ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,6% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο – Στα ύψη οι τιμές στα τρόφιμα

σούπερ μάρκετ ΕΛΟΜΑΣ

Τα στοιχεία που δείχνουν οι αριθμοί

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο από 2.7% τον Αύγουστο.

Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με υψηλό ρυθμό 9,4%.Η σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών της ενέργειας, με την τιμή του φυσικού αερίου να κάνει βουτιά 82% σε ετήσια βάση και την τιμή του ρεύματος να υποχωρεί 1,2%, ενώ οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν οριακά κατά 0,9%.

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, πάντως, οι τιμές των καυσίμων – λιπαντικών αυξήθηκαν κατά 2,4% και του φυσικού αερίου κατά 14,4%, ενώ η τιμή του ρεύματος υποχώρησε οριακά 0,4%.

πίνακας πληθωρισμός

Στα τρόφιμα, διψήφιες εξακολουθούν να είναι σε ετήσια βάση οι αυξήσεις στα λαχανικά (17,7%), τα έλαια και λίπα (16,1%), τα φρούτα (13,9%), ενώ μονοψήφιες αλλά σημαντικές είναι οι αυξήσεις στα κρέατα (8,4%), τα γαλακτοκομικά – αυγά (6,7%) και το ψωμί – δημητριακά (4,8%). Ειδικά για το ελαιόλαδο, η αύξηση σε σύγκριση με τον Αύγουστο ήταν 6,7%. Σημαντικές αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα (11,8%) και τους κινηματογράφους – θέατρα (10,6%).

πίνακας πληθωρισμός

Πηγή: imerisia.gr

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi