Τραγωδία στην Λιβύη: Σοκάρει νέο βίντεο ντοκουμέντο από το πολύνεκρο τροχαίο

τροχαίο Λιβύη

Αλλαξε δρομολόγιο η ελληνική αποστολή

Στην δημοσιότητα βγήκε νέο βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη, όπου σκοτώθηκαν πέντε μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής σε τροχαίο δυστύχημα.

Στα νέα πλάνα από το φρικτό τροχαίο φαίνονται τα δύο οχήματα -το τζιπ και το λεωφορείο- να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες και να βγαίνουν πυκνοί καπνοί.

Δείτε το νέο βίντεο

@melad72m #انالله_وانااليه_راجعون #البقاء_لله #حادث#درنه ♬ الصوت الأصلي – ﮼شهِير،نبانا 𓃴.

Η Ελληνική αποστολή αναγκάστηκε να αλλάξει δρομολόγιο και να ακολουθήσει ένα δευτερεύον οδικό δίκτυο. Ο λόγος ήταν διότι το πρωτεύον οδικό δίκτυο είχε υποστεί εκτεταμένες καταστροφές μετά το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, με αποτέλεσμα σε αρκετά σημεία να είναι αδιάβατο για τα αυτοκίνητα.

Έτσι αποφασίστηκε η διαδρομή μέσα από το αγροτικό δίκτυο, με τον δρόμο να μην είναι και στην καλύτερη κατάσταση.

Στρατιωτικές πληροφορίες, που έχει στην διάθεσή του το enikos.gr, οι οποίες διασταυρώνονται και από λιβυκές πηγές ενημέρωσης, δίνουν μία πολύ πιο σαφή εικόνα σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή σε 3 Έλληνες Στρατιωτικούς και 2 διερμηνείς, μέλη της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας που σχεδίασε το υπουργείο Εξωτερικών.

Προπομπός της φάλαγγας τεσσάρων αυτοκινήτων ήταν ένα τζιπ με ενόπλους που προέρχονταν από τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ. Ακολουθούσε το λεωφορείο με τα 19 άτομα -16 στρατιωτικούς και 3 διερμηνείς του ΥΠΕΞ-, αμέσως μετά ήταν το φορτηγό με τους τρεις τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, και τελευταίο ήταν ακόμα ένα τζιπ με ενόπλους.

Όπως η φάλαγγα κινείτο στον δρόμο, υπήρχε μία δεξιά στροφή μπροστά τους. Στο αντίθετο ρεύμα υπήρχε ένα τζιπ, στο οποίο επέβαινε μία οικογένεια 6 ατόμων. Επρόκειτο για ένα SUV Toyota Land Cruiser

Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι δεξιές ρόδες του τζιπ πάτησαν εκτός δρόμου και ο οδηγός στην προσπάθειά του να επαναφέρει το όχημα, έκανε μία στραβοτιμονιά με αποτέλεσμα το τζιπ να καρφωθεί στο εμπρός αριστερό μέρος του πούλμαν.

Η σφοδρότητα της πλαγιομετωπικής σύγκρουσης ήταν τόσο μεγάλη που από το πούλμαν εκσφενδονίστηκαν δύο άτομα, ο οδηγός και ένας κομάντο. Εκείνη την στιγμή βρήκαν ακαριαίο θάνατο ακόμη 4 άτομα που κάηκαν μέσα στο τζιπ ενώ εγκλωβίστηκαν 2 άτομα μες στο φλεγόμενο πούλμαν.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες το τζιπ είχε ένα διασκευασμένο ντεπόζιτο καυσίμων, μέσα στο οποίο υπήρχαν περίπου 200 λίτρα βενζίνης. Αυτός είναι και ο λόγος που εξηγεί πως τα δύο οχήματα έγιναν παρανάλωμα του πυρός μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ειδικός εξηγούσε ότι είθισται στην Αφρική να χρησιμοποιούν αυτοκίνητα που έχουν κάνει πατέντες στα ρεζερβουάρ αυξάνοντας την χωρητικότητά τους σε καύσιμα γιατί κάνουν μεγάλες διαδρομές χωρίς να υπάρχουν πρατήρια υγρών καυσίμων. Οπότε το ζητούμενο είναι η αυτονομία.

Που βρίσκονται οι τραυματίες

Συνολικά 13 άτομα από τους 14 τραυματίες νοσηλεύονται σε στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας, μετά την ειδική πτήση με την οποία έφθασαν χθες, με C-130.

Ο 14ος τραυματίας είναι ο τρίτος διερμηνέας, που κατάφερε να γλιτώσει, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Βεγγάζης.

Από τους «δεκατρείς» οι δέκα νοσηλεύονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, οι 2 στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και ένας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ).

Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σταθερή. Οι πολυκαταγματίες δεν έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα και δεν αποκλείεται σήμερα κάποιοι από τους τραυματίες να λάβουν εξιτήριο.

Πηγή: enikos.gr