7 λουλούδια που θα στολίσουν τον κήπο μας το φθινόπωρο

Το φθινόπωρο σιγά σιγά πλησιάζει, ωστόσο εμείς μπορούμε να απολαύσουμε ολάνθιστα λουλούδια στον κήπο μας.

Κάθε εποχή έχει τη δική της χάρη, όπως και το φθινόπωρο, που «πλημμυρίζει» τη φύση με μοναδικά χρώματα αλλά και πολύχρωμα λουλούδια. Ναι καλά διαβάσατε… Υπάρχουν λουλούδια που διατηρούν τα άνθη τους μέχρι και το φθινόπωρο αλλά και λουλούδια που επιλέγουν αυτή την εποχή για να ανθίσουν.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα πιο όμορφα λουλούδια που ανθίζουν το φθινόπωρο για να φυτέψουμε στον κήπο και στο μπαλκόνι μας και να τα απολαύσουμε μέχρι το χειμώνα.

Τα ομορφότερα λουλούδια που ανθίζουν το φθινόπωρο

1. Αλυσσο

Το άλυσσο, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για να δημιουργήσουμε ένα ανθισμένο χαλί λουλουδιών στον κήπο μας μέσα στο φθινόπωρο. Είναι χαμηλής ανάπτυξης ετήσιο ανθόφυτο με πολλά μικρά χαρακτηριστικά λουλούδια χρώματος λευκού, ρόδινου ή μωβ. Το άλυσσο διαθέτει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

φθινόπωρο λουλούδια αλυσσο

Η φύτευση του άλυσσου γίνεται σε αβαθείς γλάστρες και ζαρντινιέρες, καθώς και στον κήπο σε βραχόκηπους, για εδαφοκάλυψη ή για χαμηλή ανθισμένη μπορντούρα. Το άλυσσο αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις και είναι ανθεκτικό τόσο σε υψηλές, όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξη του άλυσσου, είναι από 16 έως 24°C. Χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, το άλυσσο αναπτύσσεται εύκολα ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

2. Ιβίσκος
Παρόλο που τα λουλούδια αντέχουν μόνο 1-2 μέρες και πέφτουν μετά, ο ιβίσκος με την πλούσια ανθοφορία του αποτελεί μία ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή για το φθινόπωρο. Ο αγαπημένος μας αειθαλής θάμνος ξεχωρίζει με τα μεγάλα άνθη, λευκού, μωβ, κόκκινου, πορτοκαλί και ροζ χρώματος που εμφανίζονται καλοκαίρι και φθινόπωρο.

φθινόπωρο λουλούδια ιβίσκος

Αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη και ευδοκιμεί σε θέσεις προφυλαγμένες από ρεύματα αέρα, ειδικά από βοριάδες. Σε ηλιοφανείς θέσεις, ο ιβίσκος έχει πλουσιότερη ανθοφορία ενώ σε ημισκιερές θέσεις, η εμφάνιση λουλουδιών είναι σχετικά περιορισμένη. Ο ιβίσκος είναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν. Ιδανική επιλογή για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο, καθώς και για γλάστρες ή ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι.

3. Βερβένα
Εξαιρετική επιλογή φυτού για εδαφοκάλυψη στον κήπο ή για να δημιουργήσουμε υπέροχες κρεμαστές γλάστρες με λουλούδια στο μπαλκόνι είναι η βερβένα. Πολυετές ποώδες φυτό με μικρά λουλούδια σε λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μωβ, μπλε και ροζ χρώμα, η βερβένα διαθέτει πλούσια ανθοφορία που διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

Η βερβένα αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες και ζεστές θέσεις. Για να μας δώσει πλούσια ανθοφορία, φροντίζουμε να της εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση και τη φυτεύουμε σημεία προστατευμένα από το κρύο και την παγωνιά, καθώς η βερβένα είναι σχετικά ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες.

4. Αστράκι
Μια εξαιρετική επιλογή για το φθινόπωρο είναι το άστερ ή αστράκι, ένα ετήσιο ανθόφυτο με πανέμορφα λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτες με χρώμα κόκκινο, ροζ, μωβ, μπλε και λευκό. Το άστερ ανθίζει στα τέλη του καλοκαιρού μέχρι τα μέσα φθινοπώρου.

Διαβάστε επίσης
Φθινοπωρινή ισημερία: Αρχίζει το φθινόπωρο κι επίσημα

Αν φυτέψουμε ψηλότερες ποικιλίες, μπορούμε να κόψουμε τα λουλούδια του και να τα στολίσουμε μέσα στο σπίτι ακολουθώντας τις συμβουλές μας για διατήρηση λουλουδιών σε βάζο. Το αστράκι μας δίνει πλούσια ανθοφορία όταν αναπτύσσεται σε ηλιοφανείς θέσεις με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και είναι σχετικά ανθεκτικό στις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Δείτε επίσης: Φραγκόσυκα: 13 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να μάθετε!

5. Κυκλάμινο
Αλλο ένα υπέροχο λουλούδι που έχει συνδεθεί με το φθινόπωρο είναι το κυκλάμινο. Το κυκλάμινο μας χαρίζει εντυπωσιακά λουλούδια που εμφανίζονται από τα μέσα του φθινοπώρου έως και τα τέλη της άνοιξης σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από ροζ, μωβ, κόκκινο και λευκό, ενώ υπάρχουν και κυκλάμινα με δίχρωμα άνθη. Το κυκλάμινο ευδοκιμεί σε δροσερό περιβάλλον, σε σκιερές και ημισκιερές θέσεις, προστατευμένες από τους ανέμους και την έντονη ηλιοφάνεια.

κυκλάμινο

Μπορούμε να φυτέψουμε τα κυκλάμινα κάτω από ένα ψηλό δέντρο του κήπου μας ή σε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες χρησιμοποιώντας γόνιμο φυτόχωμα που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Μπορούμε να διατηρήσουμε το κυκλάμινο και μέσα στο σπίτι ως φυτό εσωτερικού χώρου, αρκεί να το τοποθετήσουμε σε καλά φωτισμένο και αεριζόμενο χώρο, μακριά από θερμαντικά σώματα, ενώ κατά διαστήματα είναι καλό να το μεταφέρουμε έξω στο μπαλκόνι για τις βραδινές ώρες.

6. Χρυσάνθεμο
Από τις προτάσεις μας για φθινοπωρινά λουλούδια δε μπορεί να λείπει το χρυσάνθεμο, ένα από τα πιο κλασικά λουλούδια του φθινοπώρου για την αυλή και το μπαλκόνι. Το χρυσάνθεμο διαθέτει χαρακτηριστικά άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες και είναι, επίσης, γνωστό με την ονομασία αγιοδημητριάτικο ή αγιοδημητράκι. Υπάρχουν αναρίθμητες ποικιλίες χρυσάνθεμων με διάφορα χρώματα και σχήματα λουλουδιών για να επιλέξουμε!

χρυσάνθεμο

Πρώιμες ποικιλίες που ανθίζουν από τα τέλη του καλοκαιριού και όψιμες ποικιλίες που ανθίζουν μέχρι και τα τέλη της άνοιξης. Οι χαμηλές ποικιλίες χρυσάνθεμων που φέρουν μεγαλύτερα άνθη φυτεύονται σε μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες, ενώ τα ψηλά ανθεκτικά χρυσάνθεμα, τα οποία γίνονται «φουσκωτά» με πολλά μικρά άνθη, τα φυτεύουμε στον κήπο. Αποφεύγουμε φυτά με τελείως κλειστά μπουμπούκια, καθώς λόγω του στρες που τους προκαλεί η μεταφύτευση μπορεί και να μην ανοίξουν καθόλου.

7. Πικροδάφνη
Αν ψάχνουμε ένα ανθεκτικό φυτό που να είναι ανθισμένο την περίοδο του φθινοπώρου, υπάρχει η πικροδάφνη. Αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια, σε αποχρώσεις κόκκινου, ροζ, μωβ, βιολετί, σομόν και λευκού, η πικροδαφνή αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της μεσογειακής χλωρίδας. Η πικροδάφνη φτάνει σε ύψος τα τέσσερα μέτρα και μας δίνει παρατεταμένη ανθοφορία που διαρκεί από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.

Πρόκειται για ένα σκληραγωγημένο φυτό που μεγαλώνει σε όλα τα εδάφη, ακόμα και στα πιο άγονα, αμμώδη και ασβεστώδη, σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε δρόμους. Η πικροδάφνη ευδοκιμεί τόσο σε ηλιόλουστες, όσο και σε ημισκιερές θέσεις και μας χαρίζει πλούσια ανθοφορία. Είναι ανθεκτική τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, στις παγωνιές του χειμώνα καθώς και στους δυνατούς ανέμους. Για να φυτέψουμε την πικροδάφνη σε γλάστρα, προτιμάμε μπαλκόνι με νότια, δυτική ή ανατολική έκθεση.

Πηγή: mistikakipou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *