Μία υπεραιωνόβια ελιά στη Χαλκιδική (ΦΩΤΟ)

υπεραιωνόβια ελιά στη Χαλκιδική Παρθενώνας

Παγκόσμια ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου η 26η Νοεμβρίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς, ανακαλύψαμε σε ένα πανέμορφο χωριό της Σιθωνίας, τον Παρθενώνα, μία από τις γηραιότερες ελιές στη Χαλκιδική.

Οπως μαρτυρά και η χειροποίητη επιγραφή, η ελιά στη Χαλκιδική, μετράει αρκετούς αιώνες, καθώς είναι μεταξύ 900 και 1000 ετών.

Κάποιοι τη θεωρούν τη μεγαλύτερη ελιά σε ηλικία στη Χαλκιδική, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως υπάρχουν και μεγαλύτερες. Η ουσία είναι πως το ελαιόδεντρο όχι απλά υπάρχει και κοσμεί ένα όμορφο σημείο του χωριού Παρθενώνας, αλλά είναι και γεμάτο καρπούς.

Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε αυτού του είδους τα δέντρα, τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς μας.

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως η 26η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε από την Unesco και τη Διεθνή Επιτροπή Ελιάς, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιόλαδου προκειμένου να ενισχύσουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Mε ανακοίνωσή του το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου, που ιδρύθηκε το 1959 και συνενώνει τις χώρες που παράγουν το 94% του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς, επισημαίνει πως φέτος, οι χώρες – µέλη του θα γιορτάσουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς και Ελαιόλαδου, µε το κοινό μήνυμα: Επιλέγουμε την ελιά για να προστατεύσουμε τον πλανήτη και την υγεία µας!

Ελιά: Παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και αρμονίας

Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς είναι να ενθαρρύνει την προστασία της ελιάς και των αξιών που ενσωματώνει, προκειμένου ο κόσμος να εκτιμήσει τη σημαντική κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική της σημασία για την ανθρωπότητα.

Το ελαιόδεντρο, το ευλογημένο αυτό δέντρο, έχει τις ρίζες του στη Μεσόγειο και αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και αρμονίας.

Διαδεδομένο πλέον και στις πέντε ηπείρους, συμβάλλει σε πολλές χώρες στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή τους και στη διατήρηση των φυσικών τους πόρων.

Διαβάστε επίσης  7 Top προορισμοί Resort Hotels στη Βόρεια Ελλάδα

Ως παράγοντας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η ελαιοκαλλιέργεια έχει θετικό ισοζύγιο άνθρακα, καθώς, κατά τον κύκλο ανάπτυξής του, το ελαιόδεντρο απορροφά περισσότερο CO2 συγκριτικά µε τα αέρια θερμοκηπίου που εκλύονται κατά την διαδικασία παραγωγής του παρθένου και εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.

Το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές, έχοντας αποδεδειγμένη θρεπτική αξία για την υγεία του ανθρώπου και όντας βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής, προσφέρουν μεγάλη ποικιλία αρωμάτων και γεύσεων, ανοίγοντας τους ορίζοντες για απεριόριστες γαστρονομικές δυνατότητες, οι οποίες αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο από τους πιο φημισμένους σεφ ανά τον κόσμο.

Ευρέως αναγνωρισμένες είναι επίσης και θεραπευτικές ιδιότητες των παραγώγων της στην πρόληψη αρκετών ασθενειών.

Παρθενώνας: Ενα μικρό… κόσμημα στη Χαλκιδική

Για όσους θέλουν να δουν την ελιά από κοντά, δεν έχουν παρά να επισκεφθούν το γραφικό χωριό Παρθενώνας στη Χαλκιδική. Ο κουκλίστικος οικισμός, είναι χτισμένος στις πλαγιές του όρους Ιταμος (ή Δραγουδέλης) σε υψόμετρο 350 μέτρων και απέχει περίπου 6 χιλιόμετρα από το Νέο Μαρμαρά.

Πρόκειται για ένα ιστορικό χωριό με άψογα διατηρημένα σπίτια σε παραδοσιακό μακεδονικό αρχιτεκτονικό ρυθμό. Παρότι πριν 50 χρόνια οι κάτοικοί του το εγκατέλειπαν, για να εργαστούν στο Νέο Μαρμαρά ή και αλλού, επέστρεψαν όμως στον τόπο τους και του έδωσαν νέα… ζωή.

Επειτα από πρωτοβουλία του συλλόγου «Παρθενών» και προσπάθειες κατοίκων και επισκεπτών, άρχισαν οι εργασίες αναστήλωσης, και μέχρι σήμερα, έχουν αναπαλαιωθεί όλα τα σπίτια του χωριού σύμφωνα με την παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική.

Αυτή η αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα που προσφέρεται στον Τορωναίο κόλπο, έχουν καταστήσει τον Παρθενώνα σε έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για όλες τις εποχές, αφού το χωριό διαθέτει όλες τις υποδομές φιλοξενίας που περιλαμβάνουν ξενώνες, καφέ και ταβέρνες. Ο οικισμός μάλιστα κηρύχθηκε διατηρητέος…

Πηγή στοιχείων: visit-halkidiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *