Κιβωτός του Κόσμου: “Ντου” της οικονομικής αστυνομίας στα σπίτια του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας

Το απόγευμα της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου η Οικονομική Αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι όπου διέμενε ο πατέρα Αντώνιος και η πρεσβυτέρα, στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιούνται για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνδρες της οικονομικής αστυνομίας κάνουν «φύλλο και φτερό» το σπίτι προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν έγγραφα ή άλλα στοιχεία που θα βοηθήσουν στο να πέσει φως στην υπόθεση και προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν υπήρξαν παρατυπίες σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των οικονομικών της μη κυβερνητικής οργάνωσης, εν μέσω και των καταγγελιών περί ασέλγειας και κακοποίησης ανηλίκων που διέμεναν σε δομές της «Κιβωτού».

Κιβωτός του Κόσμου: Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του πατέρα Αντώνιου

Αμύθητες περιουσίες από στελέχη

Αμύθητες περιουσίες και τρεις τραπεζικές θυρίδες ανακάλυψε η Οικονομική Αστυνομία, με τα ονόματα στελεχών της Κιβωτού του Κόσμο, μαζί και του πατέρα Αντώνιου, να εμπλέκονται.

Στοιχεία που θα οδηγήσουν στην άσκηση διώξεων εναντίον του πατέρα Αντωνίου και άλλων στελεχών της Κιβωτού του Κόσμου συγκεντρώνουν οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι καταγγελίες για ασέλγεια και βιαιοπραγίες σε βάρος ανηλίκων φαίνεται πως δεν θα είναι οι μόνες που θα αποτυπώνονται στο κατηγορητήριο.

Οι Αρχές πραγματοποιούν έρευνες σε κάθε περιοχή όπου η οργάνωση διατηρούσε δομές φιλοξενίας, όπως στην Αθήνα, στον Βόλο, στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, στη Χίο, αλλά και στην Καλαμάτα. Στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, μάλιστα, συνελήφθη η διευθύντρια της δομής, καθώς, κατά τη διάρκεια του ελέγχου, εντοπίστηκε ένα όπλο. Στόχος των Αρχών είναι να ολοκληρωθούν οι έρευνες το ταχύτερο δυνατόν, ώστε οι υπεύθυνοι της οργάνωσης να οδηγηθούν στον ανακριτή.

Σε αυτό το πλαίσιο, κομβικής σημασίας θεωρούνται τα ευρήματα που θα προκύψουν από τους ελέγχους της Οικονομικής Αστυνομίας στην «Κιβωτό του Κόσμου», με τα πρώτα να αφορούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τρεις ξεχωριστές τραπεζικές θυρίδες, μεζονέτες και πολυτελή οχήματα!

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ είχε μια σημαντική, ακόμη και για επιφανείς επιχειρηματίες, περιουσία, η οποία έχει μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών. Αυτό που πρέπει να διαπιστωθεί είναι αν η περιουσία αυτή όντως χρησιμοποιήθηκε για να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των φιλοξενούμενων παιδιών ή εκείνο των ενήλικων μελών της διοίκησης της οργάνωσης.

Πρόσωπο-κλειδί στη διαχείριση της τεράστιας περιουσίας της «Κιβωτού του Κόσμου» φαίνεται να είναι η πρεσβυτέρα του πατρός Αντωνίου, Σταματία Γεωργαντή, η οποία, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, φέρεται να διατηρούσε ίσως και τρεις θυρίδες σε δύο τραπεζικά υποκαταστήματα στο κέντρο της Αθήνας.

Η αποκάλυψη αυτή έγινε όταν η πρεσβυτέρα, μια ημέρα πριν από την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της «Κιβωτού», έσπευσε να αδειάσει το περιεχόμενο θυρίδας που διατηρούσε στο όνομά της σε κεντρική τράπεζα των Αθηνών. Η κίνησή της έγινε αντιληπτή από τους υπεύθυνους του υποκαταστήματος, οι οποίοι ενημέρωσαν άμεσα τις αρμόδιες Αρχές που «τρέχουν» την έρευνα για τα οικονομικά δεδομένα της δομής.

