Η Σακίρα πλήρωσε επτά εκατομμύρια ευρώ για να μην μπει φυλακή για φοροδιαφυγή

Σακίρα

Αποδέχθηκε την ενοχή της στο δικαστήριο

Τέλος στα δικαστικά τρεξίματα της Σακίρα έβαλε το γεγονός ότι η γνωστή ποπ σταρ πλήρωσε το ποσό των επτά εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μην μπει στη φυλακή για φοροδιαφυγή.

Στο πλαίσιο συμφωνίας της τελευταίας στιγμής με την εισαγγελία της Βαρκελώνης, η Σακίρα γλίτωσε δίκη για φοροδιαφυγή στην Ισπανία, με αντάλλαγμα την καταβολή ενός ποσού άνω των επτά εκατομμυρίων ευρώ.

Η ερμηνεύτρια επιτυχιών όπως το «Waka Waka» ή «Hips don’t lie», έφθασε στο δικαστήριο της Βαρκελώνης περίπου στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας, ντυμένη στα ροζ και φορώντας γυαλιά ηλίου. Κατόπιν απάντησε «ναι» στον πρόεδρο του δικαστηρίου, που τη ρώτησε, μόλις ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία, εάν αποδεχόταν την ενοχή της και τις προβλεπόμενες ποινές σε βάρος της.

Δείτε επίσης: Η Σακίρα παραπέμπεται σε δίκη για φοροδιαφυγή στην Ισπανία

Η 46χρονη αναχώρησε λίγη ώρα μετά χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους κι αφότου της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους άνω των 7,3 εκατομμυρίων ευρώ, ένα ποσό που αντιστοιχεί στο «50%» του ύψους της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας.

Επιπλέον, επιβλήθηκε σε βάρος της Κολομβιανής τραγουδίστριας ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή, που μετατράπηκε στην καταβολή του ποσού των 432.000 ευρώ, διευκρίνισε το δικαστήριο σε ένα μήνυμα στο X (πρώην Twitter). Επομένως, το συνολικό ποσό που θα πρέπει να καταβάλει η Κολομβιανή σταρ ανέρχεται σε σχεδόν 7,8 εκατομμύρια ευρώ.

Χάρη σε αυτήν τη συμφωνία, η διάσημη καλλιτέχνιδα απέφυγε μια μακρά δίκη και την υποχρέωση να περάσει τη ζωή της στην καταλανική μητρόπολη, όπου διέμενε για χρόνια μαζί με τον πρώην ποδοσφαιριστή Ζεράρ Πικέ, πριν από τον χωρισμό τους τον περασμένο χρόνο.

Δεν είχε πληρώσει φόρους 14,5 εκατομμυρίων ευρώ

«Είχα δύο επιλογές: να συνεχίσω τη μάχη μέχρι τέλους, «βάζοντας υποθήκη» την ψυχική ηρεμία μου και εκείνη των παιδιών μου, το να σταματήσω να κάνω τραγούδια, άλμπουμ και περιοδείες», ή να «αφήσω πίσω μου αυτό το κεφάλαιο της ζωής μου», αναφέρει σε ένα δελτίο Τύπου η Σακίρα, που ζει τον περισσότερο καιρό στο Μαϊάμι μαζί με τα παιδιά της, μετά το διαζύγιό της.

Η εισαγγελία κατηγορούσε τη Σακίρα ότι δεν είχε πληρώσει φόρους (ύψους 14,5 εκατομμυρίων ευρώ) στην Ισπανία το 2012, 2013 και 2014, ενώ ζούσε εκεί, όπως κατήγγειλε, εκείνες τις χρονιές πάνω από 183 ημέρες τον χρόνο, το όριο πάνω από το οποίο ένα πρόσωπο θα πρέπει να θεωρείται φορολογικός κάτοικος.

Ζητούσε την επιβολή ποινής κάθειρξης 8 ετών και δύο μηνών και την καταβολή προστίμου ύψους 23,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Η τραγουδίστρια απέρριπτε τις κατηγορίες σε βάρος της, διαβεβαιώνοντας πως ο τόπος φορολογικής κατοικίας της παρέμενε εκείνη την εποχή το αρχιπέλαγος των Μπαχαμών, καθώς χρειαζόταν να ταξιδεύει πολύ λόγω της καριέρας της.

Στη δίκη που επρόκειτο να διεξαχθεί θα κατέθεταν σχεδόν 120 μάρτυρες. Προκειμένου να στηρίξουν το κατηγορητήριο, οι ερευνητές έκαναν φύλλο και φτερό την ιδιωτική ζωή της βραβευμένης σταρ, παίρνοντας καταθέσεις από τους γείτονές της, ψάχνοντας τους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ελέγχοντας τα έξοδά της σε κομμωτήρια της Βαρκελώνης ή ακόμα και στην κλινική όπου την παρακολουθούσαν για την εγκυμοσύνη της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτό: Instagram (shakira)