Ιτούδης: “Πρέπει να βγούμε εκεί έξω και να είμαστε ανταγωνιστικοί”

Ξεκίνησε η αντίστροφη για το παγκόσμιο κύπελλο και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Δημήτρης Ιτούδης έδωσε το στίγμα για την εικόνα της Εθνικής κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξη Τύπου.

Ο έμπειρος προπονητής εξήγησε ότι σε αυτό το επίπεδο ουδείς μπορεί να κοροϊδέψει, μίλησε για τα νέα πρόσωπα, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ομάδα, αλλά και για τις φυσικές καταστροφές που εξακολουθούν να πληγώνουν τη χώρα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Δημήτρης Ιτούδης

“Είναι επίτευγμα για το ελληνικό μπάσκετ, το ότι η ομάδα βρίσκεται σε αυτό το τουρνουά, στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Προφανώς δεν ήρθαμε για να πάρουμε εμπειρίες, πρέπει να είμαστε αποδοτικοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δούμε τι μπορούμε να πάρουμε, αλλά ότι πρέπει να έχουμε ψηλούς στόχους, να παίξουμε έξω από την comfort zone μας. Έχουμε την ευκαιρία να δούμε πόσο ανταγωνιστικοί μπορούμε να είμαστε.

Σήμερα κάναμε την 20η μας προπόνηση. 20 προπονήσεις είναι αρκετές για να ξέρεις τι έχεις στα χέρια σου. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να καταλάβουμε την ποιότητα που έχουμε, αλλά και τα μειονεκτήματα που πρέπει να ξεπεράσουμε. Να τα μετατρέψουμε σε πλεονεκτήματα. Λέω για 20 προπονήσεις, διότι δεν είναι δυνατόν να βάλεις σε 20 προπονήσεις όλα όσα θέλεις.

Όμως είμαι περήφανος γιατί οι παίκτες έχουν καταλάβει τις δυσκολίες, ποιοι είμαστε. Τώρα πρέπει να βγούμε εκεί έξω και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Ποιοι θα κλείνουν το ματς, θα το δούμε στη διάρκεια του αγώνα. Προφανώς έχουμε μία αρχική πεντάδα που παίζει πολλά λεπτά, θα τα βρούμε όλα στη διάρκεια των αγώνων. Έχουμε αυτοπεποίθηση, φυσικά πάντα βασιζόμενοι σε όσα θα μας αναγκάσει ο αντίπαλος να κάνουμε.

Όταν είσαι σε αυτή τη θέση, όταν ξέρεις ότι ο κόσμος σε παρακολουθεί, δεν μπορείς να κοροϊδέψεις κανέναν. Θα παλέψουμε, θα είμαστε περήφανοι γι’ αυτό που θα καταφέρουμε. Στο τέλος της ημέρας, δεν παίζεις μόνος σου εκεί έξω. Βοηθάει όταν βάζεις τα σουτ, έχουν αυτοπεποίθηση οι παίκτες, παίζουν καλύτερη άμυνα, επικοινωνούν καλύτερα και βοηθούν ο ένας τον άλλο. Όμως οι αγώνες δείχνουν και άλλα κομμάτια του παιχνιδιού.

Όποιος βρίσκεται στην εθνική ομάδα και ακόμη και στην προεπιλογή, το αξίζει, το έχει αποδείξει στη διάρκεια των χρόνων. Όταν έχεις και απουσίες, τότε ανοίγει η πόρτα για κάποιους άλλους. Πρέπει να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων, να είσαι ανταγωνιστικός. Για τους νέους, θα είναι σπουδαία η εμπειρία, θα πρέπει να καταλάβουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα τους δούμε. Πρέπει όμως και να κερδίσουμε. Σεβόμαστε την Ιορδανία, θα παίξουμε τελικό μαζί τους. Θα παίζουμε τελικό σε κάθε αγώνα μας και σεβόμαστε κάθε αντίπαλο.

“Η Ιορδανία έχει ποιότητα”

Δεν μπορώ να πω το πλάνο μου για το ματς με την Ιορδανία. Δεν θα ήταν έξυπνο. Η Ιορδανία έχει ποιότητα, έχει έναν παίκτη πολυδιάστατο, τον Χόλις-Τζέφερσον που μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της. Έχουν σημείο αναφοράς και στη ρακέτα. Έχουν σημείο αναφοράς και με σουτέρ. Είναι ομάδα που μπορεί να παίξει καλό μπάσκετ, με χαμηλά σχήματα, με ζώνες. Έτσι θα προσεγγίσουμε την αναμέτρηση.

Ξέραμε για τις απουσίες, το είχαμε συνειδητοποιήσει. Δεν περιμέναμε ένα θαύμα, ήταν αδύνατο η αποθεραπεία να είναι τόσο άμεση, δεν ήταν εφικτό. Η προετοιμασία είχε αυτούς που είναι εδώ. Αν θέλετε να μιλήσουμε ιστορικά, η διάρκεια σε μία προσπάθεια είναι αυτή που μετράει. Υπάρχουν εδώ ομάδες με χημεία και διάρκεια, συνέπειας με μικρές προσθαφαιρέσεις. Σε εμάς αυτό δεν συνέβη, θα ήταν ευχής έργο, αλλά δεν έχουμε συνέχεια του EuroBasket με προσθαφαιρέσεις. Έχουμε όμως νέα παιδιά και ελπίζω αυτό να αναδείξει κάποιο κέρδος.

Προφανώς οι 20 προπονήσεις δεν φτάνουν, θα ήθελα περισσότερες, αλλά αυτές είναι για όλες τις ομάδες. Απλώς κάποιες έχουν ομοιογένεια. Υπάρχει πάντως τρομερή διάθεση και προσεγγίζουμε τους αγώνες ως τελικούς. Υπήρχαν πολλά Final Four που ένα 60-70% των φαβορί δεν κέρδισε. Δεν ερχόμαστε εδώ ως φαβορί, ερχόμαστε όμως ως μία ομάδα που έχει υψηλές προσδοκίες, ο καθένας από τον εαυτό του. Όλοι μας. Οι παίκτες ξέρουν μπάσκετ, παίζουν σε υψηλό επίπεδο, υπάρχουν παίκτες που κάνουν συγκεκριμένες δουλειές στις ομάδες τους κι εδώ πρέπει να κάνουν κάτι παραπάνω.

Ποιο είναι το ταβάνι αυτής της ομάδας, δεν το ξέρω. Τι είναι το ταβάνι; Δεν έχουμε θέσει ταβάνι, κανείς δεν ξέρει τη συνέχεια. Να παίξουμε το καλύτερο δυνατό μπάσκετ απέναντι στην Ιορδανία, να έχουμε το πάνω χέρι, δεν θα είναι εύκολο γιατί είναι ομάδα που ξέρει να παίζει μπάσκετ και από εκεί και έπειτα θα δούμε στην πορεία.

“Η ομάδα θα πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής”

Η ομάδα θα πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής. Θα παίξουμε για τον παίκτη που θα είναι ζεστός σε κάθε ημέρα. Άρα για να το συνοψίσω, δεν θα αφήνουμε φάση και μπάλα να χαθεί. Αν δεν πάει ο Παπανικολάου στο επιθετικό ριμπάουντ, θα πρέπει να του την πω. Δεν θα αφήνουμε φάση επειδή θα την καλύψουμε με το ταλέντο μας, δεν μας παίρνει.

Δεν θεωρώ ότι είχαμε διστακτικότητα στο σουτ, ίσα-ίσα που πήραμε πολλά τραβηγμένα. Εξαρτάται από τον παίκτη, δεν είχαμε διστακτικότητα. Ήμασταν πολύ εύστοχοι στα δύο πρώτα ματς και όχι τόσο στα επόμενα. Δημιουργήσαμε σωστές προϋποθέσεις, τη ζώνη τη σπας και με άλλα πράγματα, με διείσδυση και με inside game. Περισσότερο είχαμε κακή ισορροπια και όχι υποστήριξη. Αυτό που είπα στους παίκτες μου μετά από το ματς με τις ΗΠΑ, το κάθε σουτ έχει τουλάχιστον δύο επιθετικά ριμπάουντ. Εμείς πρέπει να το κάνουμε με μεγαλύτερο ζήλο αυτό και πιο συντονισμένα, να υποστηρίξουμε τα σουτ με επιθετικά ριμπάουντ.

Δυστυχώς θυμάμαι ότι στη media day μιλήσαμε για τους συνανθρώπους μας που υπέφεραν από τις φωτιές. Δεν μπορεί να μη δεν σε αγγίζει αυτό, είμαστε όλοι βαθιά κοινωνικοποιημένοι. Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη δουλειά μας, όμως μιλάμε με την Ελλάδα και είναι θλιβερό αυτό που συμβαίνει. Ελπίζω όλοι να εμποτιστούν με περίσσια γνώση/γνώμη και εμπειρία για να αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις. Η σκέψη μας είναι μαζί τους, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, αλλά πρέπει να κάνουμε και κάτι παραπάνω. Θα πρέπει να νιώθει ο καθένας προστατευμένος. Να κάνεις κριτικη είναι το πιο εύκολο”.

Πηγή: KOE