Συναγερμός στις Σέρρες: Εντοπίστηκε κρούσμα αφρικανικής πανώλης σε νεκρό αγριογούρουνο

Θεσσαλονίκη αγριογούρουνα

Τι αναφέρει το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς, για την Αφρικανική Πανώλη του Χοίρου

Συναγερμός σήμανε στις Σέρρες, καθώς εντοπίστηκε κρούσμα αφρικανικής πανώλης σε νεκρό αγριογούρουνο.

Ειδικότερα, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς, για την Αφρικανική Πανώλη του Χοίρου (ΑΠΧ) (Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών-Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδη Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων) προχώρησε στην επιβεβαίωση μίας εστίας της νόσου της αφρικανικής πανώλης σε νεκρό αγριόχοιρο, στον οικισμό Λαγκαδίου (Τοπική Κοινότητα Χουμνικού-Δημοτική Ενότητα Αχινού), του Δήμου Βισαλτίας στις Σέρρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Εργαστηρίου το κρούσμα επιβεβαιώθηκε στις 15.01.2024 ενώ υπογραμμίζεται ότι από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών εφαρμόζονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται στον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2020/687 της Επιτροπής και στο υπ. αριθ. 260918/14.01.2009 (B’ 75), Εθνικό Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της ΑΠΧ.

Επιπλέον γίνεται γνωστό ότι στις 16 Ιανουαρίου 2024 μέσω του συστήματος ADIS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοινοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, επτά (7) δευτερογενείς εστίες Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους στη Βουλγαρία στην περιοχή Haskovo (1), Kardzhali (1) και Smolyan (5) σε κοντινή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Στη Βουλγαρία έχουν εντοπισθεί από 01.01.2024 έως 16.01.2024, ενενήντα έξι (96) εστίες σε αγριόχοιρους οι οποίες αφορούν σε θηρευμένους αγριόχοιρους στο πλαίσιο γενικής επιτήρησης του νοσήματος στην χώρα αυτή.

Διαβάστε επίσης  Νεκρός οδηγός σε μετωπική σύγκρουση δύο οχημάτων στις Σέρρες

«Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου, εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας για την πιστή εφαρμογή των διαλαμβανόμενων στις παραπάνω σχετικές εγκυκλίους. Τέλος τονίζεται η σημασία της παθητικής επιτήρησης στην έγκαιρη ανίχνευση του νοσήματος»υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς, για την Αφρικανική Πανώλη του Χοίρου.