Ναυάγιο στη Λέσβο: Αγωνία για τους 13 αγνοούμενους – Ασταμάτητες οι έρευνες για τον εντοπισμό τους

ναυάγιο Λέσβος έρευνες

Οσα είπε ο μηχανικός που διασώθηκε

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 12 αγνοούμενων μελών του πληρώματος του φορτηγού πλοίου, που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Λέσβου.

Από το πλοίο που έχει βυθιστεί στην Λέσβο έχει διασωθεί ένας μηχανικός, ενώ έχει βρεθεί νεκρό ένα μέλος του πληρώματος.

Στο πλοίο, που ονομάζεται «RAPTOR», επέβαιναν συνολικά 14 άτομα πλήρωμα (Ένας Ινδός, έντεκα Αιγύπτιοι και δύο Σύροι) και μετέφερε αλάτι από την Αίγυπτο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Το χρονικό του ναυαγίου

Το φορτηγό πλοίο μήκους 100 μέτρων είχε ξεκινήσει από την Αλεξάνδρεια με προορισμό το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. 14 τα μέλη του πληρώματος, από Συρία, Αίγυπτο και Ινδία. Στις 03:06 τα ξημερώματα 5,5 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού σταματά να κινείται πιθανότατα εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Στις 04:47 οι μηχανές του πλοίου ξεκινούν και πάλι. Στις 07:11, 4 μίλια νοτιοδυτικά της Σκάλας Ερεσού σβήνουν και πάλι οι μηχανές του πλοίου. Αυτή είναι και η τελευταία καταγραφή της πορείας του στο σύστημα. Μία ώρα μετά, στις 08:20 το πλοίο παίρνει κλίση. Ο πλοίαρχος εκπέμπει σήμα κινδύνου «mayday, mayday» σε παραπλέοντα σκάφη και στη συνέχεια χάνεται από τα ραντάρ.

Δείτε επίσης: Ναυάγιο στη Λέσβο: “Από χθες το βράδυ το πλοίο έμπαζε νερά”, αποκάλυψε ο διασωθείς (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πιθανότατα εξαιτίας της σφοδρής θαλασσοταραχής, προκλήθηκε μετατόπιση φορτίου, μπήκαν νερά στα αμπάρια και η βύθιση του πλοίου ήταν θέμα χρόνου.

Από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή επιχειρούν για τον εντοπισμό των αγνοούμενων ναυτικών ελικόπτερα, 9 παραπλέοντα πλοία, πλοία του Λιμενικού αλλά και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού. Όσο περνούν οι ώρες η αγωνία για την τύχη των αγνοουμένων κορυφώνεται, ενώ μέχρι στιγμής το μόνο που έχει εντοπιστεί είναι πνευστή σχεδία και σωσίβια.

«Είδα κι άλλους να πηδούν στο νερό»

Ο Αιγύπτιος μηχανικός είναι ο μοναδικός διασωθείς μέχρι στιγμής από το ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Λέσβου. Ο μηχανικός κατάφερε να βγει ζωντανός έπειτα από 4 ώρες που πάλευε με τα μανιασμένα κύματα και όπως δήλωσε, από το προηγούμενο βράδυ το πλοίο έμπαζε νερά.

«Από χθες το βράδυ το πλοίο έμπαζε νερά. Προσπαθούσαμε με κουβάδες και ότι είχαμε στο πλοίο να τα βγάλουμε. Κάποια στιγμή το καράβι τρύπησε. Άρχισε να παίρνει επικίνδυνη κλίση και τότε πήδηξα στη θάλασσα. Τότε είδα άλλα 4 με 5 άτομα να πηδούν και εκείνοι στο νερό. Από εκεί και πέρα δεν τους ξαναείδα», κατέθεσε στους άνδρες του Λιμενικού.

Πηγή: newsit

Πηγή φωτό: Eurokinissi