Έπειτα από αυτή την αποκάλυψη -και ενώ αναμένεται η άρση του τραπεζικού απορρήτου τόσο του πατρός Αντωνίου όσο και της πρεσβυτέρας και των υπόλοιπων προσώπων που αποτελούσαν το σώμα του προηγούμενου Δ.Σ. της «Κιβωτού»- οι ειδικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση έχουν πλέον στα χέρια τους σημαντικές πληροφορίες και ενδείξεις για την ύπαρξη άλλης μιας θυρίδας, επίσης στο όνομα της πρεσβυτέρας, και ενδεχομένως μιας τρίτης στο όνομα του πατρός Αντωνίου.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες, όταν δοθεί και επίσημα το «σήμα» για την άρση απορρήτου τραπεζικών συναλλαγών, δεν αποκλείεται να δεσμευτούν αυτές οι θυρίδες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν έγγραφα ή ντοκουμέντα που αφορούν άμεσα την υπό διερεύνηση υπόθεση.

Εκατομμύρια τα ευρώ

Μόνο τα προηγούμενα πέντε χρόνια, από το 2017 έως και το 2021, οι δωρεές προς την «Κιβωτό» εκτιμάται ότι έφτασαν τα 27,7 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα χρήματα ήταν από δωρεές ιδιωτών, ενώ υπήρχαν και κάποιες κρατικές επιχορηγήσεις. Οικονομικός έλεγχος θα γίνει και για τα προηγούμενα χρόνια και δεν αποκλείεται το τελικό ποσό που μπήκε στα ταμεία της «Κιβωτού» να αγγίξει συνολικά ακόμη και τα 40 εκατ. ευρώ!

Διαβάστε επίσης  Γιώργος Λυγγερίδης: Κρατούμενος για τη δολοφονία του έκανε απόπειρα αυτοκτονίας

Οι ελεγκτές θα ερευνήσουν αν τα χρήματα αξιοποιήθηκαν για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκαν ή κάποιοι τα καταχράστηκαν. Στα υποθηκοφυλακεία γίνονται φύλλο και φτερό τα συμβόλαια ακινήτων που άλλαξαν χέρια τα τελευταία χρόνια. Στο καταστατικό της δομής αναφέρεται μια μεζονέτα στη Ραφήνα. Σήμερα, στο κουδούνι της μεζονέτας αναγράφεται το όνομα της πρεσβυτέρας. Ένα ακόμη ακίνητο, στη Βραυρώνα, φαίνεται να αγοράστηκε από τον πατέρα Αντώνιο και στη συνέχεια να πωλήθηκε σε συνεργάτη του.

Πολυτελή αυτοκίνητα

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και τα πολυτελή αυτοκίνητα. Οι γείτονες έβλεπαν με απορία τον ιερέα να φτάνει στη δομή της Αθήνας με μια Porsche Cayenne και την πρεσβυτέρα να κάθεται μέσα σε μια Mercedes. Η «Κιβωτός» είχε αποκτήσει έναν στόλο, που αποτελούταν από συνολικά 35 οχήματα, Ι.Χ., φορτηγά και λεωφορεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, μέσα σε τρία χρόνια απέκτησε τρεις πολυτελείς Mercedes. Συγκεκριμένα, το 2017 με το ΑΦΜ της «Κιβωτού» αγοράστηκε με γραμμάτια μια καινούρια Mercedes Marco Polo, 2.143 κυβικών, αξίας 70.000 ευρώ, το 2019 μια Μercedes E200 Compressor, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιους έτους μια Mercedes 2.874 κυβικών. Μάλιστα, η τελευταία αποκτήθηκε από τον ΟΔΔΥ, δηλαδή ήταν κατασχεμένη!

Την ίδια στιγμή, ως στοιχείο που επιβαρύνει την πρεσβυτέρα ερμηνεύουν οι Αρχές την κίνησή της να ανοίξει τη θυρίδα τράπεζας μία ημέρα μετά την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου της «Κιβωτού». Το περιεχόμενο της θυρίδας δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ωστόσο φαίνεται πως η Στ. Γεωργαντή δεν έκλεισε τη θυρίδα, αλλά ενημέρωσε την τράπεζα ότι θα ανοίξει μια νέα. Στο συγκεκριμένο τραπεζικό κατάστημα, η «Κιβωτός» φέρεται να διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό ύψους 2 εκατ. ευρώ!

Η Οικονομική Αστυνομία και η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος θα ανοίξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των μελών του πρώην διοικητικού συμβουλίου της «Κιβωτού» και άλλων στενών συνεργατών του πατρός Αντωνίου και της πρεσβυτέρας. Μεταξύ αυτών, είναι και ο 34χρονος Ιρακινός, πρώην τρόφιμος της δομής και δεξί χέρι του πατρός Αντωνίου. Με ανάρτησή του στο Facebook επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για τις φωτογραφίες του με τα ταξίδια και τα ακριβά πούρα.

«Δεν ήξερα ότι θα πρέπει να μην είσαι από το Ιράκ για να κάνεις όμορφο γάμο… 34 χρόνια στην Ελλάδα όπου εργάζομαι από τα 17 μου με μισθό από την εργασία μου, αλλά και επιπλέον από το ποδόσφαιρο κανονικά, δεν θα έπρεπε να έχω δεύτερο παντελόνι να φορέσω που θέλω και λούσα! Πισίνα – Σε ξενοδοχείο μέσα στην Αθήνα. Ταξίδια – Από ομάδες πληρωμένα… Πούρα – Δώρο του πατέρα και της κουμπάρας», έγραψε ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής της «Κιβωτού του Κόσμου»…

Λίγοι οι φιλοξενούμενοι

Στις Αρχές που ερευνούν τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τα αστρονομικά έσοδα που φέρεται να έλαβε η «Κιβωτός του Κόσμου» την τελευταία πενταετία, από χορηγίες ιδιωτών και επιχορηγήσεις, αφορούν μικρό, αναλογικά, αριθμό παιδιών φιλοξενουμένων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημες πηγές, η οργάνωση φιλοξενεί σήμερα 136 ανηλίκους στις έξι κλειστές δομές φιλοξενίας της, οι οποίες βρίσκονται στον Πειραιά (26 παιδιά), στην Ανοιξη (4 παιδιά), στον Βόλο (21 παιδιά), στη Χίο (28 παιδιά), στην Ήπειρο (45 παιδιά) και στην Καλαμάτα (12 παιδιά), η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 2021.

Ο οικονομικός έλεγχος έδειξε ότι την περίοδο 2017-2021 μόνο οι δωρεές ιδιωτών για τις συγκεκριμένες δομές άγγιξαν τα 27,7 εκατ. ευρώ, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις κρατικές επιχορηγήσεις για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση που όντως τα χρήματα αυτά δόθηκαν για τις ανάγκες των παιδιών, τότε, για καθέναν από τους 136 φιλοξενούμενους ανηλίκους, θα πρέπει να έχουν δαπανηθεί σχεδόν 204.000 ευρώ την τελευταία πενταετία. Σημειώνεται πως ενώ τα χρήματα αυτά βρίσκονταν στους τραπεζικούς λογαριασμούς της, η «Κιβωτός του Κόσμου» ζητούσε μέσω της ιστοσελίδας της δωρεές και εμφάνιζε ελλείψεις στην κάλυψη αναγκών, όπως η στέγαση, η θέρμανση, ο εξοπλισμός κ.ά., για τις οποίες ζητούσε την οικονομική βοήθεια μεγάλων δωρητών αλλά και απλών πολιτών.