκεκριμένη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε βάση σε μία ακραία πλευρά του Ελληνικού Κοινοβουλίου που δεν αντιπροσωπεύει τη χώρα μας και ζήτησαν να κατέβει το έργο μου γι’ αυτόν τον λόγο. Είναι πολλά τα συγγνώμη που πρέπει να ζητηθούν. Πρέπει να ζητηθούν συγγνώμη από τις γυναίκες που χρειάζονται υποστήριξη και δεν υπάρχουν οι κοινωνικές βάσεις να τις υποστηρίξουν».

«Όταν μέλη της Βουλής κάνουν ονομαστική επίθεση εναντίον μου, αυτό με εκθέτει σε κινδύνους. Θα έλεγα στον κ. Γεραπετρίτη ότι κατεβάζοντας ένα έργο από μία έκθεση, στην ουσία το ανεβάζεις πιο ψηλά» κατέληξε η Γεωργία Λαλέ.

Πηγή φωτό: Instargram (georgia_lale_studio)