Ισόβια και αυστηροποίηση ποινών: Η αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να αποτρέψει τα ειδεχθή εγκλήματα; (ΒΙΝΤΕΟ)

Νίκος Μίχος ποινικός κώδικας δήμο Θεσσαλονίκης δολοφονία Κορωπί Κούγιας Τοπαλούδη παιδεραστής δικαστήρια κορονοϊού Τοπαλούδη Θεσσαλονίκη κορονοϊό ασέλγεια σύνταξη δίκη Χρυσής Αυγής Ζακ Κωστόπουλου Ρόδος πατέρας απαγωγή Λεμπιδάκη κορονοϊό δικηγόροι Ζάκυνθος

Αλλαγές με αφορμή την υπόθεση στα Γλυκά Νερά – Τι εξηγεί στο Thes.gr η δικηγόρος και ποινικολόγος Ανθούλα Ανάσογλου

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, οδεύουμε προς αύξηση έκτισης της πραγματικής ποινής για τα ισόβια όπως ακόμη σε εξαίρεση προνομίων κρατουμένων, για τους κατάδικους ειδεχθών εγκλημάτων.

Αφορμή για αυτό τον κύκλο συζητήσεων στάθηκε, η υπόθεση στα Γλυκά Νερά που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Διευκρινίζεται αρχικά πως ισόβια κάθειρξη, σημαίνει πως ο κατάδικος πρέπει απαραιτήτως να εκτίσει την ποινή του στην φυλακή για τουλάχιστον 16 έτη, ώστε να έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε αίτηση αποφυλάκισης.

Η αρμόδια Επιτροπή, εισηγείται να αυξηθούν τα ισόβια από 16 σε 18 χρόνια. Επίσης, πρόταση της Επιτροπής είναι η παύση του προνομίου της αποφυλάκισης με βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης για τους δράστες συγκεκριμένων αδικημάτων (ανθρωποκτονία, ληστεία, εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατία, σεξουαλικά εγκλημάτα) που δεν είχαν καταδικαστεί σε ισόβια. Αξίζει να αναφερθεί πως έχει γίνει εισήγηση οι δράστες αυτών των εγκλημάτων που δεν καταδικάστηκαν σε ισόβια να εκτίουν την ποινή τους στα 4/5 αυτής.

Οπως αναφέρουν ειδικοί, πρόκειται για αυστηροποίηση του πλαισίου. Τι περιλαμβάνει αυτή η αυστηροποίηση; Τι γίνεται με το κοινό περί δικαίου αίσθημα; Θα καταφέρουμε να βρούμε την “χρυσή τομή”;

“Ο ποινικός κώδικας που διαθέτουμε είναι ουμανιστικός. Έχει εναρμονιστεί με τις οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ποινές που ισχύουν σε όλο τον δυτικό κόσμο” επισημαίνει στο Thes.gr η ποινικολόγος και δικηγόρος, Ανθούλα Ανάσογλου.

H δικηγόρος συνεχίζει λέγοντας πως “πάνω από όλα σεβόμαστε την αξιοπρέπεια του ανθρώπου ακόμη κι αν αυτός έχει διαπράξει έγκλημα”. Σκοπός είναι ο σωφρονισμός και όχι η τιμωρία.

“Υπάρχουν διατάξεις που χρίζουν αναθεώρησης και όπως γνωρίζω θα αναθεωρηθούν”, αναφέρει στο Thes.gr η κ. Ανάσογλου ενώ αποκαλύπτει πως λόγω του μεγάλου αριθμού των κρατουμένων στις φυλακές έχουμε παρακολουθήσει να βγαίνουν διατάγματα μέσω των οποίων αποφυλακίστηκαν άτομα τα όποια κανονικά έπρεπε ακόμη να εκτίουν την ποινή τους.

“Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει ένας περιορισμός είτε να αυξηθούν τα κριτήρια των διατάξεων”, εξηγεί η ποινικολόγος και συμπληρώνει “οι ευνοϊκές διατάξεις πάντα θα υπάρχουν όταν δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον όγκο των φυλακισμένων”.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, τι εξηγεί στην κάμερα του Thes.gr η δικηγόρος και ποινικολόγος, Ανθούλα Ανάσογλου:

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, στο πλαίσιο συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης την Δευτέρα 17-05, είχε κάνει γνωστό πως “Θα υπάρξουν προτάσεις εκ μέρους της επιτροπής του νέου Ποινικού Κώδικα προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να πλήττουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα”. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε πως στο άμεσο προσεχές χρονικό διάστημα θα δούμε να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες ούτως ώστε να δοθεί τέλος στο ζήτημα.

Φωτογραφία αρχείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *