Πρόεδρος ΟΛΜΕ: “Στα δημοτικά και στις πρώτες τάξεις γυμνασίου έχει μεταφερθεί το μπούλινγκ”

σχολείο Θεσσαλονίκη σχολεία σχολικό έτος

Τι είπε για το περιστατικό στον Γέρακα

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) Θεόδωρος Τσούχλος εκφράζει την ανησυχία του για τον σχολικό εκφοβισμό, με αφορμή και το περιστατικό στο Γέρακα, όπου 13χρονος μαθητής γυμνασίου που είχε πέσει θύμα εκφοβισμού, πήγε με αεροβόλο όπλο στο σχολείο του με αποτέλεσμα να συλληφθεί.

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι το μπούλινγκ έχει μεταφερθεί πλέον στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, ενώ υπάρχουν προβλήματα και ένταση και στα Δημοτικά», τόνισε Θεόδωρος Τσούχλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

«Θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα πολύ σοβαρά με την υπουργό Παιδείας. Όταν συναντηθήκαμε στις αρχές Ιανουαρίου το συζητήσαμε, αλλά επειδή τότε προείχαν τα πρωτόκολλα για την πανδημία και το άνοιγμα των σχολείων, το αφήσαμε. Νομίζουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να συναντηθούμε με την υπουργό την επόμενη εβδομάδα. Έχουμε στείλει μια επιστολή από τις 15 Φεβρουαρίου με την οποία ζητάμε συνάντηση και θα στείλουμε και νέα επιστολή», επισήμανε.

«Εξαιτίας και αυτού του γεγονότος στον Γέρακα, θα πρέπει να βρεθούμε για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Η υπουργός είχε προαναγγείλει κάποιες προτάσεις, κάποιες ομάδες δράσης για το ζήτημα, αλλά όλα αυτά πρέπει να μπουν στο τραπέζι, να ξεκινήσει η διαδικασία από τώρα. Δεν είναι μακριά το τέλος του σχολικού έτους. Θα είναι μια πρώτη φάση προσαρμογής αυτών των μέτρων, ώστε από τον Σεπτέμβριο και μετά τα μέτρα αυτά να έχουν γίνει μια κανονικότητα στις σχολικές μονάδες», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, οι σύλλογοι εκπαιδευτικών μπορούν να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, ενώ πλέον υπάρχει και η παρουσία κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων.

«Στον Γέρακα είδαμε ότι υπάρχει παρέμβαση κοινωνικού λειτουργού. Είναι ένα πρόσθετο μέτρο που έχει μπει στη σχολική ζωή και πρέπει να επεκταθεί όσο γίνεται περισσότερο», είπε.

«Επειδή τα γεγονότα έγιναν λίγο πριν την εθνική επέτειο, θα προσπαθήσουμε από τη Δευτέρα να έρθουμε σε επαφή με το σχολείο και με πολύ προσοχή να σκύψουμε στα προβλήματα του μαθητή. Θα ζητήσουμε από τον σύλλογο διδασκόντων να προστρέξει. Είναι πιθανόν στο συγκεκριμένο σχολείο να υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Ανάλογα προβλήματα είναι πιθανόν να υπάρχουν και σε άλλα σχολεία. Απλά μερικές φορές, υπάρχει μια έκρηξη η οποία φαίνεται από το γεγονός ότι ένα παιδί 13 χρονών αντέδρασε με αυτό τον τρόπο», σημείωσε ο κ. Τσούχλος.

Διαβάστε επίσης  Πότε κλείνουν τα σχολεία και πότε ανοίγουν μετά το Πάσχα

Ο ίδιος διαφώνησε με τη χρήση του όρου «συμμορίες» για τη δράση παιδιών στα σχολεία. «Το συγκεκριμένο παιδί πήγε στο σχολείο με όπλο, ένα άλλο παιδί μπορεί να προσπαθούσε να κάνει κακό στον εαυτό του», συμπλήρωσε.

«Ως πρώτη αιτία για τα φαινόμενα αυτά αναφέρεται το γεγονός ότι διαταράχθηκε η εκπαιδευτική λειτουργία κατά το διάστημα που ήταν κλειστά τα σχολεία λόγω της πανδημίας. Αλλά σίγουρα δεν είναι μόνο αυτό. Δεν πρέπει να χρεώνουμε τα πάντα στην πανδημία για να μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι ότι έχουμε κάνει τον καθήκον μας», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.

Ερωτηθείς εάν υπήρχαν και παλαιότερα φαινόμενα εκφοβισμού στα σχολεία, ο κ. Τσούχλος απάντησε θετικά, λέγοντας όμως ότι είναι διαφορετικές οι εποχές και άλλα τα δεδομένα, καθώς παλαιότερα υπήρχε πολύ λιγότερη πίεση και πολύ λιγότερο άγχος.

«Ακόμη και το μπούλινγκ εκείνης της εποχής ήταν διαφορετικό από το σημερινό, το οποίο έχει μια αγριότητα. Ορισμένες φορές τα θύματα γίνονται θύτες και οι θύτες θύματα. Το έχουμε δει και αυτό στην όλη διαδικασία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.