Νέα τοποθέτηση της Γεωργίας Λαλέ για τη ροζ ελληνική σημαία – «Δεν πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε»

Γεωργία Λαλέ ροζ ελληνική σημαία

Χαρακτήρισε ηρωίδες τα θύματα των γυναικοκτονιών και της κακοποίησης

Μια ανάρτηση για τον σάλο που προκλήθηκε με τη ροζ ελληνική σημαία στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης έκανε η εικαστικός Γεωργία Λαλέ.

Σημειώνεται πως η Γεωργία Λαλέ εμπνεύστηκε τη ροζ ελληνική σημαία μετά τις δεκάδες γυναικοκτονίες στη χώρα μας και τις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Η ίδια στην ανάρτησή της στo Instagram έγραψε: «Δεν θα πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας και της ζωής. Τα θύματα των γυναικοκτονιών και της συζυγικής βίας είναι ηρωίδες της Ελλάδας και κάθε έθνους».

Δείτε επίσης: Γεωργία Λαλέ για την ροζ ελληνική σημαία: «Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου»

Η ροζ σημαία «κατέβηκε» με εντολή Γεραπετρίτη, ενώ πηγές του υπουργείου Εξωτερικών τόνισαν μετά τον σάλο ότι τα εθνικά σύμβολα «πρέπει να είναι ακέραια» και σημείωναν πως η απόφαση για απόσυρση του έργου τέχνης είχε ληφθεί πριν την παρέμβαση του Δημήτρη Νατσιού στη Βουλή.

Η ανάρτηση της Γεωργίας Λαλέ

«Τα έργα “Flag” και “Neighborhood Guilt” κατέβηκαν. Το “Flag” μετά τη λογοκρισία από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το “Neighborhood Guilt” λόγω της ανησυχίας μου για την ασφάλειά του.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους που στάθηκαν στο πλευρό της τέχνης μου και του μηνύματός της. Και ειδικά την Πολιτιστική Επιτροπή και το προσωπικό του Ελληνικού Προξενείου στη Νέα Υόρκη που πίστεψαν στο έργο μου και μου έδωσαν χώρο.

Δεν θα πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το ανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας και της ζωής. Τα θύματα των γυναικοκτονιών και της συζυγικής βίας είναι ηρωίδες της Ελλάδας και κάθε έθνους.

Το έργο “Neighborhood Guilt” έχει 22 σπίτια. Ένα για κάθε θύμα γυναικοκτονίας στην Ελλάδα το 2022. Κάθε σπίτι έχει σημειώσεις με τα ονόματά τους, την ηλικίας τους, το μέρος που βρίσκονταν και την ημερομηνία θανάτου τους.

Και τα δύο έργα δημιουργήθηκαν με σεντόνια που μου δόθηκαν από γυναίκες που ζουν στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι τα έχουν χρησιμοποιήσει για να ξεκουράσουν τα σώματά τους και ότι ονειρεύονται έναν κόσμο στον οποίο όλοι μπορούν να ζουν με ασφάλεια και οι δημιουργοί μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τους εαυτούς τους και την εποχή τους χωρίς λογοκρισία.

Η στήριξή σας μας φέρνει πιο κοντά και σε ένα καλύτερο αύριο».

Πηγή φωτό: Instargram (georgia_lale_studio)